Home » Studie: Giftige partikler fra dekk kommer inn i grønnsaker

Studie: Giftige partikler fra dekk kommer inn i grønnsaker

by Erlend Loe

I eksperimenter med å dyrke salat hydroponisk, har forskere funnet ut at den kan absorbere kjemikalier gjennom røttene som slippes ut i miljøet når dekkene slites. Noen av disse forbindelsene er giftige. Nå ønsker de å teste denne prosessen i naturlige systemer.

Vind og vann frakter mikroskopiske fragmenter av slitte dekk til ulike områder, inkludert vokseområder, påpeker spesialister fra Universitetet i Wien (Østerrike).

Ifølge forskere slippes det i gjennomsnitt 1 kg slike partikler ut i miljøet per person per år. Ulike kjemikalier frigjøres senere fra disse fragmentene.

Teamet fra Wien har nettopp sjekket om disse stoffene kan trenge inn i kulturplanter og til slutt havne på folks tallerkener.

«Partikler som kommer av dekkene inneholder forskjellige organiske stoffer, hvorav noen er svært giftige,» sier Anya Sherman, medforfatter av studien publisert i tidsskriftet Environmental Science & Technology (https://pubs.acs.org/ doi /10.1021/acs.est.2c05660).

«Hvis disse kjemikaliene kommer nær røttene til spiselige planter, kan de utgjøre en risiko for forbrukerne, forutsatt at de absorberes av plantene,» legger teamleder prof. Thilo Hofmann til.

Gruppen hans testet om dette er tilfellet i en serie eksperimenter.

Forskere har tilsatt fem stoffer til hydroponisk salatdyrking. Fire brukes til fremstilling av dekk, og den femte er laget ved å transformere en av dem, som allerede er kjent for å være giftig.

Dessverre har ikke forskere gode nyheter.

«Våre målinger viste at salaten tok opp alle forbindelsene vi testet via røttene, transporterte dem til bladene og akkumulerte der,» rapporterer Sherman.

Dette skjedde ikke bare når disse stoffene ble tilsatt direkte til avlingen, men også når dekkfragmenter ble tilsatt vannet.

«Salat absorberer konstant potensielt skadelige kjemikalier som frigjøres over lang tid ved å bruke dekk,» legger prof. Hofmann til.

Ved hjelp av presise analysemetoder har forskerne også undersøkt stoffene som har dannet seg i salaten fra de absorberte kjemikaliene.

«Anleggene reprosesserte forbindelsene de tok opp, og produserte kjemikalier som ikke tidligere var beskrevet. Så jeg vet ikke om disse metabolittene er giftige. Det er foreløpig ikke mulig å vurdere om de utgjør en helserisiko,» understreker en av forskerne, Dr. Thorsten Hueffer.

I de neste trinnene ønsker forskerne å sjekke opptaket av potensielt skadelige forbindelser av planter som vokser i naturlig jord.

«Prosessen som vi nå har undersøkt fungerer sannsynligvis annerledes i naturlige systemer. Derfor ønsker vi i neste trinn å undersøke opptaket av dekktilsetningsstoffer av planterøtter i jorda, sier Ruoting Peng, medforfatter av oppdagelsen.

Marek Matacz

kjedelig/agt/

You may also like

Leave a Comment