Home » Ukens hovedbegivenheter: 17. februar 2023 – polsk redaktør

Ukens hovedbegivenheter: 17. februar 2023 – polsk redaktør

by Catherine Monroe

Den polske presidentens diplomatiske offensiv

Forrige uke startet president Andrzej Duda en diplomatisk offensiv – dets første mål var Brussel. På onsdag i Hovedkvarteret til den nordatlantiske alliansen Den polske presidenten snakket med dem NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og inviterte ham til Bucuresti Nine Summit i Warszawa neste uke, som vil bli deltatt av USAs president Joe Biden. Den består av østeuropeiske land som tilhører NATO.

«Jeg er her i Brussel i dag for å diskutere dette møtet med generalsekretæren. Også, på vegne av den slovakiske presidenten, vil jeg personlig invitere Zuzana Czaputova, sa presidenten. Andrzej Duda sa også at Polen forventer opprettelsen av nye sikkerhetsplaner i NATO for å forsvare alliansens østlige flanke.

Andrzej Duda understreket at reformen av responsplanene er en av sakene som landene i vår region vil ta opp under NATO-toppmøtet i Vilnius i juli:

Etter møtet understreket NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg at Polen spilte en ledende rolle både i å styrke alliansen og hjelpe Ukraina, og forsikret at de kunne stole på solidariteten til sine NATO-allierte i tilfelle en trussel.

Jens Stoltenberg sa også at under møtet ble spørsmålet om Hviterussland sin rolle i russisk aggresjon mot Ukraina tatt opp. – Hviterussland støtter den russiske hæren på sitt territorium og styrker det politiske og militære samarbeidet med Russland, sa NATO-sjefen.

President Andrzej Duda talte samme dag presidenter Litauen og Slovakia. Dette møtet fant sted i form av en videokonferanse. Litauen er vertskap for NATO-toppmøtet i midten av året, mens Slovakia for tiden leder arbeidet til Bucuresti Ni, altså landene på NATOs østflanke. Lederne for dette formatet vil møte USAs president i Warszawa neste uke.

Andrzej Duda nærmet seg fra Brussel fra Londonmøte med Storbritannias statsminister Rishi SunakOg Kong Charles III.

Presidentens tilstedeværelse er planlagt til fredag Sikkerhetskonferanse i München.

«Det vil fungere der også Møte med lederne for Weimar-triangeletMarcin Przydacz, leder av presidentkontoret for internasjonale anliggender, sa før offensiven startet.

På slutten av uken møte med Andrzej Duda med Den valgte presidenten i Tsjekkia Petr Pavel Og Norges statsminister Jonas Gahr Store. USAs president, Joe Biden, kommer til Polen.

Brussel-møte i Ramstein-formelen

På tirsdag ved NATOs hovedkvarter det ble holdt et nytt kontaktgruppemøte Ramsteinsom inkluderer statene i alliansen og andre land som støtter Ukraina.

Landene i gruppen vil levere stridsvogner, kampkjøretøyer og anti-missil artillerisystemer til fronten, forsikret han etter møtet i Brussel USAs stabssjef, general Mark Milley.

Den amerikanske sjefen hevdet at Russland tapte «strategisk, operativt og taktisk» i Ukraina. Han bemerket imidlertid at krigens natur er dynamisk, og det er derfor de allierte nylig har tatt beslutninger om å støtte Ukraina.

USAs forsvarsminister Llyod Austin kunngjorde på sin side at det ikke var tatt noen beslutning på dette tidspunktet om mulige leveranser av jagerfly til Ukraina. Samtidig bemerket han at det så langt ikke er noe som tyder på at Russland setter sammen fly for et større luftangrep.

I sin tale på sosiale medier understreket Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy at Ukraina og dets partnere gjør alt for å sikre at Russland taper.

Det var det niende møtet i kontaktgruppen for forsvarshjelp til Ukraina i Ramsterin Formula.

Ukjente flygende objekter over Nord-Amerika

Amerikanske fly skjøt ned et annet uidentifisert flygende objekt, denne gangen over Lake Huron på grensen mellom USA og Canada. Dette er den tredje nylige operasjonen av denne typen av US Air Force. I begynnelsen av februar skjøt også amerikanerne ned en kinesisk etterretningsballong.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa at brudd på amerikansk luftrom med en spionballong og uidentifiserte gjenstander er en del av et mønster der Kina og Russland i økende grad spionerer på allierte.

De siste dagene har det rumenske forsvaret også oppdaget et lite, uidentifisert fly i luftrommet deres. Selv om to MiG-21-er var kryptert, kunne de ikke lokaliseres eller gjenkjennes.

om registrering av seks fiendtlige luftobjekter i luftrommet over Kiev, som etter foreløpig kunnskap er ballonger, meldte militæradministrasjonen i byen Kiev onsdag.

Den taiwanske hæren rapporterte også å finne restene av ballongen på en av de Taiwan-kontrollerte øyene utenfor kysten av Folkerepublikken Kina. Det er nok en værballong. «Financial Times» hadde tidligere skrevet, med henvisning til kilder i den taiwanske administrasjonen, at kinesiske spionballonger angivelig hadde vært over Taiwan flere ganger.

Til oppbevaring En uke går Inviterer Przemyslaw Pawelek.

You may also like

Leave a Comment