Paul Hannon,
Wall Street Journal
LONDON (Agefi-Dow Jones)–Den globale økonomien står overfor en ny forstyrrelse. Russlands beslutning om å utplassere tropper til to separatistprovinser i Ukraina og utsiktene til nye EU- og USA-sanksjoner mot Moskva øker risikoen for en global økonomi som allerede er plaget av forsyningsmangel og høy inflasjon, spesielt fra økende energipriser, som er ytterligere forsterket av russisk- Ukrainske spenninger.
Mandag kveld beordret Russlands president Vladimir Putin hæren til å invadere to separatistregioner i Ukraina etter å ha anerkjent deres uavhengighet. Denne avgjørelsen risikerer å avspore forhandlinger med Vesten om Øst-Europas sikkerhet og føre til en rekke represalier, inkludert økonomiske sanksjoner.
Mot dette bakteppet raser oljeprisene, med North Sea Brent nærmer seg 100 dollar fatet. Prisene på andre varer eksportert av Russland og Ukraina, som naturgass, hvete, aluminium og nikkel, øker også. Store selskaper som opererer i eller er avhengige av russiske råvarer har advart om at de forbereder seg på forstyrrelser.
Første europeiske sanksjoner
Tyskland har derfor kunngjort at de på ubestemt tid vil suspendere sitt prosjekt for å sertifisere gassrørledningen Nord Stream 2, som bør øke russiske gassvolumer for Tyskland, som svar på Russlands militære intervensjon. Den europeiske union (EU) har på sin side kunngjort sin intensjon om å begrense den russiske statens og regjeringens tilgang til europeiske kapital- og finansmarkeder.
Tiltaket er en del av en første serie sanksjoner mot Russland som formelt skal vedtas tirsdag ettermiddag etter et uformelt møte mellom utenriksministre fra EU-medlemslandene, EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og EU-rådets president Charles sa Michel, i en felles pressemelding.
Den britiske statsministeren kunngjorde også en første bølge av sanksjoner «rettet så hardt som mulig mot russiske økonomiske interesser». Boris Johnson har avklart at Storbritannia vil sanksjonere fem russiske banker og tre svært velstående personer. «Eventuelle eiendeler de har i Storbritannia vil bli frosset og de berørte vil bli utestengt fra å reise [au Royaume-Uni] og vi vil forby alle britiske personer og enheter fra å gjøre forretninger med dem,» sa statsministeren.
Tilbud og fraktpress
Europa forventes å bære mesteparten av den økonomiske vekten av disse beslutningene gitt kontinentets store avhengighet av russisk energi og noen europeiske banker og selskaper som sannsynligvis vil bli påvirket av sanksjonene. Disse tiltakene, mens de er rettet mot russiske selskaper, kan skape nye forsyningsproblemer for vestlige selskaper, særlig ved å gjøre det vanskeligere å finansiere datterselskapenes kjøp av råvarer i Russland eller forsendelse av komponenter til det landet.
Renault-sjef Luca de Meo sa forrige uke til analytikere at hovedproblemet for gruppen ville være å klare å sende deler av den fremmede til det russiske datterselskapet Avtovaz hvis Ukraina-krisen forsterkes.
Konflikten har allerede resultert i høyere transportkostnader i Europa. Oleg Solodukhov, en partner ved det Kiev-baserte shippingkonsulentfirmaet The Charterers, påpeker at den russisk-ukrainske krisen har økt fraktkostnadene fra Svartehavshavner med 3-5 dollar per tonn.
En mer kompleks situasjon for sentralbanker
Russisk-ukrainske spenninger kompliserer en allerede vanskelig situasjon for store sentralbanker som forbereder seg på å trekke tilbake støttetiltak som ble satt i gang tidlig i helsekrisen for å motvirke akselererende inflasjon. Den europeiske sentralbanken (ECB) og den amerikanske sentralbanken (Fed) vil sannsynligvis avslutte sine pengepolitiske møter neste måned mer forsiktig enn de ville ha vært uten denne nye krisen.
Den russisk-ukrainske konflikten vil neppe endre Feds beregninger, som forventes å øke renten etter møtet 15.-16. mars. Den økonomiske usikkerheten som følge av krisen vil imidlertid trolig svekke argumentene for en renteøkning på 50 basispunkter.
For ECB gjør den spente situasjonen i Ukraina det usannsynlig å akselerere banen mot høyere renter gitt den sannsynlige negative effekten på vekst og tillit, sa Isabel Schnabel, medlem av ECBs hovedstyre, i et intervju med Financial Times forrige uke . Investorer har allerede begynt å trimme innsatsen på datoen for den første ECB-renteøkningen, ifølge pengemarkedsdata.
Den økonomiske effekten vil avhenge av omfanget og varigheten av Vladimir Putins ambisjoner i Ukraina. De to separatistenklavene han flyttet tropper til mandag var allerede i stor grad kontrollert av Moskva. Hvis han skyver troppene sine lenger inn i Ukraina – et prospekt vestlige ledere har trodd i flere uker – kan den kritiske infrastrukturen som lar de to landene markedsføre sin enorme eksport være i fare. Alvorligheten av sanksjonene ilagt av Washington, Brussel og London vil også avgjøre omfanget av konfliktens innvirkning på andre økonomier.
Spøkelset fra 1970-tallskrisen dukker opp
Noen økonomer mener at i verste fall kan vi se en krise i 1970-tallsstil, med en sammentrekning i tilbudet av naturgass, olje og andre råvarer i en tid da etterspørselen fra økonomier som kommer ut av helsekrisen eksploderer.
Sammen står Russland og Ukraina for en liten andel av den globale økonomiske produksjonen og er ikke store eksportmarkeder for Europa eller USA. Men i en tid da stigende priser på olje, gass og andre råvarer som hvete allerede gir næring til global inflasjon, risikerer forsyningsmangel fra Russland og Ukraina ytterligere prisoppgang og svekket økonomisk produksjon, spesielt i Europa.
I Storbritannia har Nasjonalt institutt for økonomisk og sosial forskning (NIESR) gjort beregninger basert på spenninger som stiger til det punktet at det innføres sanksjoner mot russisk energieksport eller at Russland selv kutter gasseksporten som gjengjeldelse for andre sanksjoner. Slike forstyrrelser vil føre til at den globale økonomiske veksten avtar med nesten et prosentpoeng til 3,3 % i år. For eurosonen vil virkningen være større enn risikoen for krig, med en årlig vekst som avtar til 2,1 % sammenlignet med 3,8 % eksklusive prisøkninger og fall i næringsinvesteringer, mener NIESR.
«De generelle effektene … minner litt om energikrisen på 1970-tallet», understreker instituttet. «Økende priser og redusert tilbud hadde til nå alvorlig forstyrret den globale økonomiske aktiviteten og ført til en akselerasjon i inflasjonen.»
En fjerdedel av EUs oljeimport kommer fra Russland
Ifølge Eurostat sto Russland for 47 % av EUs gassimport i de første seks månedene av 2021, mer enn det dobbelte av Norge, landets nest største leverandør, som stod for 21 % av importen. I samme periode sto Russland for nesten en fjerdedel av EUs oljeimport, fulgt av Norge med en andel på 9,1 %.
«Et betydelig fall i russisk gassforsyning til Europa vil være vanskelig å erstatte på kort sikt», skriver Jeffrey J. Schott, forsker på internasjonal handelspolitikk og økonomiske sanksjoner ved Peterson Institute for International Economics, i en rapport om mulige straffer. .
En stor produsent av kobber og aluminium
(FØLGER) Dow Jones Newswires
22. februar 2022 09:58 ET (14:58 GMT)
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»