Home » Utbrenthet i den internasjonale klassifiseringen av sykdommer. Hva med L4?

Utbrenthet i den internasjonale klassifiseringen av sykdommer. Hva med L4?

by Catherine Monroe

Les mer om endringene i ICD og profesjonell utbrenthet på Gazeta.pl

ICD (International Classification of Diseases) er en forkortelse for International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems. Den 11. versjonen trer i kraft 1. januar 2022.

Hovedmålet med denne medisinske klassifiseringen er å forene nomenklaturen av sykdommer for å muliggjøre effektiv rapportering og statistikkgenerering, samt vurdering av globale problemer. Det brukes også til å organisere helsefinansiering mer effektivt, det er et verktøy som brukes av leger ved utstedelse av henvisninger eller sykemelding (spesifikke helseproblemer tildeles passende, lesbare koder). ICD, utviklet av Verdens helseorganisasjon (WHO), brukes i varierende grad i over 100 land rundt om i verden. I Polen har ICD nesten vært i kraft siden 1996.

Endringer, endringer

Informasjon om ICD-11 har dukket opp i polske medier i noen tid, mest i sammenheng med utbrenthet, selv om dette ikke er kjernen i endringene. Det er mange av disse, og sannsynligvis vil hver av dem kreve en mer inngående diskusjon:

  • Hovedforskjellen mellom ICD-10 og ICD-11 er kodingen av visse sykdomsenheter. ICD-11 endrer kategorikoder. Det første tegnet i hver kode tilsvarer nå kapittelnummeret den er tildelt (f.eks. C – kreft, F – psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser, I – hjerte- og karsykdommer).
  • Den nye ICDen har vokst betydelig sammenlignet med forgjengerne. ICD-10 inneholdt omtrent 14 500 elementer. ICD-11 listet opp 55 000 sykdommer og helseproblemer. Sykdomsklassifisering inkluderer også forhold som påvirker helsen (f.eks. misnøye med skoleforhold og dårlig personlig hygiene).
  • Sjeldne genetiske sykdommer vil ikke lenger falle inn i den generelle «annet» sekken, men vil ha sine egne separate koder.
  • Mye oppmerksomhet har blitt viet til diabetes, mer presist til alle dens typer – behandling, konsekvenser og komplikasjoner.
  • Sykdommer som skyldes HIV-infeksjon karakteriseres separat.
  • Autismespektrumforstyrrelser (6A02) er en ny diagnosekategori som er mye bredere enn autisme hos barn. Den har nå 8 undergrupper der de sameksisterende funksjonene er differensiert i detalj.
  • Avhengighet ble supplert med spilleforstyrrelser.
  • I den nye delen om seksuell helse er kjønnsubalanse ikke lenger forbundet med psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser. Diagnosen hermafroditisme er borte. Nå kalles denne tilstanden brudd på kjønnsutdanning.

Hva med sykefraværet?

Beslutningen om å inkludere utbrenthet på den nye sykdomslisten ble tatt i 2019. Det ser ut til at det er nok tid til å forberede endringene grundig. Dette er den offisielle representasjonen fra Helsedepartementet:

– De gjeldende lovbestemmelsene forplikter allerede arbeidsgiver til å skape en trygg jobb, også fra et psykososialt synspunkt. I tillegg kan behandlende lege ved diagnostisering av arbeidsrelatert utbrenthet bestille ulike konsultasjoner og diagnostiske tester, inkludert psykologiske tester, på grunnlag av eksisterende lovbestemmelser. Helsedepartementet planlegger foreløpig ikke noe lovarbeid om utbrenthet på grunn av de juridiske forskriftene som allerede er på plass, sa Agnieszka Pochrzęst-Motyczyńska fra Helsedepartementets kommunikasjonskontor.

Arbeidsrettseksperter signaliserer imidlertid potensielle problemer. Noen leger virker også forvirret. Utbrenthet står på listen, som teoretisk sett tilsier en sykemelding. Problemet er imidlertid at det faller inn under kategorien helseproblemer. I mellomtiden gir den polske arbeidsloven ikke oppsigelse i en situasjon der vi har et problem, ikke en sykdom.

Dr. Klimarczyk ser ikke noe reelt problem:

– Som lege trenger jeg ikke å orientere meg etter de arbeidsrettslige definisjonene av lidelser, men heller etter de som er etablert av medisinske klassifikasjoner. Faktisk trenger jeg ikke engang å vite arbeidsloven. Jeg avgjør om en pasients helsetilstand fører til midlertidig arbeidsuførhet i et visst tidsrom eller ikke. I så fall må jeg beskrive det i journalen og på en eller annen måte klassifisere det gjennom diagnose. Diagnosen har sitt eget statistiske nummer, men jeg ber ikke til dette tallet, det er ikke det viktigste for meg. Jeg beskriver pasientens plager, fastsetter fremgangsmåten og forklarer den midlertidige arbeidsuførheten og setter perioden – vanligvis fra én uke til fire uker – med et oppfølgingsbesøk. Så for meg er et mulig navneproblem rent akademisk. Jeg har utstedt utbrenthetsattester og vil fortsette å utstede dem i berettigede tilfeller, og dette eller det nummeret er en ikke-medisinsk sak og har ingen vesentlig betydning. Heldigvis er ikke medisin matematikk, selv om tjenestemenn noen ganger ønsker det.

Forutsatt et hovedsakelig semantisk problem, men også en viss risiko for tolkningsfrihet, spurte vi Helsedepartementet om dette. Det var med stor overraskelse vi aksepterte Trygdeetatens svar. ZUS vil løse slike problemer? Hver tjenestemann for seg? Vet ikke Helsedepartementet om regelverket allerede er i kraft? Etter to år med forberedelser? Siden 29. desember har vi forsøkt å få et avgjørende svar fra ZUS. Døv telefon, vær opptatt. Ingen respons på meldinger (via e-post og SMS). Så snart den kommer, vil vi fullføre utgivelsen.

Vi har et større problem

Bortsett fra det ovennevnte og tvil om mulig L4, Dr. Maciej Klimarczyk, MD, PhD, psykiater og psykoterapeut at polakker med sosial utbrenthet har et mye større problem.

– Etter min mening er dette to separate saker – regelverk og håndheving av dem og sosial bevissthet. Et perfekt eksempel er pandemisituasjonen. Regjeringen har laget noen lover som folk flest ikke respekterer og som de ikke har noen konsekvens for. Situasjonen er lik med helse og sikkerhet på arbeidsplassen. Jeg tror at helse- og sikkerhetsstillingen for det meste er oppdiktet og den som utøver den har større sannsynlighet for å bli oppfattet som en person som trener en gang i året eller sjeldnere. En verneombud bør være den ansattes talsmann, et bindeledd mellom arbeidsgiver og arbeidstaker – understreker Dr. Klimarczyk og legger til:

Det viktigste er den sosiale bevisstheten om arbeidskulturen. I Polen har vi et stort problem med det. Eksemplet kommer ovenfra. Seym jobber om natten. Hva kan en person forstå ved midnatt etter flere timers arbeid? Nesten ingenting. Og ingen legger merke til det. Hvorfor? jeg lurer på. Jeg tror fordi vi ikke tar hensyn til arbeidskulturen, fordi det er vår kultur.

I økonomien er det likt, legger legen til – arbeidsgivere skiller ikke arbeidstid fra fritid – på fritiden skriver de e-post og ringer ansatte. De ansatte har også skylden hvis de synes det går så tregt. Vi aksepterer slike realiteter fordi vi ikke kjenner andre. Samtidig er det i Norge frekt å kontakte en ansatt utenom arbeidstid. Portugal har vedtatt lover som forbyr slik praksis. I Japan, på grunn av det høye antallet overarbeidsdødsfall, er det selskaper som slår av strømmen klokken 20.00 eller 21.00 for å tvinge en ansatt til å forlate kontoret. Arbeidskultur er én ting, økende bevissthet er en annen.

– En feil balanse mellom arbeid og privatliv er en av de viktigste faktorene som fører til utbrenthet. Et annet problem er mobbing – folk blir skremt og styrt av frykt. Slike situasjoner rammer ofte offentlige institusjoner, f.eks. Hvis det er en relatert veileder, vil han garantert mobbet sine underordnede. Rettslige prosesser er sjeldne. Det kreves derfor en bred, langsiktig informasjonskampanje. Selv om det finnes reguleringer, er de ofte døde og de sosiale og helsemessige kostnadene ved utbrenthet er enorme – oppsummerer Dr. Klimarczyk.

W. Gazeta.pl Vi tar opp dette problemet regelmessig, og vi kommer ikke til å stoppe.

You may also like

Leave a Comment