Home » Tusenvis av mennesker smittet med denguefeber, medisinske fasiliteter bombet

Tusenvis av mennesker smittet med denguefeber, medisinske fasiliteter bombet

by Gunnar Garfors

I likhet med malaria er denguefeber en myggbåren sykdom. Det gir høy feber, hodepine, kvalme, oppkast, muskelsmerter og i verste fall blødninger som kan føre til døden.

Legene sier at helsesituasjonen i den sørøstlige delstaten Gedaref, på grensen til Etiopia, «forverres i et alarmerende tempo». Selv om Gedaref ikke er direkte berørt av krigen mellom regjeringshæren og de paramilitære Rapid Support Forces (RSF), er det et område med humanitær krise. Det er i dag rundt en kvart million internt fordrevne i Gedaref-regionen.

Ifølge FN har den nåværende krigen i Sudan allerede ført til nedleggelse av 80 % av landets sykehus, mens det skjøre helsesystemet allerede før krigen slet med malaria- og dengue-epidemier.

Lokale kilder sitert av VOA rapporterer at alle sykehussenger er fulle og de fleste tilfellene er barn. «Minst tre personer i hvert hus lider av denguefeber.» Meslinger viser seg også dødelige. Mer enn 1200 barn har dødd i flyktningleirer siden mai, blant annet på grunn av en meslingeepidemi.

De nåværende helsekrisene har forverret den allerede alvorlige humanitære situasjonen i Sudan, hvor halvparten av de 48 millioner befolkningen trenger hjelp for å overleve og 6 millioner er på randen av hungersnød.

Ifølge foreløpige prosjektestimater Bevæpnet forvirret plasserings- og hendelsesdataprosjekt, Bare i begynnelsen av september døde nesten 7500 mennesker i konflikten, dusinvis av sykehus ble bombet eller okkupert av stridende parter, leger og hjelpearbeidere blir jevnlig angrepet og forsyningene deres plyndret ettersom flere og flere mennesker trenger hjelp.

Mandag sa Sudans helsedepartement at RSF-tropper hadde tatt kontroll over et stort lager for medisinsk utstyr, noe som resulterte i tap av «medisiner og medisinsk utstyr verdt 500 millioner dollar».

You may also like

Leave a Comment