Home » Tre litauiske NanoAvionics-satellitter ble sendt ut i verdensrommet med en SpaceX-rakett

Tre litauiske NanoAvionics-satellitter ble sendt ut i verdensrommet med en SpaceX-rakett

by Gunnar Garfors

13. januar ble tre satellitter, produsert for kunder av Litauen-baserte små satellittutvikleren NanoAvionics, skutt opp i solar synkron bane (SSO) av SpaceX Falcon 9 rakettfartøy fra romfartøyet Canaveral.


NanoAvionics / 3 satellitter lansert

Dette er det desidert største antallet satellitter selskapet har skutt opp samtidig. Blant dem er en av verdens første 16U-satellitter som sender ultrahøyoppløselige bilder fra verdensrommet. Det vil være verdens første lille satellitt som gir så detaljerte sanntidsbilder av jorden, heter det i pressemeldingen.

Det litauiske romselskapet NanoAvionics skjøt også opp tre små satellitter av ulik størrelse for selskaper i De forente arabiske emirater (UAE), Norge og Storbritannia fra romsonden «SpaceX» i Florida torsdag kveld. Dette er rekordmange satellitter opprettet samtidig for selskapets kunder – selskapet har så langt sluppet to satellitter samtidig.

«Etter å ha fullført 2021 med suksess, møter vi i år aktivt – samtidig som vi skyter opp et rekordantall satellitter. Vi kan være glade for at romteknologiene som er opprettet i Litauen, stoler på av kunder fra forskjellige regioner i verden, ulike typer organisasjoner – både kommersielle og statlige, så vel som vitenskapelige institusjoner. Satellittplattformene vi utvikler kan tilpasses et bredt spekter av krav og integrerer ulike enheter som videokameraer eller Internet of Things (IoT) enheter. Det er også viktig at vi allerede etter å ha fått eksperterfaring og kunnskap deler den med andre – kunnskapsoverføring og omfattende opplæringsprogrammer har blitt en del av våre tjenester,” sier Vytenis J.Buzas, administrerende direktør i NanoAvionics.

De tre satellittene vil fylle ulike funksjoner

En av satellittene som ble lansert torsdag, ETV-A1-satellitten med et integrert videokamera, ble produsert av NanoAvionics for det britiske romfartsselskapet Sen, som vil kringkaste ultrahøydefinisjonsbilder fra verdensrommet som vil være til nytte for publikum, for eksempel: beslutninger i hendelsen av raskt utviklende naturkatastrofer og kriser.

16U-satellitten (stor mikrobølgestørrelse) som utvikles for selskapet er den tyngste satellitten som er lansert av NanoAvionics til dags dato, og veier omtrent 29 kg. Det litauiske selskapet var en av de første satellittprodusentene i verden som lanserte en 16U-satellitt.

Sen vil introdusere en gratis app for publikum senere i år som vil tillate dem å observere jorden i sanntid. Den brukes til å overvåke miljøhendelser og naturkatastrofer som branner, flom og stormer, samt klimaendringer og bevegelse av store grupper av mennesker. «Vi håper dette verktøyet ikke bare vil hjelpe med å overvåke planetens pågående utvikling, men også føre til større bekymring for dens velvære,» sa Charles Black, administrerende direktør i Sen.

Blant satellittene som ble fløyet ut i verdensrommet på Transporter 3-oppdraget er en liten 3U-subsatellitt (omtrent på størrelse med en stor melkekartong), DEWA-SAT 1, designet for Dubai Electricity and Water Supply Agency (DEWA) ble produsert. NanoAvionics produserer også en annen satellitt for Dubai-selskapet og samarbeidet inkluderer også lanseringsstyring, bygging av en bakkestasjon og kunnskapsoverføring.

Det nye partnerskapet bidrar til DEWA Space-D-programmet, som har som mål å øke effektiviteten og påliteligheten til driften og fremme forebyggende vedlikehold av strøm- og vannnettverk, redusere kostnader og tilby bærekraftige, effektive og pålitelige tjenester til sine kunder. Satellittene vil også overvåke effektiviteten til verdens største solpark, Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park.

Den tredje NanoAvionics-satellitten som skytes opp denne gangen er 6U (omtrent på størrelse med en stor skoboks) Hypso-1-satellitten, produsert for Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Det satellittbaserte anlegget, utviklet av universitetsforskere, skal overvåke algeoppblomstring og andre aspekter ved havhelsen. Forskning på biologisk aktivitet i havet vil bidra til å overvåke miljøet og forvalte marine ressurser, samt forstå effektene av klimaendringer på jordens hav.

Utviklet for selskapets tre internasjonale kunder, har satellittene blitt en del av SpaceXs Transporter 3-oppdrag. Dette er det tredje oppdraget til SmallSat satellitt-satellitt rideshare-programmet grunnlagt av Elon Musko, som har som mål å gjøre det mulig for småsatellittoperatører å regelmessig fly Falcon 9 til en 520 km solsynkron bane (SSO). Det amerikanske romfartsselskapets Falcon 9 rakettkaster er verdens første gjenbrukbare rakett, skutt opp i fjor fra de fleste amerikanske raketter som er i drift, og den eneste kommersielle raketten som er fullt sertifisert for å frakte mennesker til den internasjonale romstasjonen.

Den skal utvides ytterligere

NanoAvionics er for tiden et av de største små satellittselskapene i verden og planlegger å utvide ytterligere i løpet av neste år. I det siste året har selskapet vellykket lansert 5 kundesatellitter og signert ikke mindre enn 81 kontrakter med tidligere og nye kunder. Selskapet har fire kontorer i USA, Europa og Storbritannia og planlegger å flytte til nye, større produksjonsanlegg i Vilnius snart.

NanoAvionics samarbeider med ulike offentlige, vitenskapelige og kommersielle institusjoner rundt om i verden, som NASA (USA), European Space Agency, MIT (USA), LEMU (Chile), CONTEC (Sør-Korea) og andre. Selskapet søker aktivt etter nye medarbeidere – det tilbyr over 25 jobbtilbud for spesialister innen tekniske og kommersielle områder av selskapet. Selskapet sysselsetter i dag mer enn 120 personer.

You may also like

Leave a Comment