Home » Stoch vil kjempe om Lahtis fjerde seier

Stoch vil kjempe om Lahtis fjerde seier

by Erlend Loe

Den nest siste helgen i hopp-VM arrangeres i Lahti. Det blir lagkonkurranse i dag og individuell konkurranse i morgen. Seks polakker starter i Finland, ledet av Kamil Stoch, som triumferte her tre ganger.

Trener Thomas Thurnbichler bestemte at Piotr Żyła, Paweł Wąsek, Aleksander Zniszczoł, Tomasz Pilch og Jan Habdas også skulle starte i Lahti.

Etter lang tids fravær fra verdenscupen fikk unge polske hoppere en sjanse: 19 år gamle Habdas og 22 år gamle Pilch. Begge stilte i verdenscupen for siste gang 18. og 19. februar under en dårlig besøkt konkurranse i Rasnov, Romania. Habdas har 24 poeng og Pilch 30 denne sesongen.

Den første hoppkonkurransen i Lahti ble arrangert i 1923, mens verdenscupen har blitt arrangert i Salpausselkaa siden 1980. Finnen Matti Nykänen vant her åtte ganger mellom 1984 og 1988.

Adam Małysz gjorde det veldig bra i Lahti, og vant verdensmesterskapet seks ganger og tre ganger – to ganger i 2003 og en gang i 2007. Også i 2001 vant «Orzeł z Wisły» gull- og sølvmedaljene i verdensmesterskapet. Stoch vant også tre verdenscupkonkurranser her – i 2014, 2018 og 2019.

Rekordholder av den store bakken i Lahti siden 4. mars 2017 er nordmannen Johann Andre Forfang med et hopp på 138 m. K-punktet er 116 m og størrelsen på anlegget er 130 m.

Forrige helg sikret Halvor Egner Granerud seg sin andre karriere krystallklode i Vikersund. Nordmannen vant også verdensmesterskapet 2020/21.

Sist søndag trakk Dawid Kubacki, hvis kone var innlagt på sykehus, seg fra konkurransen av personlige årsaker. Derfor avsluttet lederen for det polske laget sesongen for tidlig, selv om han triumferte i konkurransen på Lillehammer sist torsdag.

«Min plutselige hjemkomst… Jeg skylder deg et ord til forklaring. Min kone Marta havnet på sykehus med hjerteproblemer, tilstanden hennes er alvorlig og leger kjemper for livet hennes. Hun er i gode hender, hun er en sterk jente «Jeg vet at hun vil kjempe. Selvfølgelig er det slutten av sesongen for meg, men det er ikke det viktigste akkurat nå,» skrev Kubacki på Instagram.

De hvit-røde er nummer fire i Nations Cup med 4.096 poeng. De taper 223 poeng til tredje slovener. Østerrike leder foran Norge. I Lahti har polakkene sjansen til å kompensere for dette tapet før siste verdenscuphelg i Planica.

Dagens lagkonkurranse for menn starter kl 15:15 og morgendagens individuelle konkurranse er planlagt til 14:15 (britisk tid).

PAP / Yagoda S.

You may also like

Leave a Comment