WASHINGTON, 28. februar (Yonhap) – USA og ni andre medlemmer av FNs sikkerhetsråd fordømte mandag Nord-Koreas nylige rakettoppskyting og oppfordret Pyongyang til å delta i en pågående dialog.
Oppfordringen kom under en felles pressekonferanse etter et lukket sikkerhetsrådsmøte om en rekke saker, inkludert skytingen i Nord-Korea.
«Utskytingen av et ballistisk missil av DPRK (Den demokratiske folkerepublikken Korea) 27. februar (lokal tid) er et annet eksempel på DPRKs nye destabiliserende kurs,» sa representantene for de 10 rådsmedlemslandene i en felles uttalelse, også delt av lederen signert av den sørkoreanske FN-misjonen. Sør-Korea er ikke medlem av rådet.
«Dette er den tiende ballistiske missiloppskytningen siden begynnelsen av året, hver i strid med flere sikkerhetsrådsresolusjoner. Vi fordømmer på det sterkeste disse ulovlige og destabiliserende handlingene,» la de til.
I januar gjennomførte Pyongyang syv runder med rakettoppskytinger, de fleste testene som noen gang er utført på en enkelt måned.
Norden hevdet at forrige søndags skyting var en del av planen for å utvikle en «rekognoseringssatellitt».
«Flere sikkerhetsrådsresolusjoner forbyr spesifikt DPRK fra å utføre oppskytinger som bruker ballistiske missilteknologier. Denne lanseringen er i klart brudd på flere resolusjoner og må fordømmes av rådet,» fortsatte tjenestemennene.
De oppfordret også alle FNs medlemsland til å implementere rådets resolusjoner fullt ut, og insisterte på at de «vil tvinge DPRK til omfattende, verifiserbart og irreversibelt å forlate sine masseødeleggelsesvåpen og ballistiske missilprogrammer.»
«Det internasjonale sanksjonsregimet er et viktig instrument for å motvirke denne trusselen mot internasjonal fred og sikkerhet.»
Imidlertid gjentok diplomater fra alle 10 landene sin forpliktelse til å samarbeide med Nord-Korea.
«Vi er fortsatt forpliktet til å søke seriøst og vedvarende diplomati og oppfordrer Pyongyang til å svare positivt. […] Vi oppfordrer DPRK til å velge diplomatiets vei for å lette regionale spenninger og fremme internasjonal fred og sikkerhet, heter det i uttalelsen.
De 10 landene er USA, Albania, Australia, Brasil, Frankrike, Storbritannia, Irland, Japan, New Zealand og Norge.
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»