Home » To lidenskaper til direktøren for Yacht Club Plateliai «Žalgiris» – seiling og dykking

To lidenskaper til direktøren for Yacht Club Plateliai «Žalgiris» – seiling og dykking

by Erlend Loe
FOTO: Personlig arkiv

Marytė Marcinkevičiūtė, sportas.info

Vaclovas Buivydas, direktøren for Plateliai Žalgiris Yacht Club, har to lidenskaper: seiling og dykking. Han blir 70 neste år, men han er fysisk aktiv og vier mye oppmerksomhet til hobbyene sine.

Hvert år drar et platå med en gruppe dykkeentusiaster til alle land i verden for å dykke. Han har dykket i Mexico, Norge, Filippinene, Portugal, Spania og Egypt.

Dykking er en slags vitenskap

Buivydas var mest imponert over Rødehavet da han dykket til Hurghada i Egypt.

«Når jeg dykker under vann, befinner jeg meg i en fantastisk verden. Sikten til sjøs er ca 80 meter, jeg beundrer vegetasjonen, korallene, overfloden av fisk, men ingenting er tillatt å røre eller røre, alt er strengt forbudt.

Jeg kan ikke ta med meg noen suvenirer hjem fra dypet av vannet. Jeg kommer tomhendt tilbake, men med mange nye og morsomme inntrykk, fysisk styrket. Jeg dykker i ca 40 minutter. Dykking er en slags vitenskap fordi det er mye for den studenten å lære og vite, sier Vaclovas.

I år og i fjor dukket et platå på Kanariøyene opp på Tenerife. Han understreker at han ikke er en profesjonell – jo mer han dykker, jo mer lærer han og føler seg bedre under vann.

Plateliai Lake er også veldig vakker

Vaclov anslår at han gikk i skjul mer enn 700 ganger, og det er ikke nok.

«Plateliai-sjøen er også attraktiv for dykkere, dyp og interessant. Undersiden skinner spesielt vakkert i solen. De som dykker kan se de gamle eikestengene laget for broen på 1400-tallet, som alle har overlevd til i dag, sier Vaclovas.

Han forteller at kjærligheten for dykking oppsto for rundt 18 år siden, da Oktopus dykkesenter lå på seilbasens territorium.

Vaclovas hadde allerede gjennomført dykkerkurs og dykket med russisk utstyr under sovjettiden, men hadde ikke drevet med denne hobbyen på mer enn 10 år.

«En vakker dag bestemte jeg meg for å mimre om de gode gamle dager og dykke tilbake i dypet av innsjøen etter en lang pause. Jeg beholdt rettighetene mine og fikk dykkersertifikat. Jeg kjøpte spesialklær og begynte så smått å dykke. Med en gruppe på 10-12 personer fra Octopus ledet av Arūnas Vainora, dykker jeg et sted hvert år nå.

På Octopus Diving Center, som ligger i nærheten av vår yachtklubb, kan du delta på tredagers kurs, sette deg inn i de praktiske og teoretiske delene, ta eksamen og ta dykkersertifikat. Når du har et sertifikat i hendene, kan du dykke til et hvilket som helst land i verden,” deler Vaclovas sine tanker.

Seiler mer til hjertet

Men seiling er fortsatt tryggere for Platelisk, som ikke er forskjellig fra 1965-tallet.

«Seiling er seiling. Jeg beundret dem da jeg bodde i Plungė. Så vidt jeg kan huske i dag inkluderte den samogitiske festivalen i Plateliai i 1965 seiling.

Jeg sto i land i fjæra i flere timer og så på de vakre yachter, fortsatt i håp om at kanskje noen ville invitere meg til en av dem. En stor seilentusiast, Petras Sadauskas, kom bort til meg og spurte om jeg kunne tenke meg å seile. Hvis du vil, få vannet ut av yachten. Mer informasjon. Med denne yachten seilte vi begge inn i sjøen. For meg, en tretten år gammel, var gleden ubeskrivelig.

Likte du det? spurte treneren. Hvis du likte det, kom om en måned, for nå skal jeg på forretningsreise og jeg vil ikke være i Plateliai. Jeg ventet på denne måneden som solnedgangen. Jeg studerte i noen år, syklet fra Plungė til trening. Foreldrene mine visste ikke hvor jeg skulle. Da jeg fikk vite om dette var det mange konflikter som heldigvis endte bra for meg. Jeg begynte å seile seriøst og begynte å konkurrere i 1967,” husket Vaclovas.

På den tiden var det ingen seilbase på Plateliai, bare en stor gammel låve bygget av sjømennene selv, som huset en rekke yachter.

Vaclovas seilte aktivt forskjellige yachter, men hovedsakelig «Flying Holland», deltok vellykket i litauiske mesterskap i 1969-1970 og vant medaljer.

En regissørs arbeid tvinger fram en reduksjon i hastigheten

V. Buivydas er nå fornøyd med sportsyachten han kjøpte for fem år siden.

«For omtrent åtte år siden deltok jeg aktivt i ulike seilkonkurranser, men nå seiler jeg kun for min egen fornøyelses skyld. Når jeg våkner og dykker inn føler jeg meg helt annerledes, jeg kommer meg etter alt dagens arbeid. Skal du seile og dykke, trenger du ikke være redd for vann og du trenger ikke å kunne svømme», understreker Vaclovas.

Stillingen som direktør for en yachtklubb blir imidlertid hans egen, og Vaclovas blir tvunget til å redusere fysisk aktivitet.

«Hvert år blir det flere bekymringer, mindre og mindre tid til fysisk aktivitet. Jeg tar meg av selve yachtklubbbygningen, hotellet, landskapsarbeidet, marinaene og yachtfortøyningen. Broer er et stort problem for oss. Vi hadde tre slike, kommunen tilbød seg å bygge en pongtongbru og den måtte vedlikeholdes i fem år. Men vi ble lurt, brua ble solgt i år. Vi har ikke rett til å knytte yachter til den, den brukes til noen katamaraner, sier direktøren for Žalgiris Yacht Club, som har ledet basen siden 1988.

Prosjektet «Idrett – en kilde til helse og kunnskap for alle» er samfinansiert av Idrettens støttefond forvaltet av Kunnskapsdepartementet, Utvekslingsstøttefondet for utdanning og Sentralt prosjektstyringsorgan.

You may also like

Leave a Comment