Home » TOP 10 helgearrangementer (45. helg i året) – MadeinVilnius.lt

TOP 10 helgearrangementer (45. helg i året) – MadeinVilnius.lt

by Thure Lindhardt

Denne helgen (12.-14. november) presenterer vi en kunngjøring av TOP 10-arrangementene.

1. uke med litauisk gastronomi

Hvis? Forskjellige steder Hvis? 8-14 november

Registreringen til den 10. Litauiske Gastronomiuka begynner. 2021 Fra 8. til 14. november inviterer ikke mindre enn 46 litauiske restauranter deg til å smake og bli kjent med nye gastronomiske trender og restaurantkokkenes ferdigheter. Festivalen arrangeres av den litauiske hotell- og restaurantforeningen og den litauiske foreningen for kokker og konditorer.

Temaet for årets høstgastronomiuke er «Bærekraftig smak». Vi ønsker at restauranter skal bruke sesongbasert og lokal mat, redusere matsvinn, bruke alternativer til tradisjonell mat mer frimodig og informere sine besøkende om ansvarlige forbruksløsninger.

2. Handlingen 16. februar fortsetter: avskjedsturer

Hvis? Underskrivernes hus Hvis? 13. november (lørdag)

Fire år senere forbereder underskriverens hus seg på å ta farvel med prof. 16. februar-filen funnet av Liudas Mažylis: dette var det siste året dokumentet ble utstedt på et historisk sted, på middag på lørdag i februar før hundre og tre år ble tjue medlemmer av Litauens råd signert.

Ved denne anledningen inviterer lærerne fra underskriverhuset dem til tematiske utflukter og minner dem om omstendighetene og forsvinningen av den litauiske uavhengighetsloven, hvordan den ble funnet og hvorfor den kun tildeles Litauen for en periode på fem år og ikke doneres. .

3. Smaking av de deiligste historiene i Vilnius

Hvis? K. Sirvydas plass Hvis? 12-14 november

12-14 november 17.00 inviterer alle innbyggere og gjester i Vilnius til å bli kjent med de «Tastiest Stories of Vilnius». I anledning den litauiske gastronomiuken går byens smakfullste buss ut i gatene igjen og venter på alle som vil nyte historiske Vilnius-retter. Vi sees på K. Sirvydas-plassen!

Fredag ​​12. november kommer den deiligste bussen i byen med historiske Vilnius-retter tilbake og alle innbyggere og gjester i Vilnius vil bli bortskjemt med lam på K. Sirvydas-plassen. I tillegg til deilig mat, er velsmakende musikk spesielt egnet, slik at stemningen varmes opp av musikken til gruppen «Brass».

Lørdag 13. november kommer den deiligste bussen fra Vilnius til K. Sirvydas-plassen, hvor tradisjonelle litauiske Vereschaka vil spise og den instrumentelle folkloregruppen «Ratilai» vil vekke den lyse høsten til live.

Den 14. november kommer den deiligste bussen i byen til K. Sirvydas-plassen, som vil skjemme bort byens innbyggere og gjester med litvak forshm. Det blir ikke bare en fryd for magen, men også for ørene, for den musikalske forestillingen er i regi av Rakija Klezmer Orkestar.

4. Solmusikk

Hvis? Lærerens hus Hvis? 13. november (lørdag) kl 19.00.

Festivalens hovedkonsert er et solfylt musikalsk glimt i novemberdarganaen. Musikere fra forskjellige baltiske land opptrer i hvelvene i den store salen i Vilnius Lærerhus:

Laima Jansonė (kanklės) Latvia. Laima opptrer regelmessig i Latvia og i utlandet – i Vest- og Nord-Europa, Japan, Australia og andre land. Hun opptrer med det latviske statskammerorkesteret Sinfonietta Riga, det latviske radiokoret og etnojazztrioen Zarbugans. I musikken sin kombinerer Laima lyden av tradisjonelle etnografiske kankles så vel som den elektroniske ekvivalenten til instrumentet, med et spesielt fokus på improvisasjon.

Kaspars Kurdeko (trommer) Latvia. Som komponist komponerte han musikk til filmer (Criminal Mastery Foundation, 2018), en enakters ballett I Never Say ved Latvian National Opera and Ballet Theatre. Kaspars spiller i sin eksperimentelle improvisasjonstrio KlusiKlus, gir jevnlige konserter med musikere fra forskjellige land og underviser for tiden i trommer ved Riga musikkakademi.

Andre Maaker (gitar) Estland – en universell og anerkjent representant for den yngre generasjonen musikere. Han er gitarist, komponist, arrangør og lydtekniker. Andre Maaker har gitt ut tre solo-gitaralbum og hans spill kan høres på mer enn 30 album.

Peedu Kaas (kontrabass) Estland. Kontrabassisten Peedu Kass spiller med de mest kjente navnene på den estiske jazzscenen og utover. Kass leder flere grupper, inkludert pianotrioen Peedu Kass Momentum, som mottok prisen Årets Jazzkaar Jazz Ensemble. Musikeren opptrer med ensembler i ulike størrelser og fordyper seg i arrangement og komposisjon. Peedu Kass underviser for tiden ved Viljandi Cultural Academy ved University of Tartu.

5. Pokrovsky kolokola

Hvis? Forskjellige steder Hvis? 10-14 november

Den 16. Pokrovskije Kolokola internasjonale folklorefestival finner sted i Vilnius fra 10. til 14. november. Akkurat som trærne er utsmykket med frost under himmelfartsfesten, som festen er oppkalt etter, er den litauiske hovedstaden også utsmykket med en mosaikk av folkemusikk som forfører troens voktere, uten hvilken tradisjonell kultur ikke kan leve og utvikle seg .

Festivalen har i flere år presentert kulturen i ulike land på en fargerik måte. De varmeste minnene fra Litauen var fra deltakere fra Afghanistan, Aserbajdsjan, Hviterussland, Estland, Georgia, Spania, Italia, Kasakhstan, Kina, Latvia, Polen, Mexico, Norge, Nederland, Frankrike, Serbia, Slovakia, Slovenia, Tyrkia, Ukraina. , Ungarn, Moldova, Russland og deres republikker – Adygea, Altai Krai, Kalmykia, Kabalda-Balkaria, Udmurtia, Tsjetsjenia, Dagestan, Komi, Tyva, Marij-El, ​​Yakutia, etc.

I år, etter den vanskeligste perioden av pandemien, vil festivalen glede sine lyttere med grupper fra forskjellige land – Litauen, Bulgaria, Sakartvelo, Spania, Italia, Latvia, Polen, Norge, Russland, Ukraina. Den unike feiringen blir deltatt av litauiske etniske grupper av nasjonale minoriteter som bevarer nasjonens tradisjoner mens de lever i et ikke-urfolksmiljø og gir det en spesiell farge. Det er ikke en lett oppgave, og slike ensembler og deres ledere fortjener støtte og respekt. Litauiske grupper fra forskjellige deler av Litauen deltar også på festivalen.

6. Scanorama European Film Forum

Hvis? Forskjellige steder Hvis? 4.-21 November.

Den mest etterlengtede festivalen for kinogourmander – å velge fra et bredt festivalprogram kan være vanskelig. Her er filmtradisjonene, de siste motene og de merkeligste filmene. Reis til de gode europeiske kinoene fra klassikere til i dag og se de beste, mest verdifulle og mest anerkjente filmene i Europa. Hovedspørsmålet er hvordan man gjetter alt?

7. MK Čiurlionis internasjonale musikkfestival

Hvis? Forskjellige steder Hvis? 4.-17 November.

Klasika LT presenterer utøvere i verdensklasse fra Italia, Polen, Tyskland og de mest kjente litauiske musikerne for festivalpublikummet. Utøvere: pianistene Jan Krzysztof Broja, Paolo Giacometti, strykekvartetten Mettis, fiolinisten Andrey Baranov med pianisten Darius Mažintas, sangerne Vilija Kuprevičienė og Kristian Benedikt (Vaidas Vyšniauskas), blandet kor Sonoros, samtid.

Rockefantasien «Čiurlionis REX» basert på musikken til MK Čiurlionis vil bli laget spesielt for festivalen. Utøvere: St. Christopher Orchestra, dirigent Karolis Variakojis, den legendariske saksofonisten Petras Vyšniauskas, pianisten Aleksandra Žvirblytė, Robertas Semeniukas (gitar), Jonas Lengvinas (perkusjon), Domas Žostautas (kontrabass). Forfatteren av komposisjonen er Jonas Jurkūnas.

8. Tuva nasjonalorkester

Hvis? Røykfabrikk Hvis? 14. november (søndag) kl

Langt fra storbyenes kjas og mas har Tuva-regionen bevart dype tradisjoner som ikke har endret seg på titusenvis av år og som ifølge folk bærer på hemmelighetene til mennesket, spøkelser og naturen.

Tuvan National Orchestra kommer til Litauen for å dele disse mystiske tradisjonene. 2003 Orkesteret, grunnlagt av Aldar Tamdyn og nå bestående av 24 musikere, spiller tradisjonelle Tuva og klassiske vestlige, tradisjonelle russiske Tuva-instrumenter.

Medlemmene av Tuvan National Orchestra er virtuoser av mange eksklusive Tuva-instrumenter, som Igil (dobbelfiolin), Khomus (Tuva jødisk harpe), Doshpuluur (folkelutt) eller Dünggür (sjamantromme). I tillegg er orkesterets repertoar utsmykket med imponerende oldtidskunst – Tuvas strupesang. Det er en teknikk som positivt overrasker, interessante og rare lyder for lytteren når flere stemmer synges samtidig. Sang, som er utbredt i Sentral- og Nord-Asia, er nært knyttet til sjamanistiske tradisjoner. Han har forskjellige stiler: xoomei (episke dikt), sygyt (groffere, plystrende), kargyraa (dyp, nesten brølende), ezengileer (pulserende), borbannadyr (lyd som minner om fugler og krypende), alle spilt av Tuvan Orchestras solister.

9. Vilnius internasjonale trekkspillfestival 2021

Hvis? Forskjellige steder Hvis? Frem til 4.-17 November.

Den internasjonale trekkspillfestivalen «Vilnius 2021» arrangeres, hvor arrangørene vil presentere hovedtrendene innen trekkspillkunsten. Frem til 19. november vil publikum bli tilbudt åtte konserter av festivalen, der energiske, innovative, lidenskapelige og kreative utøvere ikke kan presentere konsertlivet uten utfordringer og eksperimenter. De fleste konserter er gratis!

10. Jordan Butkutė-konsert

Hvis? Soho Hvis? 12. november (fredag)

Etter en to-års pause vender Jordana Butkutė, den lyseste legenden i den litauiske POP-scenen, tilbake til SOHO-klubben! Den nesten legendariske litauiske sangeren møter deg 12. november med sine beste sanger i Club SOHO!

«I didn’t love you», «Home alone», «Because of you» – nesten alle husker tilleggene til disse hitene av Jordan Butkut. I kveld skal vi ikke bare synge med Jordan, men vi skal også ha det gøy med DJ Luxury!

You may also like

Leave a Comment