Home » Utrolig avslutning av det polske landslaget. De hvit-røde skiltes mot Norge og sikret opprykk til U-21-VM!

Utrolig avslutning av det polske landslaget. De hvit-røde skiltes mot Norge og sikret opprykk til U-21-VM!

by Peter Østbye

«Ikke bekymre deg, vi har god tid,» sa trener Bogdan Wenta til polske håndballspillere for fjorten år siden, noen sekunder før slutten av den siste kampen i den andre gruppespillet i håndball-VM. Resultattavlen viste uavgjort og handlingen etter time-outen skulle utføres av våre rivaler. Ordene viste seg å være profetiske, Biało-Czerwoni klarte å plukke opp ballen og score vinnermålet. Søndag klarte vårt U-21 lag en like spektakulær prestasjon, også i duellen med Norge.

27. januar 2009 er en dato som for alltid vil bli husket av polske fans som krysser fingrene for håndballlandslaget. Laget vårt spilte mot Norge i den siste kampen i andre gruppespill. Vinneren sikret opprykk til semifinalen, dersom det ble uavgjort blant de fire beste ville Tyskland ta kontakt.

To minutter før kampslutt tapte polakkene 28:30 og mistet ballen etter et ineffektivt kast av en av våre spillere. Da var det vanskelig å være optimistisk og tro at et mirakel ville skje og snu kampen på bare 120 sekunder.

De neste nitti sekundene er takket være ineffektiviteten til rivalene og to raske handlinger fra de hvit-røde. Uavgjort 30:30 og litt håp om suksess. Norske spillere var imidlertid i besittelse og de burde ta neste aksjon. Noen sekunder før slutt hadde en av rivalene en sjanse til å score, heldigvis kunne Sławomir Szmal gripe godt inn. Dommerne fastslo imidlertid en foul, ga skandinavene et frispark og motstanderens trener ba om tid til å forberede kampens siste handling.

I denne pausen sa Bogdan Wenta de berømte ordene som gikk ned i polsk håndballs historie: «Hvis du bruker den syvende spilleren, har du 15 sekunder.» Stopp og vi har et tomt mål. Hold deg rolig! Vi har nok tid.

Venta viste seg å være en profetinne. Biało-Czerwoni tok ballen og Artur Siódmiak kastet den over hele banen i et tomt mål. Polen vant 31:30 og gikk videre til semifinalen, og representantene for Norge falt i bakken i vantro.

I forrige uke deltok polakkene i kvalifiseringsturneringen til U-21-VM i Italia. De hvit-røde spilte i gruppe på tre med Tsjekkia og Norge. Bare det beste laget ville kvalifisere seg.

Våre spillere startet konkurransen med en 33:25 seier over Tsjekkia, som Norge også vant (25:20). Før kampen som avgjorde opprykket, visste vi at uavgjort også ville være en gunstig avgjørelse for polakkene.

Zygmunt Kamys» anklager spilte en stor første del av sammenstøtet med skandinavene. Ledet 15-10 ved pause virket de på god vei til å sikre seg finaleplass. Men i andre del av kampen skiftet rivalene til høyere gir mens polakkene slet i angrep. Det ble uavgjort i det 42. minutt og da tok Norge ledelsen.

Med mindre enn 80 sekunder igjen av kampen tapte Biało-Czerwoni 25-28, men så begynte fantastiske ting å skje. Marcel Jastrzębski gjorde underverker i mål, for ikke å bli slått i en en-mot-en-situasjon, mens i angrep tok Marcin Głuszczenko byrden med å score, og scoret poeng fra raske angrep. Det umulige ble et faktum, håndballspillerne våre tok igjen et tremålsnederlag på under halvannet minutt (de spilte i svakhet), skiltes 28:28 og kvalifiserte seg til VM, mens representantene for Norge så vidt spilte som dem Seniorlandslaget for fjorten år siden, hun igjen kunne ikke tro hva som skjedde.

Den siste turneringen vil finne sted fra 20. juni til 2. juli 2023 i Tyskland og Hellas.

U21 verdenscupturnering
Tsjekkia – Polen 25:33 /9:15/

Polen: Jastrzębski, Poźniak – Michałowicz 8, Tomczak 4, Sladkowski 4, Głuszczenko 3, Wasiak 3, Wiaderny 2, Kosznik 2, Molski 2, Będzikowski 2, Stempin 1, Szendzielorz 1, Mielczzielorzski 1, Mielczzielarński, Nie

Norge – Tsjekkia 25:20

Polen – Norge 28:28 (15:10)

Polen: Jastrzębski, Poźniak – Będzikowski 5, Sladkowski 4, Wasiak 4, Głuszczenko 2, Wiaderny 2, Kosznik 2, Michałowicz 2, Tomczak 2, Molski 2, Mielczarski 2, Stempin 1,, Szendń

Det skjer i Polen og i verden – les videre i.pl

You may also like

Leave a Comment