Lagt ut 24. oktober 2021 kl. 10:11
Det er et enestående sentimentskifte som kan gjenopplive Vestens latente diplomatiske konflikt med Tyrkia. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kunngjorde lørdag at han hadde beordret «raskest mulig» utvisning av de ti ambassadørene, inkludert de fra Frankrike, Tyskland og USA, som krevde løslatelse av motstanderen Osman Kavala.
«Jeg har beordret vår utenriksminister å erklære disse ti ambassadørene som persona non grata så snart som mulig», sa statsoverhodet under en reise til Eskisehir i det nordvestlige Tyrkia. «Du vil bli kjent med Tyrkia», la han til til jubelen fra publikum, uten å si når diplomatene må reise.
Utvisningen av disse ti ambassadørene, hvorav syv representerer land alliert med Tyrkia i NATO, kan representere den verste diplomatiske krisen med Europa og USA siden Recep Tayyip Erdogan kom til makten for 19 år siden.
Sjeldent tiltak
Et sjeldent tiltak i internasjonale relasjoner med å erklære diplomater «persona non grata» åpner veien for deres utvisning eller tilbakekalling av deres eget land. Ifølge en tysk diplomatisk kilde møttes de ti berørte landene lørdag kveld uten å ha blitt offisielt informert om tiltaket.
«Fra morgen til kveld gjentar de (diplomatene): Kavala, Kavala … Men hvem du snakker om, Kavala, er Soros» agent i Tyrkia,» sa president Erdogan under en offentlig sesjon, og refererte igjen til den amerikanske milliardæren av Ungarsk opprinnelse George Soros, som han jevnlig sammenligner motstanderen med.
Osman Kavala har vært varetektsfengslet uten rettssak i fire år og har blitt anklaget av president Erdogans regime siden 2013 for å ville destabilisere Tyrkia.
I en uttalelse publisert mandag kveld oppfordret Canada, Frankrike, Finland, Danmark, Tyskland, Nederland, New Zealand, Norge, Sverige og USA til en «rettferdig og rask løsning av» Osman Kavala-saken, tyrkisk forretningsmann og beskytter. «til en av ble regimets favoritter og ble fengslet i fire år uten rettssak.
Dagen etter ble deres ambassadører kalt til Utenriksdepartementet og tyrkiske myndigheter anså handlingene deres for å være «uakseptable».
Ingen offisiell melding ennå
Det tyrkiske statsoverhodet truet med å bli utvist da han kom tilbake fra en rundreise i Afrika torsdag.
De første landene som svarte var Sverige, Norge, Danmark og Nederland, samt Tyskland, lørdag kveld om at de ennå ikke hadde mottatt noen offisiell melding fra sine respektive ambassadører. Litt senere gjorde USA det samme.
– Vi er klar over denne informasjonen og ser etter ytterligere informasjon fra det tyrkiske utenriksdepartementet, sa en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet lørdag.
– Ambassadøren vår gjorde ingenting for å rettferdiggjøre utvisningen, sa Trude Måseides talskvinne i det norske utenriksdepartementet, sitert av nyhetsbyrået NTB, og la til at landet hennes «vil fortsette å oppfordre Tyrkia til å følge demokratiske standarder».
«Vi er for tiden i intensiv koordinering med de ni andre berørte landene,» sa det føderale utenrikskontoret. Flere nederlandske parlamentarikere reagerte på sosiale nettverk.
I desember 2019 beordret Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMK) «umiddelbar løslatelse» av Kavala – uten å lykkes. Den 64 år gamle velstående forretningsmannen og filantropen ble født i Paris og ble fengslet i begynnelsen av oktober av en domstol i Istanbul som så 64-åringen «mangel på nye elementer for å sette ham tilbake i varetekt». . Osman Kavala, som alltid har benektet anklagene mot ham, dukker opp igjen 26. november.
Opprinnelig arrestert for sitt engasjement i den såkalte Gezi anti-regjeringsbevegelsen i 2013 da Erdogan var statsminister, ble han senere siktet for forsøk på kupp og spionasje.
Trussel om sanksjoner
I et nylig intervju med AFP sa Kavala at varetektsfengslingen hans tillot Erdogans regime å rettferdiggjøre sine «konspirasjonsteser».
«I lys av det faktum at en rettferdig rettergang ikke lenger er mulig under disse omstendighetene, gir det etter min mening ingen mening å delta på de kommende høringene,» sa han fredag gjennom sine advokater.
Europarådet truet nylig Tyrkia med sanksjoner, som kan avgjøres på dets neste møte (30. november til 2. desember) dersom motstanderen ikke blir løslatt innen da.
Opposisjonsleder Kemal Kiliçdaroglu sa at den truede utvisningen av ambassadørene truer med å drive landet ned i avgrunnen.
Kilder AFP, Reuters
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»