Home » Stigende eiendomspriser tvinger folk til å gi opp håpet om å finne et nytt hjem

Stigende eiendomspriser tvinger folk til å gi opp håpet om å finne et nytt hjem

by Thure Lindhardt

Stigende boligpriser tvinger mennesker rundt om i verden til å gi opp håpet om å eie en bolig, og det er tilfellet i mange deler av verden, skriver Bloomberg.

Innholdet fortsetter etter visning

reklame

Dette er et fenomen drevet av pandemi, og det handler ikke bare om kjøpere ettersom leieprisene øker i mange byer. Som et resultat har det vanlige problemet med boligkostnader blitt til akutt boliglikhet og en hel generasjon står i fare for å «gå over bord».

«Vi opplever ekskludering av en del av samfunnet fra visse deler av byen vår fordi leiligheter ikke lenger er rimelige,» sa Berlin-borgermester Michael Miller. «Dette skjer i London, Paris og Roma, og nå blir trenden dessverre tydeligere også i Berlin,» la han til.

Denne utestengelsen gjør raskt boligmarkedet til en ny politisk sak med uforutsigbare konsekvenser. Formannen i den tyske fagforeningen «Ver.di» har beskrevet husleie som tilsvarer prisen på brød i det 21. århundre, som er en historisk årsak til sosial uro.

Politikerne nevner ulike mulige løsninger på problemet, alt fra husleietak til særavgifter for eiere som for eksempel bygger om ledige kontorlokaler til leiligheter. Det er imidlertid fortsatt ingen bevis for en enkel eller bærekraftig løsning på denne situasjonen.

I Sør-Korea, for eksempel, fikk president Mun Janes parti et slag i årets ordførervalg etter at de ikke klarte å forhindre at gjennomsnittlige boligpriser stiger i Seoul siden tiltredelsen i mai 2017. Den ledende opposisjonskandidaten i neste års presidentvalg har advart om en mulig kollaps i eiendomsmarkedet med stigende renter.

Kina har også strammet inn restriksjonene på eiendomssektoren i år, og det er snakk om at en eiendomsskatt spiller en rolle for å senke prisene. Boligkostnadene i juli var 43,5 ganger gjennomsnittsinntekten til befolkningen, noe som negativt karakteriserer president Xi Jinpins innsats for «felles velstand».

Canadas statsminister Justin Trudo har på sin side lovet å innføre to års kjøpsforbud for utlendinger dersom han blir gjenvalgt.

Pandemien har drevet globale boligmarkeder til nye høyder de siste 18 månedene, drevet av lave renter, mangel på boliger, endringer i husholdningenes forbruk og lavere boligsalg. Selv om situasjonen er gunstig for eierne, blir situasjonen vanskelig for potensielle kjøpere.

«Vi er vitne til en betydelig hendelse som ikke bør trekkes på skuldrene eller ignoreres,» sa Don Leiton, en tidligere leder av den amerikanske boliglånsgiganten Freddie Mac.

You may also like

Leave a Comment