Home » Tata Steel Chess har blitt rammet av kontrovers etter at den kjente norske tyven ble hentet inn som gjest

Tata Steel Chess har blitt rammet av kontrovers etter at den kjente norske tyven ble hentet inn som gjest

by Peter Østbye

Den pågående Tata Steel Chess-turneringen ble involvert i unødvendig kontrovers etter at arrangementets kringkaster inviterte Norges mest beryktede bankraner, David Toska, til gjestestjerne.

Kjent for å være hjernen bak det største ranet i landets historie, ble Toska bedt om å være gjest i TV 2s Tata Steel Chess Show.

Det kontroversielle trekket fikk imidlertid voldsomt tilbakeslag fra sjakkmiljøet da en sponsor trakk seg fra showet timer etter kunngjøringen, ifølge nettstedet chess24.com.

Tata Steel Chess-turneringen avholdes i Wijk Aan Zee, Nederland, fra 14. til 30. januar, hvor toppspillere inkludert Norges verdens nr. 1 Magnus Carlsen vil konkurrere om den øverste æresbevisningen.

Norsk fjernsyn har tradisjon for å invitere kjendiser som gjester på sjakkprogrammer, men Toskas valg har vist seg å være det mest kontroversielle så langt, ifølge nettstedet.

Toska har blitt utpekt som «hjernen» bak Nokas» bankran i Stavanger i 2004, det største i norgeshistorien der en politimann ble drept. Ifølge nettstedet ble han arrestert i Spania et år senere etter å ha flyktet.

Toska, som sonet 13 år av en 20-års dom, ble løslatt i 2018 og har nå en datter og en fulltidsjobb som programmerer.

Ifølge nettstedet er han en stor sjakkfan og ble ansett som en talentfull spiller som tenåring. Han ble nummer fire i U14-norgesmesterskapet før han gikk over til krim.

Han vendte tilbake til sjakk etter Carlsens suksess i fengselet og ble sett på Fischer Random World Championship 2019-arenaen i Hovik, nær Oslo, kort tid etter løslatelsen. Ifølge nettstedet har han nå en nettvurdering på rundt 2000.

Toska vil dukke opp i TV 2-studioet mandag og tirsdag sammen med programleder Fin Gnatt og kommentatorene Heidi R. Neid og GM Jon Ludvig Hammer for hennes Tata Steel Chess Show.

Mens den private kringkasteren siterte sportsredaktør Vegar Jansen Hagen på at beslutningen om å signere den beryktede tyven for programmet ble tatt etter å ha mottatt tilbakemeldinger fra flere personer, var en av politibetjentene som var til stede på stedet at hun ikke var så heldig.

Politimannen Erik Haland var ikke underholdt og skal ha sagt: «Jeg er alltid overrasket over at media leter etter kjente kriminelle. Enda en grunn til å ikke se sjakk. At hans berømmelse skyldes alvorlige forbrytelser er etter min mening en meningsløs glorifisering. »

En sportskommentator lurte på om Toska ville ha fremstått som en sjakkekspert uten hans berømmelse.

Toska skal imidlertid ha sagt at han var forberedt på tilbakeslaget og håpet at fokuset ville være på spillet og at historien hans ikke ville plage ham.

Les alle nyhetene, siste nyheter og oppdateringer om koronaviruset her.

You may also like

Leave a Comment