Home » Velkommen til gryta! Vil Silesian Stadium være heldige for polakkene igjen?

Velkommen til gryta! Vil Silesian Stadium være heldige for polakkene igjen?

by Catherine Monroe

Vi spilte den første kampen 22. juli 1956 på Schlesisches Stadion mot Øst-Tyskland. For de kommunistiske myndighetene var dette møtet av stor betydning. Åpningen av de hundretusener skulle bevise at People’s Poland bryr seg mye om sporten. Vi spilte imidlertid dårlig, de tapte 2-0, og Jerzy Woźniak åpnet scoringen og scoret selvmål. Det er en merkelighet knyttet til denne hendelsen. En premie ble gitt til vinneren av det første målet – en imponerende, men også tung kullkopp. Ingen forsto det fordi det ville være dumt å gi noe sånt til Woźniak. Totalt sett ble spillerne på landslaget vårt hardt rammet. Media skrev om dagen og de mørke dagene i polsk fotball.

Cieślik skyter, Sovjetunionen på kne

Personalet unngikk Schlesien i et år. For dette andre møtet gikk det minneverdige spillet med Sovjetunionen over i historien. Det var det første store spillet som etablerte legenden om Silesian Stadium.

Sammenstøtet med USSR var en omkamp for Katyn, Jalta og stalinismen. År senere husket vi fotballkampen som en rivalisering mellom vår snikskytter Gerard Cieślik og den store målvakten Lw Jaszyn. Cieślik ble også tilkalt i en nødssituasjon. For å spille måtte han ta fri fra jobben. Bosssupporteren ga ham en fridag og fotballspilleren kom tilbake med to mål. Etter kampen dro en av naboene til Cieśliks leilighet for å se om han noen ganger ble sendt til Sibir for å ha scoret to mål.

100 000 tilskuere så kampen på stadion, millioner satt foran fjernsynet. Kampen ble sett direkte av sovjetiske generaler som tilfeldigvis var i Polen fordi det var nødvendig å ta en strategisk beslutning om utplassering av sovjetiske tropper i landet vårt. Etter portene til Cieślik, klemte folk generalene uten å vite hvem de hadde å gjøre med fordi herrene hadde på seg sivile klær. Synd at seieren ikke førte til opprykk til verdensmesterskapet i 1958.

En flott og uheldig kamp av Lubański

Det andre spillet i Schlesia som gikk ned i historien fant sted i juni 1973. Det handler om en kamp mot England fra den minneverdige VM ’74-kvalifiseringen i Tyskland. Det var en flott og bitter kamp av Włodzimierz Lubański. Stjernen på laget, Górnik Zabrze-spissen, havnet i en krangel med de engelske forsvarerne. Det var Lubański som scoret til 2-0 som avsluttet motstanderen.

Akkurat som kampen mot USSR var en duell mellom Cieślik og Jaszyn, var kampen mot England en rivalisering mellom Lubański og Bobby Moore. For engelskmannen markerte dette møtet begynnelsen på slutten av agentens karriere. Det ble et vendepunkt for Lubański, selv om han spilte fenomenalt. Tre skudd avfyrt og et mål fra Moores feil er én ting, en skade som lenge har satt Lubański på sidelinjen og frarøvet ham en VM-sjanse er den andre. Lubański forlot staben i tre år. Det var prisen han måtte betale for et livslangt møte.

Kampen mot England (2-0) banet tross alt vei for opprykk til VM. Seieren var psykologisk viktig. Vi gikk forbi favoritten, laget som vant verdensmesterskapet i 1966 og hvis trener Alf Ramsey fortsatte å slå oss.

Cruyff innrømmet at bena hans var spent under ham

Det var den vakreste kampen det polske landslaget noensinne har spilt. Nederland, det andre laget i verden, med den store Johan Cruyff i troppen, falt på kne foran Górskis Eagles og tapte til og med 4-1.

700.000 tilskuere ville se møtet, hver syvende kjøpte billett. Interessen var ikke overraskende da det var en kamp mellom gigantene, en kamp mellom andre- og tredjelaget i verden. Nederland spilte totalfotball den gang, det ble sagt at laget var forut for sin tid. Og likevel klarte vi å knuse dette laget gjennom slugfest. Spillerne som spilte i den kampen sier det ble fem mål, kanskje dobbelt så mange. Etter å ha sett kampen angret noen på at Polen og Nederland ikke møttes i finalen i 74-VM.

Cruyff innrømmet etter den kampen at bena hans ga seg under ham og vennene hans da de hørte brølet fra hundre tusen struper før første fløyte. Eller kanskje 120 000, for det var slik mange uoffisielt så denne samlingen. Dette publikummet fremførte ikke bare hymnen fantastisk, men følte også sangen «Polen mål, så er fansens vilje». Tomasz Hopfer, en TVP-journalist, lærte fansen å synge rett før første fløyte. Det lønnet seg.

guddommelig dekan

Under Antoni Piechniczkas periode var Schlesisches Stadion vårt førstevalg, stedet hvor de viktigste kampene ble spilt. Der vant vi 1-0 mot Øst-Tyskland i kvalifiseringen til det vellykkede VM ’82 i Spania, og der spilte vi også uavgjort mot Belgia (0-0), som ga oss opprykk til neste VM ’86 i Mexico. Som nummer 1 velger vi imidlertid det polsk-italienske vennskapsmøtet 16. november 1985.

Det var Piechniczkas 50. kamp som trener. En kamp som ga oss håp noen måneder før VM. Et spill som viste hvor nyttig en spiller kan være for landslaget er Dariusz Dziekanowski. Det var målet hans fra et skudd fra 25 meter som ga oss seier i kampen. Vi kunne være stolte fordi vi spilte bra på mål og vi slo ikke bare noen andre enn de regjerende verdensmesterne.

Tilbake til Dziekanowski, han var spillets helt, ikke bare traff nettet, men også sparket ballen ut av et tomt mål etter Aldo Serenas skudd. Dziekanowski var en stor støtte for angrepsduoen, men lettet også forsvarerne. Antagelig reddet han Władysław Żmuda fra større kritikk, som deretter kom tilbake til laget og ble sterkt kritisert for sin holdning.

Vi har ventet 5556 dager på dette

Vi beveger oss inn i det 21. århundre. Det er 1. september 2001 og Polen spiller igjen, akkurat som i gamle dager. Vi slo Norge 3-0 og seiler opprykk til verdensmesterskapet i 2002 i Korea og Japan. Vi ventet 5556 dager fordi det er så lenge siden uavgjort mot Belgia førte til det 86. verdensmesterskapet.

Den imponerende seieren over Norge var en flott oppsummering av kvalifiseringen da Jerzy Engels lag stormet gjennom. Selve hendene applauderte da Paweł Kryszałowicz åpnet målposen med et teknisk skudd. Så hadde vi et fint trekk fra Piotr Świerczewski, som også endte i mål. Det er bare synd at dette møtet var leder for Engels team. Senere tok vi hardt på oss selv. Og det handler ikke bare om de to siste kvalifiseringene, hvor vi kun fikk 1 poeng.

Der vant vi vår første historiske oppstigning til euroen

Det var en flott kamp for Leo Beenhakkers lag. 2-1-seieren mot Portugal viste at vi har et lag som kan spille gode kamper hvis de legger hjertet i det. Det var oppgjøret mellom Eusebiusz Smolarek som scoret to mål. Faren Włodzimierz, som scoret vinnermålet mot Portugal i VM i Mexico 86, gjorde det mer enn 20 år tidligere. Den eneste i dette mesterskapet.

Smolarek overskygget deretter den store Cristiano Ronaldo. Takket være målene hans var vi foran 2-0 etter 18 minutter. Eusebius fremsto imidlertid som en stor stjerne ikke bare i denne kampen, men gjennom hele kvalifiseringsrunden. Han viste seg også å være spilleren som brakte oss til EM med sine mål. For første gang. Det var Smolarek som scoret to mål i kampen mot Belgia. Disse målene ga oss opprykk, og mange fans ser kampen mot Belgia på nivå med Portugal.

Nå må vi krysse fingrene for at polske spillere skal spille om opprykk til VM i Chorzów 29. mars, og ikke bare i en vennskapskamp mot Sverige eller Tsjekkia. Og la det være et spill som vil gå inn i historien og etablere legenden om det renoverte Silesian Stadium.

Dariusz Ostafinski, Polsat Sport

Gå til Polsatsport.pl

You may also like

Leave a Comment