Gassforbindelsen Baltic Pipe er et symbol på polsk energisuverenitet; er den viktigste, men ikke den siste, av en serie med investeringer i gassdiversifiseringsinfrastruktur, sa klimaminister Anna Moskva til PAP.
Baltic Pipe vil muliggjøre import av gass i volumer som overstiger forsyningene som Polen har mottatt fra øst de siste årene.
Samtidig minnet Anna Moskva om at gassrørledningen Baltic Pipe er en viktig, men ikke den eneste forsyningskilden for gasssystemet. «I mars i år ble første byggetrinn av LNG-terminalen i Świnoujście fullført, fire måneder senere, i mai, ble tilkoblingen av gasssystemene til Polen og Litauen satt i drift, og fra oktober ble forbindelseslinjen mellom Polen og Slovakia settes i drift. Investeringene som er fullført i år vil muliggjøre import av ytterligere 18. Fra januar 2023 vil den eksisterende infrastrukturen, sammen med de fullførte infrastrukturinvesteringene, tillate årlig import av nesten 35 milliarder kubikkmeter gass til det polske gasssystemet, forklarte ministeren.
Som hun påpekte spiller Baltic Pipe en spesiell rolle i strukturen av gassforsyningssikkerheten, først og fremst gjennom investeringer i egne lagringsanlegg på norsk sokkel, som utføres av statseide selskaper. «Den nåværende situasjonen bekrefter hvor viktig det er å ha våre egne energiressurser, som er fullt tilgjengelige for Polen,» bemerket hun.
– Gassrørledningen Baltic Pipe spiller en viktig rolle i strategien om å bryte ut av avhengigheten av naturgass fra øst. Gassrørledningen vil gi tilgang til stabile kilder for naturgassforsyning, ikke bare i den kommende vintersesongen, men også i de kommende årene, som Baltic Pipe vil bli importert gjennom, vil representere en betydelig styrking av Polens energisikkerhet,» understreket ministeren. Anna Moskva.
Som hun minnet om, vil PGNiG bruke 100 % av gassrørledningskapasiteten som er planlagt for i år. «Selskapet har kontrakter om kjøp av gass fra selskaper som opererer på norsk kontinentalsokkel og har gassvolumer for gassrørledningen Baltic Pipe på et nivå som det gjør sammen med andre forsyningskilder – innenlandsk produksjon, LNG-forsyning og – lagring – har garanterte beholdninger, vil den fullt ut kunne møte etterspørselen til kundene sine i Polen i den kommende fyringssesongen,» bemerket klimaministeren. For 2023 planlegger PGNiG å eie 2,5 milliarder kubikkmeter produksjon på sokkel, og fredag signerte selskapet en 10-årig avtale med norske Equinor om å levere 2,4 milliarder kubikkmeter naturgass per år fra 2023 og utover. Den skal sendes via Baltic Pipe.
Som bemerket av minister Moskva, vil de fullførte infrastrukturinvesteringene, inkludert gassrørledningen Baltic Pipe, gjøre det mulig for gassforsyningen å betydelig overgå innenlandsk etterspørsel.
«Takket være sikrede naturgassforsyninger, inkludert gjennom gassrørledningen Baltic Pipe, er det ingen risiko for noen polsk mottaker å pålegge restriksjoner på naturgassforbruk,» understreket hun. Samtidig bemerket hun at polske gassforbrukere allerede har gjort betydelige gassbesparelser i år på grunn av funksjonen til naturlige markedsmekanismer.
«I tillegg, som statsminister Mateusz Morawiecki påpekte, vil offentlig forvaltning være forpliktet til å redusere energiforbruket med 10 prosent for å oppnå besparelser i energiforbruket og dermed redusere driftskostnadene. Forvaltningen ønsker å sende et godt signal, for eksempel fordi å redusere energiforbruket øker tilgjengeligheten og dermed bidrar til å begrense økningen i prisene», sa klimaministeren.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»