Home » Storbritannia: Innbyggere på Orknøyene vurderer å komme under norsk suverenitet

Storbritannia: Innbyggere på Orknøyene vurderer å komme under norsk suverenitet

by Catherine Monroe

Med 22,5 tusen Orknøyene er et av Skottlands 32 lokale myndighetsområder, men som lokalrådsleder James Stockan sa til BBC, mottar de for øyeblikket ikke sin rettferdige del av finansieringen, og det er mange områder hvor både den britiske og skotske regjeringen svikter folket. av skjærgården.

Regimeskifte

Han vil at rådet skal gjøre dette som potensielle politiske forbilder hun så på den statusen til Kanaløyene og Isle of Manavhengighetene til den britiske kronen er, og Falklandsøyene, et oversjøisk territorium i Storbritannia. Han foreslo også at en annen modell kunne være Færøyene, som er et selvstyrt territorium i Danmark.

Stort bidrag, lite overskudd

Stockan ber byrådene støtte ideen hans om å finne nye veier Gir større økonomisk sikkerhet og økonomiske muligheter for Orknøyene. «Vi vet at vi har bidratt (til Storbritannia) de siste 40 årene med nordsjøolje og at utbyttet vi får tilbake ikke er nok til å mate oss,» sa han.

Som BBC minner om, I 2017 støttet Orknøyrådet et forslag om større autonomi for øyene, men støttet ikke full uavhengighet.

Tilbake til matrisen

Det foreslår Stockan også Rådet bør vurdere hvordan Orknøyene kan skape en «nordisk forbindelse» med Danmark, Norge eller Island. Orknøyene, før det ble en del av Skottland i 1472, var under norsk og dansk kontroll. Øyene ble brukt til å sikre bryllupsmedgiften til Margaret av Danmark, den fremtidige konen til kong James III. av Skottland.

«Vi har vært en del av det nordiske riket mye lenger enn vi har vært en del av Storbritannia. På Orknøyene kommer folk bort til meg på gaten og spør meg når vi skal levere tilbake medgiften. når vi kommer tilbake til Norge. Det er et stort slektskap og en dyp kulturell tilknytning. Dette er øyeblikket for å finne ut hva som er mulig, sa han.

Fra London Bartłomiej Niedziński

You may also like

Leave a Comment