Home » Under samtaler i Tyrkia – et tegn på fremgang – kunngjør Russland en reduksjon i fiendtlighetene i Kiev og Chernihiv

Under samtaler i Tyrkia – et tegn på fremgang – kunngjør Russland en reduksjon i fiendtlighetene i Kiev og Chernihiv

by Gunnar Garfors

David Arachami, leder for Ukrainas delegasjon i samtaler med Russland, sa på en pressekonferanse etter samtalene at Ukrainas stilling var overlatt til Russland, skriver han. pravda.ua.

«Om det nye systemet med sikkerhetsgarantier for Ukraina. Vi krever at dette er en avtale signert av alle sikkerhetsgarantister og ratifisert av parlamenter, for ikke å gjenta Budapest-memorandumets feil med å vise seg å være bare et stykke papir.

Reuters / Foto Scanpix / Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ønsker forhandlerne velkommen

«Vi ønsker at det skal være en fungerende internasjonal mekanisme med spesifikke sikkerhetsgarantier for Ukraina, der de garanterende landene vil være lik NATOs artikkel 5, men enda strengere,» sa han.

Det ukrainske folket må imidlertid først uttrykke sitt syn på denne mekanismen i en folkeavstemning.

«Vi sier at det bør være en konsultasjon om tre dager, det kan være aggresjon, hybrid krig, kamuflert krig i alle formater. Etter det må de garanterende landene gi oss militær bistand – de væpnede styrkene, våpen, en flyforbudssone – alt vi trenger så sårt nå,» sa han.

I følge Arachemia kan landene som gir sikkerhetsgarantier velges fra FNs sikkerhetsråd: Storbritannia, Kina, Russland, USA, Frankrike, Tyrkia, Tyskland, Canada, Italia, Canada, Polen, Israel. Andre land kan også bidra.

Han påpeker også at enkelte land allerede har gitt sin foreløpige godkjenning, men offisielle kunngjøringer avventes.

Han la til at inntil problemene i de separatiststyrte separatistregionene i Donetsk og Luhansk og den okkuperte Krim er løst, vil garantiene for disse områdene midlertidig ikke fungere.

– Dette er rammen som vi ønsker å bygge en ny fremtid for Ukrainas sikkerhet innenfor, sa lederen av den ukrainske delegasjonen til Russland.

Krim og Donbass

Representanter for den ukrainske delegasjonen ved samtalene i Istanbul tilbød Russland å inkludere de to landenes posisjoner på Krim og Sevastopol i avtalen, sa Mikhail Podoliak, rådgiver for sjefen for presidentkontoret i Ukraina. Ifølge ham skal bilaterale forhandlinger om statusen til Krim og Sevastopol vare i 15 år.

Som et eget punkt har ukrainsk side antydet at Ukraina og Russland ikke vil bruke sine væpnede styrker til å løse Krim-spørsmålet under samtalene.

Det foreslås å vurdere spørsmålet om Donetsk- og Luhansk-regionene separat under samtalene mellom presidentene i begge land.

You may also like

Leave a Comment