Home » Søppelfyllinger i hjørnene av Klaipeda er en refleksjon av sjelens fattigdom

Søppelfyllinger i hjørnene av Klaipeda er en refleksjon av sjelens fattigdom

by Thure Lindhardt

Det er mye søppel i parkene

I parken ved Šilutė-motorveien, like ved barnas lekeplasser, ved siden av buskene, har en stor svart søppelsekk stått ved siden av i mer enn en måned – en skadet blå stol med hjul.

Posen er løsnet. Sannsynligvis var de forbipasserende som fant den på jakt etter noe av verdi.

Situasjonen er enda verre under buskene – mye mat og husholdningsavfall, alt dette ser ikke bare stygt ut, men lukter også vondt.

Det er nok av slike fylliker og hjemløse gjengrodde habitater, fulle av ødelagte møbler og spor av konstant drikking. Mange av dem der busker vokser, vekk fra offentlige veier.

Linas Lapinskas, leder for kontroll- og forebyggingsavdelingen i avdelingen for offentlig orden i Klaipėda kommune, sa at byen sjekkes daglig.

«Det er kontroller hver dag. Når vi fanger et deponi som hoper seg opp eller vokser, selv om søppelet har blitt dumpet i containere eller et sted der det ikke har vært, fanger vi det alltid opp og sender det til lederne i området for å rydde opp. – Områdeforvaltere oppnevnes overalt. Vi sender dem forespørsler om å rydde brøytearealet. Er det et område som administreres av kommunen, gir vi informasjonen videre til kommunens tjenestemenn, sier L. Lapinskas forsikret.

Etablert: Blant de mest forurensede områdene nevnes en rekke garasjer i Kaštonų-gaten. (Foto av Vytautas Liaudanskis)

Reddet videokameraer

Til tross for alle anstrengelser, er byparkene navngitt som de mest øde områdene. Innbyggerne i Klaipėda spekulerer bare i om fulle hjemløse etterlater søppel eller om veien til søppelcontainerne har blitt for langt for innbyggerne.

Selv om det reageres på offentlige rapporter, er det ikke mulig å identifisere alle forurensere.

«Det er åpenbart at det ikke er mulig å identifisere eieren av hvert søppel hver gang, det står ikke skrevet hvem som har forlatt det. Hvis det ikke er andre vitner, finner vi ikke bakmennene,» sa L. Lapinskas.

Når det ikke er klart hvem som forsøpler byen og det ikke er noe å straffe. Men hvis tjenestemenn stjeler en søppelbøtte, vil et slikt sted bli ryddet opp raskere.

I Klaipėda er videoovervåkingskameraer allerede installert nær flere søppeldunker.

Det viser seg at et slikt tiltak i stor grad disiplinerer folk. Å, og det ble lettere å identifisere søppel.

Moderne videokameraer hjelper til med å oppdage gjerningsmenn selv om natten.

Om nødvendig kan du se videoen eller varsle spammeren over høyttaleren.

Informasjon – under nesen

I tillegg til mastene det er montert videoovervåkingskameraer på, er det montert stativer med oppdatert informasjon om innsamlingssteder og avfallssortering.

Ved brudd på reglene er det fare for betydelige bøter.

Det er i utgangspunktet begrenset til en advarsel. Den første boten er på mellom 20 og 140 euro. For gjentatte brudd er boten betydelig høyere – opptil 600 euro.

Ifølge L. Lapinskas er en advarsel vanligvis tilstrekkelig for mange.

Betjenten forsikret at maksimumsstraffen var idømt, men slike saker er ekstremt sjeldne.

Lager dekk og møbler

I to år på rad gjorde en pandemi det umulig å holde massesamtaler som for noen år siden.

Klaipeda kommune har varslet en ryddeperiode i år, men hjelperne har ryddet opp i 16 områder i byen.

Hvor paradoksalt det enn kan høres ut, måtte hjelperne også rydde områdene på enkelte skoler.

Irena Šakalienė, leder for byadministrasjonen, sa at ulovlige deponier i Klaipėda drives hele året, uavhengig av årstid.

Byen fjerner vanligvis utdaterte dekk på slike steder, fjellene vokser stadig i nærheten av garasjen mellom gatene Kaštonų og Šiaurės, i området nummer 24 i Joniškės gater, på Tauralaukis og Jūrininkų Street.

Hjelperne ba om å få jobbe i Smiltyne-skogen og på fergen.

Etter å ha sett dekkhaugene, kastet innbyggerne i Klaipeda unødvendige møbler, husholdningsredskaper og ofte husholdningsavfall.

Sekker med husholdningsavfall blir ofte kastet i parkene i gatene Poilsio og I. Simonaitytės, Giruliai, Kairiai-skogene, Ryšininkų-gaten nær brønnfeltet, i den grønne sonen nær Dangė.

Paradoksalt nok er landsbyen Žardupė, som kan være et nydelig hjørne av Klaipėda-forstedene, et av de mest forurensede stedene i byen.

Ulovlige deponier – 40

Det er 40 ulovlige deponier i byen. I år ble 35 av dem sortert ut under vårrengjøring.

Erfaringsmessig vil det om noen måneder, neste vår, inviteres medhjelpere til å rydde de samme områdene. Der finner de dekk, steinsprut og unødvendige gjenstander, selv om alt dette er plassert på tre store søppelfyllinger i byen.

I følge I.Šakalienė var det innen 1. oktober i år deponert 295,6 tonn byggeskrot, 59,26 tonn dekk og 13,36 tonn biologisk nedbrytbart avfall fra slike steder.

Søppel tiltrekker seg søppel – det er den egentlige regelen.

Vi klarte å klare 2000. Kvadratmeter med forurensede områder. Dette arbeidet krevde mer enn 43 tusen. Euro.

Noen samler mynte, andre

Folk ser enda mer skremmende ting i skogen. Spesielt hvis du drar til de nærmeste skogene nær Klaipėda om høsten. Avsidesliggende skoger er intet unntak.

Noen av resultatene er bare fantastiske. Hvorfor falt det deg å la et triliterglass stå midt i skogen?

Det er enda mer overraskende når noen, et sted i tettheten til en sopp, ser en hvit flaske likør, som vanligvis brukes til å lage alkoholholdige cocktailer. Sannsynligvis en alkoholikers jobb. Som i skogen forsyner han seg med alkoholen som han finner i sin lokale bar eller ikke.

Villmarken nær de kollektive hagene er dekket med steinsprut og husholdningsavfall.

Skogsarbeidere prøver å rydde skogene og en imponerende mengde avsky fjernes hvert år.

Darius Nicius, direktør for Seaside Regional Park, forsikret at det er flere og flere som går ut i naturen for å samle andres søppel ved sjøen eller i skogen.

Foto av Darius Nicius / Vytautas Liaudanskis

De ansatte i regionparken deler ut søppelsekker til alle som vil og er takknemlige for den borgerlige oppførselen.

«Hvert år er det flere og flere mennesker som ikke skammer seg over å samle andres søppel. Våre folks bevissthet har vokst mye. Gjestene våre fra Ukraina har lagt merke til at det virker veldig rent for oss,» sa Nicius.

Det er ingen ryddekampanjer for naturlige eller åpne rom om høsten, ettersom dagene går og været er vanskelig å forutsi. Og vårrengjøring er en slags underholdning også.

Det er riktig at ansatte i Seaside Regionpark etterlyser søppeltømming hele året. Det er vanskelig å forestille seg hvordan skogen nær Klaipėda, havet, klippene i Karklė og Olandas Kepure og stiene som fører til dem ville sett ut hvis de ikke ble tatt vare på hele tiden.

Reklame hjelper i kampen mot søppel. Noen ganger er det nok å bare holde dem på telefonen, folk blir flaue og tar søppelet bort der det skal være.

For det meste – kopper

«Sammenlignet med for 15 år siden har situasjonen forbedret seg dramatisk. Vi finner fortsatt steinsprut eller skrap i nærheten av hus, folk kaster unødvendige dekk på gater og stier. One-way kaffe «- forklarte lederen av den regionale parken.

Når bingene er fulle, vil nye binger vokse opp fra vind eller dyreliv. Når folk ser et par kopper, kaster de sine egne kopper der også.

Byparker og forstadsskoger ble mye renere da plast- og glassflasker ble kjøpt.

Nicius er overbevist om at naturen også ville blitt renset for det hvis det ble innført et system med tariffer for kaffekopper eller om de ble belastet med minst fem øre.

Det samme gjelder glassflasker som ikke aksepteres av Taromats. Dåp, bryllup og personlige merkedager blir ofte etterlatt ved sjøen med flasker vin og champagne.

«Ok, hvis de får plass i søpla, men midt i naturen, er det ingen som tømmer dem hver dag. Om sommeren skjer dette to ganger i uken, en gang i sesongen – en gang i året. Psykiater, sa Nicius.

Mammas aske – det gjør det

Fyllingen vokser også i den beskyttede sonen til Seaside Regional Park, i utkanten av landsbyen Normantai, hvor velstående mennesker bor.

I forlatte, uferdige vannparkbygninger vil velstående innbyggere i nabohus bli kvitt alt: fra grønt avfall til byggeskrot.

Miljøvernere tvinger anleggsledere til å rydde bort søppel, men fjellene deres vil snart vokse opp igjen der.

«Søppel tiltrekker seg søppel – det er den virkelige regelen. Det beste for folk er sannsynligvis ikke å være utdannet, men å handle med penger. Så langt er straff det beste utdanningsmiddelet, er Nicius overbevist.

Havet ved Ölands hatt blir et sted fullt av paradokser, der folk kaster den kremerte asken til sine kjære som søppel på et skjermet sted.

Asken spres på land og kapslene som de helles i i krematoriene, kastes i søppeldunkene.

«En gang fant vi asken med et symbol. Ifølge ham klarte politiet å finne ut at sønnen til en ny bosatt i Norge fjernet levningene etter moren. Det er en veldig makaber ting, sa Park Regional Manager.

Klaipėda-beboere som har kommet for å nyte utsikten i et vakkert hjørne av naturen, flyr faktisk gjennom folks aske.

Samtidig hadde en kjæledyrkirkegård begynt å spire i en skog nær Dutch Cap, og noen reiste til og med et minnesmerke med inskripsjoner på hans firbeinte venn.

You may also like

Leave a Comment