Home » Tyrkia har ti vestlige ambassadører

Tyrkia har ti vestlige ambassadører

by Thure Lindhardt

– Jeg har instruert utenriksministeren om å erklære disse ti ambassadørene som «persona non grata» så snart som mulig, sa Erdogan.

Erdogan ga ingen spesifikk dato for deportasjonen av ambassadørene.

«Du må kjenne og kjenne Tyrkia,» la presidenten til, og anklaget vestlige ambassadører for «uanstendighet». «Du må reise herfra når du ikke lenger kjenner Tyrkia.»

Den 64 år gamle forretningsmannen og filantropen Kavala har sittet i fengsel siden 2017 og er ennå ikke stilt for retten.

Ambassadørene til USA, Tyskland, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Nederland, New Zealand, Norge og Sverige ga mandag en felles uttalelse der de bemerket at Kavalas forvaring kaster en skygge over Tyrkia og ba om én rask og rettferdig løsning.

Kavala ble i 2013 siktet for protester mot regjeringen og det mislykkede militærkuppet i 2016.

Kavala fortalte AFP fra fengselet i forrige uke at Erdogan brukte det til å skape inntrykk av at opposisjonsaktiviteter i Tyrkia, inkludert Istanbul-protestene i 2013, ble organisert av utenlandske styrker.

– Siden jeg er anklaget for å være en del av en konspirasjon som kan ha blitt organisert av utenlandske styrker, vil løslatelsen min svekke oppfinnelsen, og det ønsker ikke regjeringen, sa Kavala.

I februar 2020 ble Kavala frikjent i 2013 i protest mot regjeringens planer om å bygge nær Taksim-plassen i Istanbul sentrum og å ødelegge en av byens største grønne områder, Gezi-parken. Men kort tid etter ble han arrestert igjen og siktet for deltagelse i et mislykket kupp i 2016.

Europarådet har advart Tyrkia en siste gang om å rette seg etter 2019-ordren fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen om å løslate Kavala under rettssaken.

Hvis Tyrkia ikke gjør det innen neste europeiske råd 30. november og 2. desember, kan Det europeiske råd stemme for å åpne den første disiplinærprosedyren mot Tyrkia. Saken kan føre til suspensjon av Tyrkias stemmerett og til og med dets medlemskap i Europarådet.

Andre leser akkurat nå

You may also like

Leave a Comment