Home » Spise sunt. Kosttilskudd kan erstatte grønnsaker og frukt? – Vitenskap

Spise sunt. Kosttilskudd kan erstatte grønnsaker og frukt? – Vitenskap

by Gunnar Garfors

Kan kosttilskudd effektivt erstatte inntak av frukt og grønnsaker? Kan mat på en fornuftig måte erstattes av tabletter? – Den farmakologiske tenkningen om mat er feil. I matvarer som inneholder stoffer med svak biologisk aktivitet, er det kun deres kombinerte effekt som er ansvarlig for helseeffekten på kroppen vår – kommenterer prof. Agnieszka Bartoszek fra Det kjemiske fakultet ved GUT.

Ernæringsfysiologer – Gdansk, Gdynia, Sopot

Polakker elsker alle slags kosttilskudd – ifølge forskning tar nesten 2/3 av befolkningen dem regelmessig eller av og til. Salgsmarkedet har også hatt betydelig vekst de siste tre årene. Det arbeides med å endre mattrygghets- og ernæringsloven, som skal regulere spørsmålene om reklame for disse produktene og merking. Forbrukeren bør ha mer kunnskap om kosttilskuddene han kjøper og nærme seg prosessen med å berike kostholdet sitt bevisst.

Sprøytemidler og plast i blodet.  Hvilke grønnsaker og frukt kjøper vi?
Sprøytemidler og plast i blodet. Hvilke grønnsaker og frukt kjøper vi?

Å spise frukt og grønnsaker reduserer risikoen for overvekt, kreft og diabetes

I mellomtiden forskerne ut Det tekniske universitetet i Gdańsk analysert helsegevinstene av kosttilskudd for kroppen og sammenlignet dem med inntak av frukt og grønnsaker.

– Befolkningsstudier utført på slutten av forrige århundre viste at det å spise frukt og grønnsaker var tydelig forbundet med å redusere risikoen for såkalte livsstilssykdommer, inkludert fedme, diabetes, kreft og hjertesykdom Professor Agnieszka Bartoszek fra Det kjemiske fakultet Det tekniske universitetet i Gdańsk, leder av det anerkjente forskerteamet. – Det førte til at forskere i farmasøytisk industri ble interessert i matforskning. Etter den klassiske tilnærmingen til farmakologisk vitenskap begynte de å lete etter aktive ingredienser. Folk begynte å trekke ut forbindelser som er antioksidanter, som tidligere forskning har vist burde redusere risikoen for sykdom. Imidlertid har vitenskapen negativt bekreftet denne tilnærmingen.
skjønnhet piller.  Er kosttilskudd verdt det?
skjønnhet piller. Er kosttilskudd verdt det?

Prof. Bartoszek har i sin forskning fokusert på å sammenligne frukt og grønnsaker som inneholder forbindelser fra antocyanin- og betalain-gruppen med de som ikke gjør det, samt isolerte forbindelser.

– Studier har vist at plantematrisen – det vil si andre forbindelser som finnes i de plantene – på en eller annen måte interagerer med disse bioaktive fytokjemikaliene, noe som gjør dem biologisk aktive, mens isolerte fytokjemikalier ikke nødvendigvis gjør det – forklarer han Izabela Koss-Mikołajczyken forsker fra Kjemisk fakultet, BRA.
Ifølge forskere gir det ikke samme helsemessige fordeler for kroppen å spise et kosttilskudd som inneholder forbindelser isolert fra en bestemt type frukt eller grønnsaker som å konsumere selve planten.

Økologiske butikker i Tri-City – hvor skal man handle?

«Komposisjonen var fortsatt uforlignelig med kakao»

Den nevnte Dr. Koss-Mikołajczyk forsket i løpet av sin doktorgrad. Hun mottok et stipend fra Preludium 10-programmet for utviklingen.

– På tapeten hadde vi kakao, som er en vanlig, helsefremmende matingrediens. Resultatene av disse eksperimentene kom som en stor overraskelse for meg – minnes han Professor Bartoszek. – Vi har gjenskapt sammensetningen av kakao trinn for trinn, ved hjelp av enkeltstoffer. Vi kom til et punkt hvor over 95 % av befolkningen var representert. dens ingredienser. Til tross for dette kunne ikke sammensetningen vi fikk sammenlignes med kakao.
Forskerne vendte også tilbake til modellforskning, og sammenlignet aktiviteten til ingrediensene individuelt og i par. Som det viste seg, var det interaksjoner mellom dem som førte til dannelsen av et helt nytt stoff.

– Dette viste at farmakologisk tenkning om mat er feil. I matvarer som inneholder stoffer med svak biologisk aktivitet, er det bare deres felles handling som er ansvarlig for helseeffekten på kroppen vår – kommenterer prof. Bartoszek. – Man kan si at forskningen vår har undergravd følelsen av å lage kosttilskudd beregnet på å erstatte mat.
Forskerne ble belønnet for sine prosjekter av det polske vitenskapsakademiet.

You may also like

Leave a Comment