Home » Tilstand før infarktet i den polske energiindustrien. «Situasjonen blir vanskeligere og vanskeligere»

Tilstand før infarktet i den polske energiindustrien. «Situasjonen blir vanskeligere og vanskeligere»

by Gunnar Garfors

Står vi overfor strømbrudd i vinter? Dette spørsmålet kommer tilbake som en boomerang. Nylig, blant annet takket være uttalelsen til Jacek Dekora, viseminister for klima og miljø, i en kommentar for Radio Plus sa at den polske energisektoren er i en tilstand av pre-infarkt.

På direkte spørsmål om vi står overfor masseutkoblinger, sa han at han ikke hadde forventet det, men erkjente at det har blitt tatt beslutninger de siste årene som kan ha en negativ innvirkning på systemenes sikkerhet.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: Russland er på vei mot en humanitær krise. FN-ekspert på gjenoppbyggingen av Ukraina

Situasjonen begynner å bli så nervøs Tyske politikere snakker høyt om muligheten for strømbrudd. Ralph Tiesler, leder av Federal Office for Civil Protection and Disaster Assistance (BBK), innrømmet nylig dette i et intervju med «Welt am Sonntag». Tyskerne frykter forekomsten av dette fenomenet denne vinteren.

Nedtoner polske politikere situasjonen? Paradoksalt nok, ifølge eksperter, er ikke vår situasjon den verste sammenlignet med Europa.

Den polske energisektoren mangler strøm. Vi må redde oss gjennom import

Så langt har vi vært foretrukket av en varm høst, men de lavere temperaturene har også økt etterspørselen etter strøm. Det betyr at vanskelige dager også har gått for den polske energisektoren fordi kraftreservene har gått ned.

Situasjonen er så bekymringsfull at mange kraftverk fortsatt blir renovert. To sider av Bełchatów kraftverk blir for tiden renovert, hvorav den ene avsluttes i november og den andre i desember. En av blokkene i Kozienice kraftverk skal også renoveres. I denne sammenhengen må det ikke glemmes om en serie blokkfeil i Jaworzno.

I denne situasjonen er det ikke overraskende at vi har blitt stadig mer avhengig av import i det siste. Dette er nødvendig hvis kraftreserven i det polske systemet faller under de nødvendige 9 prosentene.

Den siste slike situasjonen skjedde 14. november, da vi reddet oss ved å importere energi fra Tsjekkia og Slovakia og kjøpte 1,6 GWh energi. Det var tilsvarende 21. november da vi brukte energien som ble kjøpt inn fra slovakene og svenskene.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: Bygging av et atomkraftverk i Polen. «Det er mange ukjente. Energi må selges til en fast pris»

Harde dager for energibransjen. PSE oppfordrer til vask og matlaging under høytider

Polskie Sieci Elektroenergetyczne legger ikke skjul på at ankomsten av frostdager kombinert med lav vindenergiproduksjon er et problem for den polske energisektoren. De etterlyser derfor tiltak som kan avlaste energisystemet.

Minimerer vi risikoen for strømbrudd ved å spare penger?

Maciej Wapiński har ingen illusjoner om dette. «Et slikt fenomen, det vil si et strømbrudd i et stort område av landet, kan alltid forekomme, selv om du har tilstrekkelig store kraftreserver og uavhengig av årstiden,» forklarer han.

Det legger han til strømbrudd oppstår oftest på grunn av overlagring av mange tilfeldige hendelser, som igjen forårsaker et snøskred, automatisk utkobling fra kraftverksnettet.

– Sist gang vi møtte et slikt sammenbrudd var i 2008 i tettbebyggelsen Szczecin. Så 512 tusen. Lokale innbyggere var uten strøm. Det var landets største strømbrudd. Årsaken til dette var ekstreme værforhold, altså avleiringer av våt snø på kontaktledningene, minnes Wapiński.

«Alarmstrømsystem vil bli aktivert oftere i vinter»

Så langt har energibransjen vår dratt godt av været. Oktober i år var usedvanlig varm, forbruket av kull og gass var lavere enn i fjor. Dessuten var det ganske vindfullt.

I denne sammenheng er resultatene fra vindparkene, som produserte 47 prosent mer i perioden januar til september, optimistiske. mer energi enn i fjor. I sin tur bidrar hver megawattime produsert av vindenergi til å forbedre situasjonen. Så hvis årets vinter blåser, kommer vi oss gjennom den uten større turbulens, sier Robert Tomaszewski, energianalytiker i Polityka Insight.

Han minner også om at den økonomiske nedgangen har hjulpet bedrifter med å redusere energiforbruket. De siste tallene viser at forbruket falt med 2 % år-til-år i tredje kvartal. Samtidig er det et brudd med dagens trend, ifølge hvilken hvert påfølgende kvartal endte med økende forbruk.

Men nye utfordringer dukker opp. Alt handler om den store økningen i antall brukere som bruker det fra varmepumper og solcelleanlegg. Dermed kan de ikke forsyne seg med solcelle på mindre solfylte dager, noe som fører til økt energibehov.

I denne situasjonen blir operatøren av kraftnettet, det vil si PSE, i økende grad støttet av nødenergiimport. I de tre første ukene av november importerte PSE over 5300 megawattimer som en del av den såkalte Interconnect-støtten. Til sammenligning: For et år siden på samme tid var det bare 335 megawattimer, lister Robert Tomaszewski.

Etter hans mening er bruk av import for å balansere systemet dyrt for oss fordi vi betaler høye tollsatser for det, men i vinter må man regne med at nødstrømanlegget blir aktivert stadig oftere.

Balansesituasjonen på kapasitetsmarkedet blir stadig vanskeligere, men jeg vil ikke beskrive dagens situasjon som en pre-infarkttilstand, men som en unntakstilstand, sier Polityka Insight-ekspert.

Europas største energieksportører er nå avhengige av import

Sebastian Pogroszewski, en ekspert ved Jagiellonian Institute, anser for øyeblikket strømbrudd og delvis strømbrudd som usannsynlig.

Ved en slik situasjon finnes det en rekke mekanismer som kan forhindre dette. De ble praktisert i sommer da tallrike kraftverksfornyelser, en vanskelig hydrologisk situasjon og kullmangel bidro til de lave reservene i kraftsystemet. I løpet av den tiden var trusselen om strømbrudd også vanlig i hele Europa, men denne situasjonen uteble – kommenterer han.

Robert Tomaszewski utelukker derimot ikke pessimistiske scenarier. En av dem kan være opphopning av negative værfenomener. For eksempel kan forekomsten av frosthøyde i vindstille, overskyet vær være farlig.

I en slik situasjon vil det imidlertid være vanskelig å regne med energiimport fra land som så langt har vært de største energieksportørene i Europa, det vil si Norge og Frankrike.

Årsaken? Norge meldte nylig dette Planer om å begrense energieksporten. Årsaken er for eksempel at tilstanden til vannmagasinene har vært rekordlave de siste månedene på grunn av lite nedbør og en mild vinter, noe som har bidratt til fall i energiproduksjon og høyere priser.

Det atomdrevne Frankrike har derimot den siste tiden slitt med en bølge av atomkraftverksfeil. Av denne grunn er halvparten av alle reaktorer som er i drift til dags dato allerede blitt stengt.

Skandinavia har blitt ansett som det tradisjonelle «batteriet» for Europa, det samme har Frankrike, som nå er avhengig av import. Dette er en annen risikofaktor i det europeiske energimarkedet, sier Robert Tomaszewski.

Han legger til at det ikke kan utelukkes at det oppstår andre uforutsette hendelser, såkalte svarte svaner, som også kan gi midlertidige systembalanseringsproblemer. – Jeg er optimist, men situasjonen er dynamisk. Man må krysse fingrene ved høye temperaturer, for det betyr lavere energibehov – sier han.

Polen har holdt tilbake energiutviklingen på land, og det er grunnen til at det er dårligere sammenlignet med Europa

Våre samtalepartnere innrømmer enstemmig at den polske energisektoren ville vært i mye bedre form hvis ikke utviklingen av landbasert vindenergi hadde blitt stoppet.

– Dessverre er Polen betydelig dårligere på dette området sammenlignet med andre europeiske land. Dette skyldes den langsiktige hemningen av utviklingen av denne energikilden ved utseendet skadelig for denne sektoren. Akt 10H – minner Sebastian Pogroszewski om.

Etter hans mening bekreftes ikke skeptikernes oppfatning om at vindenergi ikke er en stabil energikilde i praksis, tvert imot sikrer den etterspørselen etter energi og gjør det mulig å holde konvensjonelle kilder tilgjengelig.

– Situasjonen over hele Europa forbedres også av fulle gasslagre. Dessverre, sammenlignet med andre land, har Polen lavere lagringskapasitet, og derfor varer den potensielle reserven i en kortere periode enn i andre land. – legger eksperten fra Jagiellonian Institute til.

Han er imidlertid optimistisk på at Europa er forbundet med felles nett og at det også er et enhetlig strømmarked, som er en garanti for sikkerhet. Eksperten minner om at dette faktum har blitt brukt mange ganger i år, så det kan forventes at denne vinteren blir tilsvarende.

Effektnivåer er siste løsning

Det er dette Maciej Wapiński fra PSE minner oss om av mottiltak. siste sjanse, det er også restriksjoner på forbruk og forsyning av elektrisitet, dvs. de såkalte krafttrinnene. De innføres når andre tiltak viser seg utilstrekkelige. I praksis er dette suksessive restriksjoner på elektrisitets- og gassforsyning. De er designet for å beskytte nettverket mot ukontrollerte strømbrudd, dvs. strømbrudd. De er definert på en numerisk skala. Den 11. graden åpner den og den 20. lukker den.

De dekker kun store mottakere og gjelder ikke såkalte sensitive mottakere, det vil si barnehager, skoler eller sykehus. Samtidig kan du holde systemet i gang slik at det ikke oppstår ukontrollerte nedstengninger og en generell blackout. Alle eksperter understreker imidlertid at dette er siste utvei.

Agnieszka Zielińska, money.pl-journalist

Hvis du ønsker å holde deg oppdatert med de siste økonomiske og forretningsmessige hendelsene, bruk vår chatbot ved å klikke her.

Vurder kvaliteten på varen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment