Home » Speaker for det iranske immigrantparlamentet

Speaker for det iranske immigrantparlamentet

by Thure Lindhardt


© Heiko Junge
Ny stortingspresident Masud Gharahkhani

En iransk innvandrer, 39 år gamle Masud Gharahkhani fra Arbeiderpartiet, ble torsdag valgt til leder av det norske parlamentet på Stortinget. Politikeren blir den viktigste personen i landet ved siden av kongen og statsministeren.

«Jeg har fått enorm tillit. Jeg vil gjerne bruke min posisjon til å styrke norsk demokrati, velferdsstaten, likestilling og borgerfrihet,» sa Gharahkhani, som minnet dem om at han kommer fra et land hvor disse verdiene mangler.

Politikeren ble født i Teheran i 1982. I en alder av fem år emigrerte han sammen med foreldrene fra det krigsherjede Iran (irakisk-iransk krig 1980-88). Før han ble parlamentsmedlem i 2017 jobbet han som radiolog på et sykehus.

Statsminister Jonas Gahr Store (Ap) berømmet at for første gang skal en person med migrantbakgrunn lede Stortinget. Jeg kjenner Masud som en ærlig, erfaren og grei politiker, sa Store.

Den første vanskelige oppgaven til den nye stortingspresidenten blir saken om den såkalte boligskandalen. Hans forgjenger og partifelle Eva Kristin Hansen trakk seg etter at det ble kjent at hun ulovlig hadde brukt sine forretningslokaler i Oslo i årevis til tross for at hun eide et hus utenfor byen. Norsk politi etterforsker også fem andre stortingsrepresentanter som skal ha misbrukt rettighetene sine. Hadia Tajik (Ap) fra Pakistan er arbeids- og integreringsminister (PAP) i den norske regjeringen.

zys / akl /

You may also like

Leave a Comment