Home » Ukraina ber NATO om våpen «nå» eller «det vil være for sent»

Ukraina ber NATO om våpen «nå» eller «det vil være for sent»

by Gunnar Garfors

Ukraina trenger våpen fra NATO-land «nå» for å slå tilbake den russiske offensiven, eller «det vil være for sent», sa utenriksminister Dmytro Kuleba på et NATO-møte i Brussel torsdag.

«Jeg er ikke i tvil om at Ukraina vil ha de nødvendige våpnene for å kjempe. Spørsmålet er når», understreket han etter et møte med sine NATO-kolleger. Med samme hast ba han om å stanse olje- og gasskjøp fra Russland.

• Les også: LIVE | 43. krigsdag i Ukraina

• Les også: «Vil ikke leve lenger»: En ukrainer forteller om hennes voldtekt av russiske soldater

• Les også: Evakueringstog i øst blokkert av russiske streiker

Enten hjelper du oss nå, og jeg snakker om dager, ikke uker, eller så kommer hjelpen din for sent, advarte han på en pressekonferanse etter møtet.

Russiske styrker har trukket seg tilbake og omgruppert for å bevege seg mot det østlige Ukraina, hvor NATO forventer en stor offensiv.

«Kampen for Donbass fortsetter», selv om «den ennå ikke har nådd toppen,» bekreftet Dmytro Kouleba.

«Det vil minne deg om andre verdenskrig, med tusenvis av stridsvogner, pansrede kjøretøy, fly, artilleri,» advarte han. «Det blir ikke en lokal operasjon».

«Allierte anerkjenner at det haster med å gi mer støtte til Ukraina», sa koalisjonens generalsekretær, norske Jens Stoltenberg, på slutten av møtet.

«Det er bedre å ikke være for spesifikk om våpnene som vil bli gitt,» sa han. «Men dette er en betydelig støtte.»

– Vi har blitt enige om å forsyne Ukraina med tunge våpen og å hjelpe Ukrainas væpnede styrker med å oppgradere fra deres sovjetiske utstyr til NATO-kompatibelt utstyr på bilateral basis, bekreftet den britiske ministeren Liz Truss.

– Hvis ukrainerne klarte å slå tilbake de russiske styrkene, var det på grunn av deres eksepsjonelle mot, men også fordi de hadde våpnene, kommenterte USAs utenriksminister Antony Blinken.

«Vi vil fortsette å gi dem de våpnene de trenger og kan bruke så snart de får dem,» sa han.

NATO-sjefen advarte om at man må forberede seg på «en langvarig krig som vil vare i flere uker, til og med måneder eller år, vil være en tragedie for det ukrainske folket og vil medføre risiko for eskalering utenfor Ukraina».

«I dag må vi stoppe den russiske krigsmaskinen», krevde sjefen for ukrainsk diplomati. Han ønsket velkommen de nye sanksjonene som EU snart vil vedta, men ba om at mer gjøres raskt.

– Så lenge Vesten fortsetter å kjøpe gass og olje fra Russland, vil den støtte Ukraina med den ene hånden og den russiske krigsmaskinen med den andre, sa han.

Ministeren sa at han var klar til å møte sin russiske kollega Sergei Lavrov igjen «hvis det kan få slutt på denne krigen», men «jeg er ikke optimistisk å lytte til ham fordi alt han sier er rettet mot å forstyrre forhandlingene.» å blokkere».

Lytt til nyhetsbulletinen av Philippe-Vincent Foisy og Alexandre Moranville-Ouellet på QUB-radio:


«Det faktum at han rettferdiggjør bombingen av et sykehus i Mariupol og krigsforbrytelsene begått i Boutcha og andre byer og landsbyer i Ukraina (…) gjør ham til en medskyldig i disse forbrytelsene,» sa han.

– Grusomhetene var en del av Russlands handlingsplan mot terrorisme, sa Antony Blinken under sin pressekonferanse, og mente at Moskva fortsetter å utføre dem «i akkurat dette øyeblikket.»

Utenfor Boutcha, et sted nær Kiev der Ukraina og Vesten anklager Moskva for å begå en «massakre» av sivile, «er det mange andre byer som Russland okkuperte og andre byer som fortsatt okkuperer steder der vi må føle at russiske soldater begår mer grusomheter akkurat nå,» sa han.

You may also like

Leave a Comment