Home » Tour de Pologne: Ethan Hayter vant løpet!

Tour de Pologne: Ethan Hayter vant løpet!

by Erlend Loe

På målstreken på etappe sju i Krakóws Błonia, endte Demare raskest i pelotonet foran nederlenderen Olav Kooij (Jumbo-Visma) og tyske Phil Bauhaus (Bahrain Victorious).

Hayter er den første briten som vinner Tour de Pologne. Selv om han bare er 23 år gammel, har han allerede 16 seire bak seg, og Tour de Pologne er ikke hans første World Tour-suksess. I slutten av april vant han prologen og en av etappene i Tour de Romandie. Han er en to ganger britisk mester i individuell tempokjøring. Det løper også på banen. I fjor ved OL i Tokyo vant han en sølvmedalje i Madison-løpet, og konkurrerte med Matthew Walls.

Syklisten fra London kom til Polen som en av favorittene i fravær av Michał Kwiatkowski i Grenadier-laget. Han vant ikke en etappe, men han gjorde det bra på de to nøkkeletappene. I Przemyśl på Tatar Hill endte han på 13. plass, uavgjort med vinneren og den endelige løpslederen, colombianeren Sergio Higuita. Torsdag endte den unge briten på tredjeplass i den individuelle tidsforsøket på Wierch Rusiński, og tapte åtte sekunder til Arensman, som igjen led større tap i Przemyśl.

I den samlede stillingen passerte Hayter Arensman med 11 sekunder og Bilbao med 18 sekunder. For Tour de Pologne er dette betydelige forskjeller. I 2015, 2017 og 2019 var vinneren bare to sekunder foran den andre konkurrenten.

I den siste fasen har ikke forskjellene endret seg. Hayter syklet den svulmende strekningen fra Skawina til Kraków (177,8 km) relativt rolig i pelotonet, selv om han selv hevdet at det var den vanskeligste dagen for ham.

Lederen for det væpnede løpet var rømningen av konkurrenter som vant andrepremier i Lanckorona og Myślenice. Fem syklister deltok i aksjonen: Australias Jarrad Drizners (Lotto Soudal), Norges Syver Waersted (Uno-X), Italias Alessandro De Marchi (Israel-Premier Tech), Danmarks Julius Johansen (Intermarche-Wanty Gobert) og østerrikeren Felix Gall (AG2R Citroën). Den lengste løperen var De Marchi, som ble tatt med 5 km igjen sammen med franske Nans Peters (AG2R Citroen), som kontret fra pelotonen.

Ved mål var Demare raskest, klart foran vinneren av etappen i Lublin – Kooija og den første i Rzeszów, Bauhaus. Den beste polakken, Stanisław Aniołkowski fra laget, tok 13. plass.

For første gang på ti år deltok ikke Polens to beste syklister, Michał Kwiatkowski og Rafał Majka, i Tour de Pologne (fredag ​​forlenget han kontrakten med UAE Team Emirates med to år). Fra og med 2012 var enten den ene eller den andre med i konkurransen, selv om de aldri konkurrerte i samme utgave. De behandler for tiden skader. Kwiatkowski ble rapportert til Ineos Grenadiers-troppen, men han la ut på sosiale medier like før starten i Kielce om ulykken hans under trening, som skjedde noen dager tidligere. Det var litt av en overraskelse for Tour de Pologne-direktør Czesław Lang.

I kampen mot de beste yrkene i verden gjorde polakkene sitt beste. Lagets ryttere gjorde det bra: Patryk Stosz var den mest aktive rytteren i løpet, Aniołkowski prøvde å kjempe i sprintetappene, og Jakub Kaczmarek tok 28. plass i totalstillingen. Dette er den laveste avslutningen til den beste polakken siden 2007, da Bartosz Huzarski fullførte løpet på 29. plass. Stosz og Aniołkowski forberedte seg til løpet med egne penger på treningsleiren i Livigno.

Fire polakker i gruppene i utlandet fungerte som hjelpefunksjoner. Litt frihet ble gitt til Kamil Małecki (Lotto Soudal), som prøvde å forsvare trøya til den beste «Highlander» på løpets siste dag, men begynte å flykte, som raskt ble likvidert, og ikke sluttet seg til den som kom seg unna for å hoppe. Trøyen ble imidlertid hos det belgiske laget, som en dobbel fjellbonus for dem. Joachim Halupczok i Bieńkówka ble vunnet av klubbkameraten Drizners.

Demare vant poengklassifiseringen mens laget ble vunnet av det britiske laget Ineos Grenadiers.

Løpet, holdt under mottoet «Fred til Ukraina», fant hovedsakelig sted i sørøst i landet. Neste år finner den 80. Tour de Pologne sted, arrangert av Czesław Lang for 30. gang. Løpslederen forblir et mysterium om neste års Tour foreløpig.

jb, pappa

Gå til Polsatsport.pl

You may also like

Leave a Comment