Home » Vaidotas Žukas» utstilling til minne om forfølgelsen av kunstnere under sovjettiden: det er synd at folk fortsatt ikke snakker

Vaidotas Žukas» utstilling til minne om forfølgelsen av kunstnere under sovjettiden: det er synd at folk fortsatt ikke snakker

by Gabriel Scott

Brennende Litauen

«Vi la merke til det den gangen gruvearbeider, vi jukset litt! Om sommeren kjørte vi til Palanga og satte oss på steinene. Først i 1972 arresterte den sovjetiske militsen langhårede ungdommer, kuttet dem av og suspenderte dem. Kalanta-brannen utløste spontan motstand, en uautorisert protest som fant et passende medium i Kaunas. Jeg deltok ikke i protestmarsjen, men jeg mottok den både i Vilnius og Palanga,» begynte kunstneren sin historie.

Som kunstneren påpekte, gjenspeiler verkene i utstillingen en noe senere periode, da han kom inn på Kunstinstituttet i 1974.

«Maleriet fra 1976 oppkalt etter utstillingen het den gang Burning Lithuania. Relatert til Kalanta fordi jeg hørte en rapport på radioen om sovjetiske psykiatere som sa at Kalanta pleier å Selvmord, ustabil psyke … Da jeg hørte dette, ble jeg sint og skapte denne komposisjonen: en stående figur i stedet for et ansikt – Forsynets øyne, hender som Kristi arr, i stedet for vingene til Ikaros – en brennende flamme. Verket er litterært,» forklarte skaperen, og la til at verket har blitt eiendommen til Radville Palace Art Museum.Vaidotas Žukas. Brennende Litauen. 1976-1977. Fragment. (Foto av Litauens nasjonale kunstmuseum)

V. Žukas beklaget at folk på den tiden fortsatt unngikk å snakke om forfølgelsen. «Tretti år med frihet har gått: ingen snakker om denne tiden, forfølgelsen. Ja, minnebøker blir utgitt og utarbeidet, men de avslører bare delvis essensen. Den samme sovjetiske nomenklaturen og systempromoteren, nesten kalt frihetskjempere, bringes tilbake til overflaten … Jeg har verken hevn eller harme, men for meg må jeg <…> Objektivitet bør være øverste prioritet, uavhengig av sympatier eller antipatier. Hvis det var tilfelle, må disse tingene tas opp og nevnes på alle måter,» oppfordret kunstneren til å ta hensyn til fakta i biografien.

V. Žukas nevner også bom Filosof og poet Mindaugas Tomonis, fotograf Vita Luckas. «M. Tomonis var en aktiv mann som gikk til det som da var Kasimir-kirken, som huset Ateismemuseet, satte seg ned med en gjestebok og skrev noen sider mot myndighetenes oppførsel. Umiddelbart etter hendelsen ble han plassert i en psykiatrisk Innlagt på sykehus hvor han ble besøkt flere ganger, til slutt drepte sikkerheten ham, slapp ham på skinnene, kroppen hans ble ødelagt av et tog… Vi bor i dette området!Den geniale fotografen Vitas Luckus – mange kjenner ham også (med Modri​​Tenison de laget en serie bilder av pantomimeteateret), men han ble også forfulgt av sikkerhet, hans død er relatert til det ”, tok kunstneren seg av glorifiseringen av figurer i skyggen av historien.

I følge V. Žukas er det svært viktig å nominere og nevne personer som ligger nær hjertet av Litauens frihet, ikke nødvendigvis bare fra den kulturelle sfæren. «I 1955 i Vilkyškiai oppdro en slik nygift Pranas Lukošaitis en trikolor. Han ble torturert for handlingen innen tre dager, og liket ble returnert til foreldrene hans av NKVD-operatører som hevdet å ha begått selvmord. Snakker folket vårt, media, historikere, forfattere om det?» Samtalepartneren stilte et retorisk spørsmål.«En gutt fra en eng», 1979. Utdrag. privat samling.

Deltagelse på utstillinger er ikke tillatt

I dag viser utstillingen til V. Žukas verk som ble eliminert av datidens regjering. «En forsiktig betrakter vil legge merke til disse syklusene av malerier som viser nakne kropper. Utstillingskommisjonen den gang avviste slike verk og kunngjorde meg til slutt utenforstående fikk ikke være med på noen utstilling på ti år», sier kunstneren.

Han husket en annen ubehagelig hendelse fra studiene: «Da jeg ble utvist fra kunstinstituttet, konfiskerte den tidligere rektor Vincentas Gečas verkene fra den siste utstillingen den måneden, returnerte dem ikke til i dag og døde selv sist. Dessverre er dette virkeligheten… men er kunstkritikere interessert i å stjele utstillingen satt opp av Žukas? ”

Etter hans utvisning fra det daværende kunstinstituttet i LSSR i 1979, fortsatte V. Žukas å bringe verkene til utstillingskommisjonene og brakte tilbake de avviste. Til tross for systematisk uvitenhet, skapte maleren mange andre veier. Ved å ikke delta i offentlige utstillinger beholdt kunstneren sin kreative frihet. Hvordan klarte du å ikke gi opp?


    'Dark Council', 1979. Fragmenter

«Dark Council», 1979. Fragmenter

«Selvfølgelig, hvis en person har en viss ryggrad, et verdisystem, vil han ikke avsløre det, du trenger et bestemt miljø for det. I mitt tilfelle reddet familien min meg. Min kone og jeg bestemte oss for å ha en stor familie og hadde seks avkom. Tre sønner og tre døtre var den største støtten for meg til enhver tid, – sa V. Žukas ærlig og la til at han klarte å oppdra og utdanne barn i et bredere perspektiv. «Jeg er glad for at alle har vokst opp som mennesker, de har sine egne meninger om livet, kultur, politikk, religion… Selv om miljøet og den politiske situasjonen ikke var gunstig, skapte vi et miljø hvor man virkelig kunne være fri. .»

Kunstneren er motvillig til å gå med på beskrivelsen av den stille modernisten pålagt av kunstkritikere. «Jeg spurte Lino Katino, en briljant mnemonisk artist, hvordan reagerer du når folk kaller deg en «stille modernist»?» Han svarte at det var tull, han hadde aldri vært stille. Jeg forble heller ikke stille. Jeg snakket hele tiden! Kanskje talen vår var irriterende, men det er slik du kjemper eller beskytter deg selv – bare ved å snakke høyt var det mulig å bli kvitt dem», introduserte V. Žukas tidens utfordringer.


    Tilbedelse av hertugen, 1979. Utdrag

Tilbedelse av hertugen, 1979. Utdrag

Å tilpasse seg omstendighetene ville vært en tragedie

På spørsmål om han ville velge en enklere måte hvis han fikk muligheten etterpå, svarte V. Žukas selvsikkert nei, definitivt ikke.

«Min oppfatning av sovjetperioden er veldig dårlig. Jeg prøvde virkelig, jeg ville være fri! Jeg har sett folk bli «hacket» som også ønsket å være fri. På den annen side var det vondt å se hvor mange adaptere som fungerte rundt som var for dette sovjetiske systemet. Det var kunstnere som levde perfekt, publiserte sin litteratur og poesi i de største kretsene … Jeg var selv i kunstmuseets fond, jeg så hvor mye dritt som ble kjøpt på den tiden. Den gang tilpasset de fleste seg situasjonen, ønsket å bo godt, kjøpe bil og reise til utlandet. Men hva betydde det? Forhold til sikkerhet, ellers fungerer det ikke. Det var flere adaptere enn ikke-adaptere.»

Når han så på seg selv i dag, var V. Žukas glad for at det var en lykkelig slutt i saken hans: «Frihetens tid har kommet, det er mulig å vise bildene dine offentlig for å få litt anerkjennelse. <...> Hvis jeg hadde måttet tilpasse meg omstendighetene, hadde det vært en tragedie, jeg hadde ikke levd. Det ville bare ikke vært interessant, det ville ikke vært ærefullt.»

Det hevdes at i kunstens språk uttrykker skapere sine følelser og tanker, og ved å tolke verden rundt dem reflekterer de stemningen i samfunnet på denne måten. Må den visuelle informasjonen alltid være nøye gjennomtenkt av kunstneren, kanskje man bare kan «leke» med farger?

«Kunstverket og kunstens språk er spesifikke. Hvis det er kunst, kan det ikke være pratsomt. Kunstnerens største mål og hans oppdrag om å lage god kunst. I dette tilfellet blir det irrelevant om det er politisk relevant, det blir det i seg selv», er V. Žukas overbevist.

Som et eksempel presenterte han Emilija Škarnulytės videokunst utstilt i Radvila Palace Museum: «Så en skjønnhet, en slik mening! Ikke grafikk, maleri eller skulptur, men moderne videospråk. Det er et kraftig kunstfenomen skapt av en ung kunstner. De dypeste tankene strømmer inn i den, selv om det ikke finnes noen forklaringer der – undervannsverdenen, og hun er selv som en havfrue som dykker i det kalde norske farvannet.

***

Maler (maler, billedhugger, keramiker), journalist V. Žukas ble født i 1956 i Kaunas.
1974-1979 Han studerte maleri ved Lithuanian State Art Institute. Uteksaminert fra Kunstakademiet. Deltakelse i kunstutstillinger siden 1979. Siden 1988 medlem av Lithuanian Artists» Union.

V. Žukas lager ulike kunstsjangre: staffelimaleri, fresker, grafikk, gravering og preget keramikk, smykker.

Siden 1990 jobbet V. Žukas som journalist og redaktør, grunnla Small Studio og administrerte det til 1996 og produserte flere hundre radioprogrammer om skrifter og teologiske emner. 2001 Han åpnet et kunstgalleri oppkalt etter ham i Vilnius.

Forfatterens verk er kjøpt opp av litauiske museer (MO, LNDM), universiteter og Zimmerli-museet i USA. 2015 Kommunen Molėtai etablerte et permanent V. Žukas kunstgalleri i Alanta herskapshus med en samling på 180 verk donert av forfatteren.

Utstilling av V. Žukas i Radvilių Palace Art Museum (24 Vilniaus St.) “Vaidotas Žukas. Burning Lithuania: The Year of Disobedience (1975–1983) varer til 2022. 24. april

Det er strengt forbudt å bruke informasjonen publisert av DELFI på andre nettsider, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og der samtykke er innhentet, må DELFI krediteres som kilden.

You may also like

Leave a Comment