Home » Teknologiforbruket i detaljhandelen øker raskt

Teknologiforbruket i detaljhandelen øker raskt

by Peter Østbye

Kunstig intelligens, personalisering, smarte traller, smart gjenbrukbar emballasje, automatisering, selvbetjente kasser – dette er buzzwords som endrer supermarkeder, men det er ikke alt. Datadrevne teknologiske innovasjoner vil skape enda større vekstmuligheter.

En handel full av innovasjoner

Forhandlere leter etter måter å beholde kunder og øke lønnsomheten på, men næringsmiddelindustrien står overfor unike utfordringer: utvidede sortimenter, lett bedervelige varer og krympende marginer. En annen er utviklingen av e-handel, som representerer en mulighet for kjøpmenn til å eksperimentere med omnikanal, selvfølgelig med de nyeste løsningene.

Utviklingen av dagligvarehandel på nett har gitt forbrukerne frihet til å velge mellom tradisjonelle og moderne kanaler. Det viste seg at en stor del av dem var overbevist om det praktiske med netthandel. I følge PowerReviews-studien har mer enn halvparten, eller 57 prosent, av forbrukerne økt utgiftene sine til dagligvarehandel på nett det siste året.

Kunstig intelligens

Vi har allerede mange eksempler på bruk av de nyeste teknologiene i salg. Smarte hyller, ubemannede kasser, smarte hylleetiketter som nå viser informasjon på f.eks. allergener. Av denne grunn inngår de største detaljhandelskjedene partnerskap med leverandører av tjenester som en virtuell ernæringsfysiolog eller online medisinske konsultasjoner.

«Matteknologi har en enorm innvirkning på forbrukernes daglige liv, og gjør shopping mer praktisk og personlig. Dagens kjøpere blir imidlertid ikke bare mer og mer krevende. De bryr seg om helsen og vet bedre hva som tilbys på markedet, de vet bare hva de vil ha. Derfor blir det mer komplisert å lage det riktige salgstilbudet. Oppdagelsen av endrede ernæringspreferanser og kundebehov kan nå støttes av verktøy som for eksempel kunstig intelligens – forklarer Adam Sienkiewicz, salgssjef i Sagra Technology. Alt dette fører til at det blir flere og flere butikker fylt med teknologier.

Smarte vogner

Vognen er utstyrt med skjerm, vekter, sensorer og kamera. Kundepålogging, bruk av lojalitetstilbudet eller kontantløs betaling. Det kan også inspirere til å vurdere nye produkter, foreslå spesifikke, egnede produkter eller produkter på salg, og lede veien til dem i butikken. Smarte handlekurver hjelper forhandlere å forstå hvordan kunder beveger seg rundt i butikken, oppdage potensielle flaskehalser og hvor kundene kan gjøre spontane produktvalg. De er billigere enn å ettermontere eksisterende grener med mange kameraer og sensorer. I tillegg lar smarte vogner kunder skanne produkter mens de handler med en smarttelefonapp og hoppe over kassen.

Effektive leveranser

Last mile-leveringskostnadene utgjør opptil 41 % av alle leveranser, ifølge en Capgemini-rapport. totale leveringskostnader. Derav ideen om små varehus (MFC – Micro Fulfillment Center) plassert så nært salgssteder som mulig og til og med inne i butikken for å gjøre leveranser så raske og effektive som mulig. Denne løsningen gjør den siste milen kortere og billigere, og reduserer også behovet for menneskelig arbeidskraft. Det er derfor bransjegigantene investerer i automatiserte MFC-systemer som kan redusere ordrebehandlingskostnadene med opptil 75 prosent. (Data fra CB Insights-rapporten).

– Data fra produsenter, distributører og selgere gir en rekke informasjon som er uvurderlig fra perspektivet til hver deltaker i forsyningskjeden. Produsenten trenger informasjon fra selgere, selgere fra distributører osv. Ved å dele og analysere disse dataene kan de for eksempel lage prediktive modeller og planlegge ressurser eller investeringer deretter. I dag har ingen råd til nedetid, mangel på inventar eller overfylte varehus. I tillegg kan i dag kunder som er vant til tilgjengeligheten av produkter og bekvemmeligheten av å handle ikke bli skuffet – understreker eksperten.

framtid

Måten å opprettholde en posisjon innen detaljhandel er å fokusere på høy servicekvalitet og kundeopplevelse på tvers av alle salgskanaler. Det de trenger å bekymre seg mest for er personalisering, opprettholdelse av lojalitet og å tilby bekvemmelighet. God produktpresentasjon og minimalisering av flaskehalser på hylle er en utfordring for alle i leverandørkjeden. – Det er her teknologi, altså bildegjenkjenning, helt sikkert vil hjelpe, som basert på bildeverifisering genererer tiltak for å hindre produktmangel på hyllen, men også fører til at utseendet på displayet øker forhandlerens salg – forklarer Adam Sienkiewicz. Et annet element er forhandlernes evne til å komme i kontakt med forbrukere utenfor butikkveggene. Den økende mengden data som samles inn på nettet og i butikk, og analyseres i Power BI-miljøet ved hjelp av kunstig intelligens, kan hjelpe produsenter til å bedre forstå endringsvanene til kunder. I det neste tiåret vil alle markedsdeltakere stole på detaljerte data for å øke salg og fortjeneste.

You may also like

Leave a Comment