Home » Utrolig avslutning av det polske landslaget. De hvit-røde spilte uavgjort mot Norge og vant opprykk til U-21-VM!

by Peter Østbye

– Ikke bekymre deg, vi har god tid – sa trener Bogdan Wenta for fjorten år siden til polske håndballspillere noen sekunder før slutten av den siste kampen i andre gruppespill i håndball-VM. Resultattavlen viste uavgjort og handlingen etter time-outen skulle utføres av våre rivaler. Ordene viste seg å være profetiske, Biało-Czerwoni klarte å plukke opp ballen og score vinnermålet. En like spektakulær prestasjon, også i en trefning med Norge, fikk vårt U-21-lag søndag.

27. januar 2009 er en dato som for alltid vil være gravert inn i minnet til polske fans som krysser fingrene for håndballlandslaget. Laget vårt møtte Norge i den siste kampen i andre gruppespill. Vinneren garanterte deltagelse i semifinalen, hvis det ble uavgjort blant de fire beste ville Tyskland delta.

To minutter før kampslutt tapte polakkene 28:30, og mistet ballen etter et ineffektivt kast av en av våre spillere. På den tiden var det vanskelig å være optimistisk og tro at et mirakel ville skje i form av en spillomgang på bare 120 sekunder.

De neste nitti sekundene er ineffektiviteten til rivalene og to raske handlinger av den hvite og røde. Uavgjort 30:30 og litt håp om suksess. Norske spillere var imidlertid på ballen og burde ta neste aksjon. Noen sekunder før slutt hadde en av motstanderne en sjanse til å score, heldigvis blandet Sławomir Szmal seg godt inn. Dommerne fant imidlertid en feil, ga skandinavene et frispark og motstanderens trener ba om tid til å forberede kampens siste handling.

I denne pausen sa Bogdan Wenta de kjente ordene som gikk ned i polsk håndballs historie: – Hvis du introduserer den syvende spilleren, har du 15 sekunder. Stopp og vi har en tom port. Hold deg rolig! Vi har nok tid.

Venta viste seg å være en profet. Biało-Czerwoni tok ballen og Artur Siódmiak kastet den over feltet i et tomt mål. Polen vant 31:30 og kom til semifinalen, og representantene for Norge falt i bakken i vantro.

I forrige uke deltok polakkene i kvalifiseringsturneringen til U-21-VM i Italia, de hvit-røde spilte i en gruppe på tre med Tsjekkia og Norge. Bare det beste laget ville kvalifisere seg.

Våre spillere startet konkurransen med en 33:25 seier over Tsjekkia, som også ble vunnet av Norge (25:20). Før kampen avgjørende for opprykk visste vi at uavgjort også ville være en gunstig avgjørelse for Polen.

Zygmunt Kamys» protégés spilte en stor første del av sammenstøtet med skandinavene. De ledet 15-10 ved pause og så ut til å sikre seg en pasning til finalen. I den andre delen av oppgjøret skiftet imidlertid rivalene til høyere gir mens polakkene slet i angrep. Det førte til at det ble uavgjort i det 42. minutt, så tok Norge ledelsen.

Med mindre enn 80 sekunder igjen tapte Biało-Czerwoni 25:28, men så begynte fantastiske ting å skje. Marcel Jastrzębski gjorde underverker i mål, for ikke å bli slått i en-mot-en-kamp, ​​mens i angrep tok Marcin Głuszczenko ledelsen og scoret fra raske angrep. Det umulige har gått i oppfyllelse, håndballspillerne våre tok igjen tremålstapet på under halvannet minutt (de spilte dårlig), spilte uavgjort 28:28 og kom inn i VM, mens representantene for Norge, samt Et -landslag for fjorten år siden igjen kunne ikke tro hva som skjedde.

Den endelige turneringen finner sted fra 20. juni til 2. juli 2023 i Tyskland og Hellas.