Home » Søsteren til fjellklatren Wanda Rutkiewicz donerte dokumenter og suvenirer til museet i Warszawa

Søsteren til fjellklatren Wanda Rutkiewicz donerte dokumenter og suvenirer til museet i Warszawa

by Erlend Loe

Datoen for levering av minner, inkludert et diplom og medalje tildelt posthumt i 1994 i St. Moritz, Sveits, for fremragende fjellklatring og for sportslige prestasjoner i livet, samt over 3000 lysbilder, rundt 50 videobånd og flere dusin postkort , som ble sendt og mottatt av en klatrer, er ikke tilfeldig.

SE OGSÅ: Nepalske Kami Rita Sherpa har besteget Mount Everest for 26. gang

Fredag ​​13. mai markerer vi 30-årsjubileet for forsvinningen av en av verdens mest fremragende klatrere fra den tredje høyeste åttetuseneren – Kanchendzonga (8 586 moh). I oktober, nettopp på grunn av årsdagen for den tragiske hendelsen, erklærte Sejmen i Republikken Polen 2022 til Wanda Rutkiewiczs år.

– Denne avgjørelsen (om å overlevere suvenirene til museet – PAP) var ikke vanskelig for meg, siden jeg ikke har og ikke vil ha alle disse samlingene i skikkelige forhold til å lagre, digitalisere for å redde og bevare fremtidige generasjoner. Det ville bli ødelagt over tid. Vi er i ferd med å systematisere dokumentasjonen – sa søster Rutkiewicz, Janina Fies, som er fire år yngre og bor i Tyskland.

Fies gjemte følelsene sine under den korte seremonien på Sports and Tourism Museum holdt under XXIX Mountaineering Film Festival.

– Jeg blir alltid rørt når jeg tenker på Wanda. Det var storesøsteren min, en slik søster. Jeg var og er stolt av dem, men jeg så aldri på dem gjennom prisme av fjellprestasjoner. Slik det er i livet, var det vakre øyeblikk mellom oss og de der vi var uenige, men de siste var mye mindre – la hun til.

I følge Eliza Kubarska, regissør, forfatter av fjellfilmer, inkludert «Å være en kvinne i Himalaya» (2018) og «Wall of shadows» (2020), som for tiden jobber med en dokumentar om Wanda Rutkiewicz og er engasjert i separering og organisering av materialer donert til museet, er minnene av stor verdi.

– Dette er materialer som har vært innelåst i 30 år, lysbilder, filmer, brev og postkort fra ulike personer til Wanda. Nå prøver jeg å nå ut til disse menneskene, du kan si at jeg følger i denne korrespondansens fotspor. For meg som filmskaper er videomateriale veldig viktig, inkludert 16 mm-bånd, som vi for tiden digitaliserer i samarbeid med Wytwórnia Filmów Fabularnych i Documentalnych i Warszawa. Jeg har aldri sett noen ting. Dette er perler, unike materialer.

– Jeg håper at jeg ved hjelp av mange dyktige mennesker kan utarbeide en annerledes film om Wanda Rutkiewicz enn det vi kjenner fra mange reportasjer, filmer og bøker som allerede er mottatt. Det kan virke som om livet til den mest fremragende polske fjellklatren er et utforsket tema, men jeg føler og fortsetter å krysse fingrene for hele teamet vårt at vi skal klare å bygge et bilde som ennå ikke er skapt – sa Kubarska.

Wanda Rutkiewicz ble født i 1943 i Płungiany i det litauiske grenseområdet til Den andre polske republikk. Hun tilbrakte barndommen og ungdommen i Wroclaw, og flyttet deretter til Warszawa, hvor hun begynte å jobbe ved Institute of Mathematical Machines. Hun startet sitt fjelleventyr i Sokoliki nær Jelenia Góra. Så var det Tatra, Alpene, de norske fjordene og Himalaya og Karakorum.

16. oktober 1978 ble hun den første polske kvinnen og den tredje kvinnen i verden til å bestige den høyeste toppen på jorden, Mount Everest (8 848 moh). Samme dag ble Karol Wojtyła valgt til pave. Et år senere, under sitt besøk i Polen, sa Johannes Paul II til Rutkiewicz: – Det var Guds vilje at vi klatret så høyt samme dag.

Hun var også den første kvinnen i verden som klatret den teknisk vanskeligste åttetusen – K2 i Karakorum (8 611 moh). Hun gjorde det 23. juni 1986. Hun var en født idrettsutøver, før suksessene i de høyeste fjellene oppnådde hun gode resultater i høydehopp, spydkast, kule, og også i volleyball (hun ble kåret til det brede OL-laget i Tokyo i 1964). Hun vurderte imidlertid å gå inn i K2 som den største prestasjonen i karrieren.

Hun har klatret åtte av fjorten åttetusener. Foruten Everest og K2 også Nanga Parbat, Shishapangma, Gasherbrum II, Gasherbrum I, Cho Oju og Annapurna.

Hun forsvant 12. mai på vei til den niende åttetusen. Den meksikanske fjellklatren Carlos Carsolio så henne for siste gang den dagen – 300 m før toppen av Kanchenjonga. De nøyaktige omstendighetene rundt Rutkiewiczs død er ikke kjent i dag, og liket er ikke funnet. Etter flere år anerkjente domstolen i Warszawa datoen for hennes død som 13. mai 1992.

SM, PAP

Gå til Polsatsport.pl

You may also like

Leave a Comment