Home » Transportere. Hvordan reiser vi med helsepasset?

Transportere. Hvordan reiser vi med helsepasset?

by Thure Lindhardt

For å reise i Frankrike eller til utlandet i sommer, hvor og når må du fremvise helsepass? Passet trer i kraft mandag for «langdistansetrafikk med overregional kollektivtransport».

For barn i alderen 12 til 17 år er det kun påkrevd fra 30. september (unntatt for forbindelser til Korsika, hvor det allerede er gyldig). ID er ikke påkrevd «i tilfelle en nødsituasjon som hindrer innhenting av nødvendig bevis». Vi tar oversikt over bruken av enheten i transport.

Gå med tog eller buss

Du trenger en gyldig billett før du går ombord på en nasjonal eller internasjonal buss, en TGV (Inoui og Ouigo), en Intercités (dag eller natt) eller et internasjonalt fjerntog (som Thalys eller Lyria) fra Frankrike. TER og parisiske forstadstog (Transilien) er ikke berørt, det samme gjelder Eurostar, spesielle regler gjelder for Storbritannia.

Kontrollene vil ikke være systematiske på togene, men SNCF lover et system med «massiv», «hvor som helst, når som helst» – ved ombordstigning, på farten og ved ankomst – med agenter iført blå chasere eller armbånd. De store stasjonene er spesielt overvåket, men brigader av SNCF-agenter, eventuelt i følge med politiet, kan sjekke pass om bord eller ved ankomst.

Som et eksperiment kan kontroller utføres før ombordstigning: reisende får deretter et armbånd for å få tilgang til kaien som på en nattklubb. SNCF-agentene ber ikke om en ID for å bekrefte at den samsvarer med navnet på helsekortet. Nærmere bestemt kan du ikke gå ombord på et langdistansetog uten gyldig helsekort hvis du blir sjekket mens du går ombord. Ved inspeksjon om bord kan du fortsette reisen, men du risikerer en bot på 135 euro. SNCF anbefaler å ankomme jernbanestasjonen litt tidligere.

Ved samkjøring

BlaBlaCar kan ikke pålegge passet for reiser mellom enkeltpersoner. Samkjøringsplattformen forbereder imidlertid «en funksjon som vil tillate samkjøring som vil indikere at de har et helsepass for å berolige folk som ønsker å reise med dem».

Lokal transport

Akkurat som TER- og S-Bahn-tog, påvirkes ikke små turisttog, busser, trikker, undergrunnstog, taubaner og andre lokale transportmidler.

Avreise med fly

Et immunitetsbevis eller en negativ test var allerede nødvendig for flyreiser til Korsika, i utlandet eller i utlandet. Det vil nå være umulig å ta en innsidelinje uten pasningen.

Air France har satt opp en plattform der kundene kan sende inn dokumentene sine online på forhånd, slik at boardingkortet deres er merket «Ready to Fly», som garanterer rask ombordstigning.

Ta fergen

For forbindelser til Korsika med fly eller ferge er helsepasset gyldig fra 12 år. Det kreves også en erklæring om fravær av symptomer.

De øvrige skipsforbindelsene er ikke landsdekkende og påvirkes ikke av passet.

Dra utenlands

Helsepasset gir deg rett til å reise til alle land i EU samt Liechtenstein, Sveits, Island, Norge, Monaco og Andorra. Disse reglene gjelder også i utlandet. Ulike formaliteter kan kreves avhengig av land.

Vaksinasjonsbevis før 25. juni må konverteres til europeisk format på nettstedet til helseforsikring (Ameli) eller av helsepersonell.

Utenfor EU varierer opptakskravene avhengig av land

For Storbritannia, for eksempel hos Eurostar, kan helsepasset tjene som bevis på vaksinasjon, men det må også være en negativ test på under 72 timer. En annen test er obligatorisk når du ankommer stedet. De uvaksinerte må isolere seg i ti dager ved ankomst over Den engelske kanal.

Vil byttebetingelsene forbli de samme?

Alle SNCF-billetter kan byttes og refunderes gratis inntil tre dager før avreise. Selskapet lover at passasjerer som ikke kan ta toget på grunn av en positiv test vil få refusjon frem til siste minutt (1t30 før avgang til Ouigo).

Air France-billetter kan endres og refunderes for alle reiser til og med 31. desember 2021 til siste øyeblikk. Men slik er det ikke lenger for mange andre selskaper denne sommeren.

You may also like

Leave a Comment