Home » Stadig flere kvinner i innovasjon

Stadig flere kvinner i innovasjon

by Catherine Monroe

intervju med dr Anna Gawrońska fra Łukasiewicz – Poznań Institute of Technology og Dr. medisinsk Agata Kurzyk fra Łukasiewicz – Institutt for keramikk og byggematerialer.

Samboer:

Damer kombinerer vellykket vitenskapelig arbeid med næringsliv i arbeidet sitt. Hva gjør du egentlig?

Anna Gawrońska: Jeg har jobbet med logistikk på sykehus i årevis. Medisinens moderne verden er på den ene siden moderne vitenskapelig kunnskap, kunstig intelligens og moderne roboter på operasjonsstua, på den andre siden ofte utdaterte løsninger og papirarbeid, for eksempel i sykehusapoteker. Jeg passer på at avviket mellom disse områdene ikke er så stort, så digitaliseringen suger den grå delen, hovedsakelig med strekkodeskanning og elektroniske dokumenter. Målet med dette arbeidet er å forbedre pasientsikkerheten og arbeidskomforten til medisinsk personell.

Agata Kurzyk: Jeg på den annen side jobber ved Łukasiewicz – Institutt for keramikk og byggematerialer med et prosjekt for å utvikle polymer-keramiske kompositter. De er avgjørende for fremstilling av skjelettimplantater. Samtidig jobber jeg ved National Institute of Oncology. Jeg er prosjektleder der, for hvem vi jobber med en 3D-basert flercellet modell av plateepitelkarsinom i huden. Derfor er jeg musiker, cellist og komponist.

En ganske uvanlig kombinasjon.

Agata: Jeg har alltid vært imponert over folk som hadde mange interesser og kunne kombinere dem på en original måte. Allerede på videregående oppdaget jeg at bioteknologi er perfekt for dette fordi den kombinerer mange interessante livsområder. Å gå i den retningen var litt risikabelt fordi jeg alltid har hatt en kunstnerisk sjel og betraktet meg som en humanist. Det har nå vist seg at jeg også har et skarpt sinn og er godt kjent med elektronikk og nye teknologier.

Fikk du vite det på skolen?

Agata: Paradoksalt nok oppdaget jeg det først innen musikk. Da jeg spilte cello, begynte jeg å bruke en looper, en enhet som lar deg spille inn musikkspor lag for lag. Takket være henne kan jeg høres ut som et enmannsorkester. Da jeg dro til europamesterskapet i Looper i Budapest for noen år siden og deretter verdensmesterskapet i Los Angeles, viste det seg at jeg var den eneste kvinnen der!

Anna: Selv om jeg ikke er særlig vellykket i musikk, fullførte jeg også musikkskolen og spiller piano hjemme. Så kanskje musikk er nøkkelen til innovasjon? (ler) Seriøst, karriereveien min var heller ikke veldig typisk. Jeg ble uteksaminert i dansk filologi, som er et ganske sjeldent emne å studere, deretter begynte jeg å jobbe ved Institutt for logistikk og lager (for tiden Łukasiewicz – PIT). I 2006 fullførte vi et viktig prosjekt knyttet til logistikk i sykehus og jeg var ansvarlig for promotering og kommunikasjon. Da følte jeg at dette var mitt problem. Jeg tok doktorgradsstudier i logistikk, deltok på konferanser og forsket. Det fascinerte meg så mye at jeg tok doktorgraden min ved siden av. Jeg føler at det jeg gjør gir mye mening. Tross alt var, er eller vil hver av oss være en pasient.

Så hvorfor er det fortsatt færre kvinner enn menn innen innovasjon?

Agata: Fordi vi fortsatt er styrt av stereotypier. Antall kvinner i forskerteam er ganske stort, men de spiller i hovedsak en lederrolle. Når det gjelder å presentere arbeidsresultatene, er det nesten alltid herrene som gjør det.

Anna: Som et resultat blir innovasjoner fra menn oftere utsatt og får dermed større anerkjennelse. Dette viderefører igjen stereotypen om at dette er en mannlig handling. Dette skaper en ond sirkelmekanisme.

Agata: Dessverre er denne mekanismen skadelig fordi den påvirker sysselsetting og avansementmuligheter. Jobber i innovative økonomiske sektorer skapes ofte av menn for menn, noe som gjør det vanskelig for kvinner å komme inn i denne verden. Det er også en tro på at menn er drevet av fornuft snarere enn følelser, er mer utsatt for risiko, tar beslutninger raskere og er mer fleksible. Så de er mer innovative. Jeg vet av erfaring at dette ikke stemmer. Men hvis jeg ble fristet til å gjøre noen generaliseringer, vil jeg si at kvinner er mer åpne for å motta kommentarer og tilbakemeldinger, noe som gjør det lettere for dem å forbedre produktene de jobber med.

Anna: Jeg møtte også en annen skadelig stereotypi. Menn sies å være flinkere til å kommunisere. At de kanskje til og med krangler om noe, men tar en øl sammen etter jobb, vinner hverandre, og alt går tilbake til det normale. Og kvinner undertrykker konflikter.

Er det virkelig sånn?

Anna: Kvinner er mye mer ærlige. Jeg vil selvfølgelig ikke overbevise deg om at de kan gjøre alt bedre enn menn, for det vil også skape stereotypier. Jeg tror bare det er viktig å være mangfoldig og å kombinere ulike opplevelser.

Påvirker dette mangfoldet virksomheten?

Anna: Forskning viser en stor sammenheng mellom kjønnsmangfold og organisasjonsinnovasjon. Når vi diskriminerer kvinner, frarøver vi oss selv en stor del av vårt eget potensial og lider tap som følge av dette.

Agata: Også økonomiske tap, fordi den høyere andelen kvinner i lederstillinger har innvirkning på selskapets høyere fortjeneste. Vi vet alt dette godt, men endringene som skjer i vår virkelighet går fortsatt for sakte. Noen ganger tenker jeg at vi bør følge eksemplet til skandinaviske land som Norge. I disse landene ble mange løsninger introdusert ovenfra og ned gjennom pariteter. Jeg vet at dette ofte er kontroversielt, men det fungerte der.

Anna: Spesielt siden det ofte er begrensende klisjeer i hodet vårt. Da jeg flyttet inn i mitt nye hjem for mange år siden, tenkte jeg ikke på mitt eget rom. Selvfølgelig fikset jeg den feilen, men jeg sikter til denne anekdoten fordi den viser at det noen ganger er vanskelig å ta vare på deg selv.

Jeg tror dette er mer enn en anekdote. Så tidlig som i 1929 skrev Virginia Woolf et essay «Eget rom» der hun uttalte at begynnelsen på kvinnefrigjøring var deres eget rom hjemme. I dag arrangerer den kjente psykologen Natalia de Barbaro utviklingsverksteder for kvinner kalt «Eget rom».

Agata: Helt enig. Da jeg ville flytte sammen med samboeren min for mange år siden, sa jeg at jeg måtte ha min egen leilighet. Det er grunnlaget!

Dette deres eget rom trengs også i overført betydning, spesielt siden – som forskning viser – kvinner på arbeidsmarkedet hevder sine egne mindre resolutt.

Anna: Heldigvis – i hvert fall – sitter vi ikke passivt med armene i kors. Vi vet at noen ganger må du gi deg selv albuen. I mai deltok jeg på et interessant arrangement «Polsk kvinne i det 21. århundre». Jeg møtte mange kvinner der som gjør virkelig gode ting innen innovasjon.

La oss legge til at du fikk en pris i kategorien «Helse» der.

Anna: Jeg innrømmer at denne prisen var en stor ære for meg og en bekreftelse på legitimiteten til mine handlinger for sykehus. Jeg tror at denne typen konkurranser og arrangementer er viktige fordi de motiverer oss til å handle og også endre sosial bevissthet.

Agata: Etter min mening er skiftet i bevissthet nøkkelen. Jeg vet fra egen erfaring hvor viktige mentorprogrammer er for kvinner, takket være at folk som velger den vanskelige karriereveien i grensesnittet mellom næringsliv og vitenskap ikke føler seg ensomme på denne veien. Takket være støtten fra andre kvinner er fiaskoer også lettere å bære fordi vi kvinner ofte reagerer for følsomt på dem.

Anna: Når det kommer til innovasjoner, har evnen til å lære av feil blitt ekstremt viktig. Min engelske mor sa alltid til meg: Kunne vært bedre (det kunne vært bedre – red.anm.), noe som selvfølgelig satte fart på ambisjonen min. I dag vet jeg at overdreven perfeksjonisme også har en bakside. Så jeg la senere til en annen regel til den regelen: «Svikt er greit.» Å kombinere disse to setningene er et godt grunnlag for suksess i innovasjon.

You may also like

Leave a Comment