Home » Ukrainere fra hele verden vender tilbake for å forsvare hjemlandet: Oleh avskåret seg fra det gode liv i Norge og gikk til krig

Ukrainere fra hele verden vender tilbake for å forsvare hjemlandet: Oleh avskåret seg fra det gode liv i Norge og gikk til krig

by Gunnar Garfors

Medier fra hele verden rapporterer om ukrainere på flukt fra krigen i EU. Hundre tusen, deretter tre hundre tusen, nå godt over en halv million, har flyktet fra hjemmene sine på jakt etter en trygg havn. Dette tallet vokser stadig: Ved grenseovergangene i Polen, Slovakia, Ungarn og Romania jobbes det hele døgnet, med bil, buss eller fotgjengertog som ankommer hvert minutt.

I mellomtiden mindre trafikk i motsatt retning. Humanitære organisasjoner, reportere, lastebiler med medisiner og mat, tomme busser for folk som vil ut av landet og personbiler er på vei til Ukraina. De er menn som vender tilbake til Ukraina for å forsvare landet sitt. Oleh Antonyuk kom også hjem tidlig tirsdag morgen via den polsk-ukrainske grenseovergangen.

Jeg møtte Oleh tolv timer før han ble med sine landsmenn i Ukraina. Sent mandag kveld, like før midnatt, landet et fly fra hovedstaden Warszawa på Warszawa lufthavn i Polen. Oleh, som sist bodde og jobbet i Norges nest største by, Bergen, fløy også hit på en transfer. Lublin internasjonale lufthavn er den nærmeste sivile flyplassen til den ukrainske grensen, med ukrainere som flyr direkte til den fra hele verden. For de kan ikke fly direkte til landet sitt nå – luftrommet over Ukraina er helt stengt for passasjerfly. Det er ikke vanskelig å identifisere ukrainere på flyplassen. Dette er vanligvis passasjerer med nesten ingen bagasje. Ukrainere som går til huset er også merket – de har festet eller festet det ukrainske flagget, våpenskjoldet eller andre symboler for landet.© Orius Gasanovas

Oleh kom tilbake veldig tidlig, siden han ikke planla å reise til hjembyen Odessa før sent på våren, da været ble varmere. Men med Russlands invasjon av Ukraina og militæraksjon i det landet, ble hele livet til denne mannen og hans familie snudd på hodet. Oleh ødela alle sine personlige fremtidsplaner på en dag. Han vet ikke om han noen gang kommer tilbake til Norge, og i så fall er det ikke klart når det vil skje.

«Flere personer spurte meg på flyplassen i dag: hvordan kan du gjøre dette og forlate Norge, et av de tryggeste landene i verden, i fullstendig usikkerhet i det krigsherjede Ukraina? du vet jeg er sint Jeg kan ikke tro at noen kan ha slike spørsmål. Hva betyr det for meg at jeg skal sitte trygt i Norge og hjemlandet mitt skal sprenges og brennes ned?» sa Oleh sint.

For noen år siden bestemte denne mannen seg for å emigrere for å spare så mye som mulig til familien. Oleh sa at han hadde kommet et godt stykke før han endelig kunne reise til Norge. For ikke-EU-ukrainere er dette en ganske komplisert prosedyre. I Bergen jobbet han i bygg og anlegg og tjente nesten ti ganger så mye som i Ukraina. Det sies at han var fornøyd med livet bortsett fra sine kjære bare på grunn av store penger. Ektemannen forlot kvinnen med barnet i Odessa, men beholdt henne i sin helhet, og overførte et fast beløp ved bankoverføring hver måned.

«Jeg har tenkt å jobbe der i minst noen år til. Spar opp til et hjem, en god bil og kom tilbake. Men nå bryr jeg meg ikke. På en dag innså hele Ukraina at frihet og fred hjemme er det største gode. – Vi trenger ikke noe annet, vi vil at russerne skal slutte å skyte og sprenge byene, landsbyene og gatene våre i luften, sa Oleh, som møttes på flyplassen. Han kaller seg en stor patriot, så han har lenge hatt et emblem med Ukrainas våpenskjold på jakken. Og nå, med den aktive russiske militæraksjonen 24. februar, har han også tatovert våpenskjoldet på venstre arm. «La alle se og vite at jeg bryr meg mer om Ukraina enn noe annet. millioner som meg Vi ukrainere er patrioter, ”gjentok samtalepartneren og slo seg på brystet.


Ukrainere fra hele verden vender tilbake for å forsvare hjemlandet: Oleh avskåret seg fra det gode liv i Norge og gikk til krig

© Orius Gasanovas

Oleho, som fløy til Lublin, ble ikke truffet fordi alle vennene hans allerede var på krigsfronten. Den ukrainske grensen er nesten tre timer fra sentrum av Lublin. Oleh bestemte seg for å reise dit etter en god natts søvn og stod opp tidlig om morgenen. «Jeg skal bare krysse den ukrainske grensen – jeg vil umiddelbart bli landets forsvarer, det vil ikke være tid til å hvile. Jeg trenger å komme meg etter reisen for å hjelpe landet mitt. Jeg vet ikke hvordan ennå, men Jeg skal prøve å komme til Odessa, og der vil jeg bli med i forsvarshæren vår.» Jeg tjenestegjorde, så jeg vet hvordan jeg skal håndtere et våpen, hvordan jeg skal skyte og hvordan jeg skal kjempe,» forklarte Oleh.

Ukraineren fløy med bare noen få varme klær, undertøy for noen dager, sokker og noen kosmetikkartikler, samt en bærbar datamaskin. «Det var ikke tid til å pakke og velge ting. Det spiller ingen rolle i det hele tatt nå,» sa han.

Mannen, som vendte tilbake til hjemlandet for å kjempe, er overbevist om at Russland snart vil gi opp fordi han vil innse at han kjemper mot en mye sterkere nasjon enn ham selv.- Det er en krig mellom den russiske hæren og hele den ukrainske nasjonen. «Alle borgere i Ukraina – menn, gutter, sangere, jenter, kvinner, bestemødre – vi vil alle forsvare vårt hjemland, vi vil kjempe for frihet til siste åndedrag,» avsluttet Oleh samtalen vår. Vi ble enige om å møtes i hjembyen hans Odessa etter krigen. Vi håper begge at det skjer i sommer.

Det er strengt forbudt å bruke informasjonen publisert av DELFI på andre nettsider, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og der samtykke er innhentet, må DELFI krediteres som kilden.

You may also like

Leave a Comment