Home » Sverige og Danmark sender våpen til Ukraina

Sverige og Danmark sender våpen til Ukraina

by Gabriel Scott

Internasjonal fordømmelse av den russiske invasjonen av Ukraina skjerpet i løpet av helgen. Søndag sa mange land, inkludert Sverige og Danmark, at de ville støtte og sende våpen til Ukraina.

Sverige sender 5000 panservernvåpen, blant annet våpen og militært utstyr, bekrefter landets statsminister Magdalena Andersson. Danmark sender blant annet 2700 panservåpen.

Norge vil ikke sende våpen, men vil sende annet militært utstyr til forsvarssiden – hjelmer, taktiske vester. Dette ble bekreftet på en pressekonferanse søndag kveld.

Sverige kunngjorde søndag at de nektet å overføre sin tidligere politikk om ikke å levere våpen til land i aktive konflikter og å sende militært utstyr, inkludert antitankvåpen, til Ukraina.

– Min konklusjon nå er at vi vil gjøre vårt beste for å støtte Ukrainas evne til å forsvare seg mot Russland, sa statsminister Andersson.

Statsministeren understreket at dette er et sikkerhetsspørsmål ikke bare for Ukraina, men for hele Europa.

Beslutningen om å sende til Ukraina 135 tusen. Matrasjoner, 5 tusen. hjelmer, 5 tusen. kroppsrustning og 5 tusen. Engangsutskyteren mot panservogn er de første siden 1939 (da Sovjetunionen invaderte Finland) som Sverige har sendt våpen inn i væpnede konflikter, påpekte Andersson.

Ifølge svenske medier har Ukraina spesifikt etterspurt mer avanserte Robot-57 antitanksystemer.

– Dette er et brukervennlig system som ikke krever opplæring og som kan betjenes av en enkelt soldat, sa den svenske forsvarsministeren Peter Hultqvist.

Sverige forlot offisielt sin nøytrale posisjon på slutten av den kalde krigen, men forblir ikke tilknyttet militære allianser. Så landet er ikke et NATO-medlem, selv om det har vært en NATO-partner siden midten av 1990-tallet.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen understreket at krigen i Europa hadde endret spillereglene. Statsministeren sa at Danmark ennå ikke har sendt våpnene, men forbereder seg allerede på dem.

Dette er første gang på lenge at Danmark har levert våpen til en stridende fraksjon.

Ifølge dansk forsvarsminister Morten Bødskov har landet 2700 panservåpen. Forsvaret anslår at Danmark kan klare seg uten disse våpnene for øyeblikket.

Danmark vil også la sine innbyggere bli med i internasjonale brigader dannet for å kjempe mot russiske styrker i Ukraina. Det meldte statsminister Frederiksen søndag. Hun sa at det er en personlig avgjørelse for alle som ønsker å bli med, men hun ser ingen juridisk hindring i det.

«Så vidt vi forstår, er det ingen juridiske hindringer som kan hindre oss i å reise til Ukraina og selvfølgelig kjempe på ukrainsk side. Det er alles personlige valg, som kan aksepteres av både ukrainere bosatt i Danmark og alle andre innbyggere som ønsker å bidra, sa Frederiksen.

På spørsmål om hvorfor Norge ikke sender våpen til Ukraina, sa landets statsminister John Gahr Støre: «Norge, som andre europeiske land, har undersøkt hvordan man best kan bidra».

«Det er viktig å være forsiktig fordi vi gjør dette – vi sender militært utstyr inn i landet – for første gang. Vi er ikke i tvil om at det er spesielle grunner til dette», sa statsministeren.

Mens muligheten for å sende våpen til Norge ikke er utelukket, utredes det fortsatt.

Laget av nrk.no, thelocal.se, svt.se og tv2.dk.

Vil du ha det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Sverige og Danmark sender våpen til Ukraina

sfgdfg

You may also like

Leave a Comment