Home » Sverige og Finland bekrefter på nytt sin rett til å bli med i NATO

Sverige og Finland bekrefter på nytt sin rett til å bli med i NATO

by Gunnar Garfors

(Stockholm) Finland og Sverige bekreftet lørdag sin rett til å bli med i NATO hvis de to nordiske nasjonene noen gang ønsker det, til tross for nye advarsler fra Moskva midt i en invasjon av Ukraina.

Lagt ut 26. februar

Fredag ​​advarte Russlands utenriksdepartement at Finlands eller Sveriges NATO-medlemskap – som Helsingfors og Stockholm sier er uaktuelt – «ville få alvorlige militære og politiske implikasjoner».

En tilsvarende uttalelse fra departementets talskvinne Maria Zakharova sirkulerte bredt på sosiale nettverk og ble der tolket som en trussel om et militært angrep i tilfelle medlemskap.

– Det har vi hørt før, sa den finske utenriksministeren Pekka Haavisto lørdag på offentlig TV Yle.

De samme ordene ble brukt av Moskva for noen uker siden da Russland krevde garantier for at NATO ikke skulle rykke videre østover. Men også ved mange anledninger de siste årene, påpekte han.

Til tross for den russiske invasjonen av Ukraina, har Helsinki og Stockholm utelukket en eksplisitt søknad om å bli med i den vestlige militæralliansen siden torsdag.

Siden Ukraina-krisen begynte å eskalere, har de imidlertid søkt forsikring om at Alliansens dør alltid er åpen for dem.

De to landene er offisielt allierte, selv om de har vært NATO-partnere siden midten av 1990-tallet.

«Jeg vil være veldig tydelig. Det er Sverige alene og uavhengig som velger sin sikkerhetslinje, sa Sveriges statsminister Magdalena Andersson på en pressekonferanse fredag ​​kveld på spørsmål om de siste russiske uttalelsene.

Selv om ikke-medlemmer var Sverige og Finland invitert til fredagens NATO-møte.

Russland har gjort spørsmålet om fortsatt NATO-utvidelse østover til en casus belli i en sak der Moskva hevder at den har blitt forrådt siden Berlinmurens fall.

Allerede før invasjonen hadde Ukraina-krisen satt i gang debatten om NATO i Sverige og Finland, der venstresiden tradisjonelt har vært veldig anti og høyresiden mer pro.

Den svenske opinionen har aldri vært mer støttende for medlemskap i Sverige, ifølge en meningsmåling publisert fredag.

I denne studien av Novus Institute for SVT TV er 41 % av de spurte for medlemskap, 35 % mot og 24 % usikre.

You may also like

Leave a Comment