Flere og flere land evakuerer sine diplomater fra Sudan. Kampene mellom den regulære hæren og RSF-militsen har pågått den andre uken, og den tidligere diktatoren Omar al-Bashir er tilbake i spillet.
Amerikanerne var de første av nøkkelaktørene som ble evakuert – lørdag kveld ble ambassadeansatte i Khartoum fraktet med helikopter ut av hovedstaden og deretter ut av landet. Søndag dro en konvoi eskortert av tropper basert i Sudan i regi av FN mot Rødehavskysten, og fraktet diplomater fra Storbritannia og Frankrike mer enn 800 km østover. Det er ikke lenger representanter fra mange europeiske land, inkludert Norge, noe som er helt avgjørende for koordineringen av humanitær virksomhet. Flyktninghjelpen (NRC), også aktiv i Polen, er en av de viktigste humanitære institusjonene i hele det globale sør. Sammen med britene og amerikanerne utgjør nordmennene en gruppe som her omtales som troika, de tre mest innflytelsesrike internasjonale spillerne. Ingen av dem er lenger i Sudan, noe som bare viser alvoret i situasjonen.
Sudan: Hvem leker her?
Ifølge New York Times har kamper som har pågått siden 15. april gitt minst 418 døde og mer enn 3500 skadet. såret. Til tross for forsøk på å innføre en midlertidig våpenhvile, fortsetter sammenstøtene og har allerede spredt seg utover hovedstaden (de har nådd blant annet Darfur, en provins som ble ødelagt i det første tiåret av de 21 med dødsfall til flere hundre tusen mennesker). Nesten alle større byer mangler vann og strøm, og sykehusene går tom for medisiner. Noen frivillige organisasjoner som Redd Barna ber om hjelp til å evakuere sine ansatte som er fanget i kjellerne på skoler, barnehjem og klinikker. Reportere rapporterer problemer med tilgang til Internett.
Alt dette øker risikoen for borgerkrig. Spesielt siden maktbalansen i Sudan blir mer og mer komplisert. Ingen av de to nøkkelformasjonene – de sudanesiske regulære styrkene (SAF) og Rapid Support Forces (RSF) – er klare til å våke ild. Deres ledere, som kjemper for kontroll over landet og spesielt dets naturressurser, appellerer til utenlandske partnere om støtte.
Sudan er det tredje største landet på kontinentet, har syv naboer og alle har interesse i at konfliktene ender med et helt konkret resultat. Som Wall Street Journal rapporterer, er deltakelsen av styrker fra Libya og Egypt allerede synlig her. Førstnevnte var i årevis et fristed for sudanesiske leiesoldater som på begge sider deltok i sammenstøtene som førte til Muammar Gaddafis styre fall i 2011. «WSJ» rapporterer at mange sudanesere har vendt hjem fra Libya de siste årene, og den nåværende lederen for de libyske væpnede styrkene, en helt fra et tiår tilbake, Khalifa Haftar, som åpent støtter RSF og dens leder Mohammed Hamdan Dagalo, kjent som Hemedti. Egypt støtter den andre siden: SAF-troppene ledet av Abdel-Fattah Burhan.
trussel mot Afrika
Michelle Gavin fra American Council for Foreign Relations (CFR) frykter at konflikten vil spre seg til nabolandene og destabilisere ikke bare den delen av Afrika, men hele østen. Eksperten minner om den svært ustabile situasjonen i Tsjad og Sør-Sudan. Og RSF har bevist sterke bånd med Russland, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia. Ambassadør for Kreml-interesser er selvsagt Wagner-gruppen, som har vært aktiv i Sudan siden minst 2017, om enn uten særlig suksess. Landene i Persiabukta har derimot investert her i årevis og håper å tjene penger, spesielt i energisektoren. I 2019, etter avsettingen av Omar al-Bashir, som styrte Sudan i nesten tre tiår, satte saudiarabiske og emiratiske regjeringen i fellesskap ut en bistandspakke på USD 3 milliarder og støttet sterkt interimsregjeringens initiativ for å bli én demokratisk transformasjon og beslagleggelse av makt fra sivilbefolkningen. Det var til og med rapporter forrige uke om at Dubai var inspirerende nylige hendelser – Hemedti skulle snakke personlig med UAE-leder Mohammed Bin Zayed. De interesserte på den andre siden av Rødehavet bestrider disse avsløringene.
Nøkkelen til dette er også kampen om… vann. Både Egypt og Sudan er sterkt avhengig av Nilen for energi og landbruksproduksjon. Balansen i regionen blir forstyrret av Etiopia, som har bygget den store renessansedemningen i 12 år – en gigantisk demning ved Den blå Nilen. Kairo er imot det. Og han ser engstelig på Khartoum.
Les også: Kingdom of the Yellow Mountain
USA og Russland er attraktive
Etter regelverket fra overgangsregjeringens tider bør RSF-styrkene gradvis integreres i SAF-strukturene. Hemedti, en krigsherre og direkte oligark som tjente formuen sin på å handle gull, er uenig.
Som om ikke det var nok, ble Omar al-Bashirs rømming fra fengselet rapportert mandag morgen. Den tidligere diktatoren har sittet i fengsel siden 2019, men hans støttespillere har vært aktive i daglig politikk, inkludert Sir Alex Vines, leder for Afrikaforskningsprogrammet ved Chatham House, ifølge britiske kilder. Rapporter om al-Bashirs flukt er vanskelig å bekrefte, men hvis de viste seg å stemme, ville kampene i Sudan blitt enda mer kompliserte. Den tidligere lederen må ta et oppgjør med de to krigførende generalene.
Som alltid taper sivile mest. Ifølge Cyrus Paye, Leger Uten Grensers koordinator i El Fasher, hovedstaden i Nord-Darfur, «Det er så mange pasienter at de må behandles på bakken.» Han legger til: «Flyplasser over hele Sudan har blitt stengt, kampene fortsetter i gatene, så vi kan ikke levere til Nord-Darfur eller resten av landet.» Det er ingenting som tyder på at situasjonen vil forbedre seg i de kommende dagene. Oppfordringer til våpenhvile har blitt fremsatt av USA og Russland.Men Sudan er ustabilt – og som historien viser, trenger ikke krisen slutte der.
Les også: Sudan er delt, søren venter
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»