Home » Ukraina: Russiske militærmanøvrer, trusler fra Washington og forsøk på forhandlinger… det siste om krisen

Ukraina: Russiske militærmanøvrer, trusler fra Washington og forsøk på forhandlinger… det siste om krisen

by Peter Østbye

Dette er et ytterligere skritt i spenningen mellom Washington og Moskva. Russland iverksatte militære manøvrer sør i landet og på Krim tirsdag, mens vestlige ledere sa at de ville svare med én stemme i tilfelle et mulig «angrep» fra Ukraina. Russere og vestlige har de siste ukene anklaget hverandre for å gi næring til krisen med fare for å provosere en bredere konflikt. Vi tar oversikt over de siste pågående spenningene.

  • Moskva starter nye manøvrer nær Ukraina

Russland lanserte nye militære manøvrer nær Ukraina og på den annekterte Krim tirsdag. Det er en «felles» operasjon som spesielt involverer «luftvåpenets skipsgrupper (…) fra Svartehavet og den kaspiske flåten,» ifølge sjefen for de russiske væpnede styrker for Sør-Russland, Alexander Dvornikov. Disse øvelsene, som involverte rundt 6000 menn, førte til hjemsendelse av familiene til kanadiske diplomater stasjonert i Kiev tirsdag.

Før sin militære utplassering hadde Russland fordømt varslingen av tusenvis av amerikanske tropper og så på det som en ny «eskalering av spenninger» av Washington. «Vi ser på disse amerikanske handlingene med stor bekymring,» sa den russiske presidentens talsmann Dmitrij Peskov.

  • USA mobiliserer sine tropper

Mandag mobiliserte USA sine væpnede styrker for første gang, og satte 8 500 soldater i beredskap for å forsterke NATOs 40 000 sterke hurtigreaksjonsstyrke når som helst. Med disse troppebevegelsene øker Joe Biden presset på Kreml. «Vi har imidlertid ikke til hensikt å utplassere amerikanske eller NATO-styrker i Ukraina,» sa Joe Biden tirsdag senere på dagen.

Så langt har USA holdt seg til uttalelser. Mandag lovet de «svært alvorlige konsekvenser» i tilfelle Moskvas aggresjon mot Ukraina. En uttalelse støttet av flere europeiske land, mens det gamle kontinentet så langt har vært temmelig tilbakeholdende i spørsmålet.

Til slutt sa Washington tirsdag at de var klare til å forby amerikansk teknologieksport til Russland i tilfelle et angrep. «Eksportkontrollalternativene vi vurderer med våre allierte vil være et stort slag for (Vladimir) Putins ambisjoner om å industrialisere økonomien hans og vil påvirke områder som er viktige for ham, som kunstig intelligens, kvantedatabehandling, forsvar, romfart og romfart. og andre nøkkelsektorer,» sa en høytstående tjenestemann i Det hvite hus. Joe Biden sa også tirsdag at han hadde «designet» for å vurdere å personlig sanksjonere den russiske presidenten.

  • Flere etterlyser nedtrapping

Deltakerne «alle var enige om at det er opp til Russland å ta synlige deeskaleringsinitiativ» i denne konflikten, sa kansler Olaf Scholz» talsmann etter en videokonferanse med stats- og regjeringssjefene i USA, Frankrike, Storbritannia, Italia og Polen. «Tillitskapende tiltak» og «nedrustningstiltak» er mulig med Russland i Ukraina-krisen, sa Norges statsminister Jonas Gahr Store tirsdag uten ytterligere detaljer.

Europeere virket tidligere på vakt mot stadig hardere amerikansk retorikk og beslutninger. Sistnevnte bestemte seg for eksempel for å sende familiene til diplomater stasjonert i Kiev, et initiativ fulgt av London og Canberra. Denne tirsdagen kunngjorde Boris Johnson at Vesten vil innføre sanksjoner uten sidestykke mot Moskva i tilfelle et angrep.

Frankrike, som for tiden tar kommandoen over NATOs hurtigreaksjonsstyrke, ba om «ikke å skape tvetydighet og ytterligere volatilitet». President Emmanuel Macron ønsker å foreslå sin russiske kollega Vladimir Putin å «ta oversikt over hele situasjonen» under et intervju som vil finne sted denne fredagen. På en felles pressekonferanse med forbundskansler Olaf Scholz i Berlin minnet den franske presidenten også om den «veldig store enheten» mellom Frankrike og Tyskland for å oppfordre til nedtrapping. Men han forsikret også at «i tilfelle aggresjon vil svaret være der».

Til tross for dette økende presset fortsetter vestlige å utforske den diplomatiske ruten. Ifølge en europeisk kilde er det derfor planlagt et nytt møte mellom utenriksminister Antony Blinken og hans russiske kollega Sergey Lavrov. USA skal gi et skriftlig svar på de russiske kravene denne uken.

You may also like

Leave a Comment