Home » terrorsporet blir tydeligere etter det morderiske bueangrepet – frigjøring

terrorsporet blir tydeligere etter det morderiske bueangrepet – frigjøring

by Thure Lindhardt
Norske myndigheter holdt en pressekonferanse torsdag for å skissere profilen til den mistenkte i bueskytingsangrepet som drepte fem personer natten før.

Bueskytingsangrepet, som krevde fem døde og to skadde i Norge på det tidspunktet, ser ut som ett «Terroristlov», anslo Norsk sikkerhetstjeneste (PST) torsdag, og bidrar til å befeste sporet etter islamistisk terrorisme. Politiet har tidligere antydet at den antatte gjerningsmannen til angrepet, som sørget over byen Kongsberg (sørøst) onsdag, var en 37 år gammel mann som konverterte til islam og var mistenkt for radikalisering tidligere, men uten å kategorisk innrømme det. det nærme seg motivene som animerte det.

Politiet har vært i kontakt med mistenkte tidligere «Frykt for radikalisering», Det sa den norske politimannen Ole Bredrup Saeverud under en pressekonferanse. Disse oppfølgingsbekymringene går tilbake til 2020 og tidligere, sa han. Ifølge TV-kanalen TV2, hadde den mistenkte en sykehistorie.

Politiet sa også at de fem døde alle ble drept etter den første kontakten mellom politi og mistenkt, som innrømmet fakta under avhør. Mannen som ble anmeldt for sin voldelige oppførsel klarte faktisk å unnslippe politiet, som han skjøt piler mot. Han ble pågrepet en halvtime etter det første forsøket på å stoppe, opplyser politiet. Ofrene er ennå ikke offisielt identifisert. Ifølge politiet var det imidlertid fire kvinner og en mann mellom 50 og 70 år.

Svarte piler

En dansk statsborger bosatt i Kongsberg, en liten by med rundt 25.000 innbyggere omtrent 80 kilometer vest for Oslo, ble den mistenkte hørt av etterforskere over natten og skal stilles for dommeren torsdag eller fredag ​​for varetektsfengsling. Ifølge hans advokat Fredrik Neumann er han samarbeidsvillig. «Han forklarer seg i detalj og han snakker og samarbeider godt med politiet,» sa han til journalister.

Angrepet skjedde flere steder over et stort område av Kongsberg, inkludert et supermarked. En politimann som ikke var i tjeneste på det tidspunktet ble skadet der. Pressen publiserte bilder av svarte piler, tilsynelatende fra konkurrenter, liggende på bakken eller, for en av dem, godt satt inn i en vegg. Politiet sa at den mistenkte også brukte andre våpen, hvis typer ikke var spesifisert.

Angrepet med uvanlig modus operandi skjedde på siste dag av mandatet til Høyres statsminister Erna Solberg, som denne torsdagen tok over tømmene til en ny sentrum-venstre-regjering ledet av Jonas Gahr Støre, vinner av stortingsvalget 9.-13. «Vi er rystet over de tragiske hendelsene i Kongsberg», Kong Harald V svarte også, mens FN-sjef Antonio Guterres sa han var det i en tweet «Sjokkert og trist».

Ekstreme høyreangrep

Som svar på angrepet vil politiet, vanligvis ubevæpnet, midlertidig bære våpen over hele landet. Flere planlagte islamistiske angrep har blitt avverget i Norge tidligere. Men den fredelige skandinaviske nasjonen har blitt frastjålet to høyreekstreme angrep det siste tiåret.

22. juli 2011 drepte Anders Behring Breivik 77 mennesker ved å utløse en bombe nær regjeringens hovedkvarter i Oslo.

I august 2019 skjøt Philip Manshaus også mot en moské nær Oslo før han ble overmannet av troende uten å forårsake alvorlige skader. Han hadde tidligere rasistisk skutt sin adoptiv-halvsøster av asiatisk opprinnelse.

Oppdatert 14. oktober 2021 kl 14.22, med uttalelser fra norske sikkerhetstjenester.

You may also like

Leave a Comment