Home » Venstreopposisjonen vant det norske stortingsvalget

Venstreopposisjonen vant det norske stortingsvalget

by Thure Lindhardt

Fem opposisjonspartier har vunnet 98 av de 169 setene i parlamentet, nok til å erstatte sentrum-høyre-koalisjonen ledet av Høyres statsminister Erna Sulberg.

Selv om den offisielle valgdagen var på mandag, var valglokalene i nesten halvparten av byene åpne allerede søndag. Tidligere stemmegivning har vært mulig tidligere og ble brukt av cirka 1,65 millioner nordmenn, eller 42 % av de 3,9 millioner stemmeberettigede.

DNA, hvis leder Sterer har gode muligheter til å bli statsminister sammen med sine mest ettertraktede allierte, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, kan til og med oppnå absolutt flertall i parlamentet.

Et slikt absolutt flertall vil gjøre det unødvendig å stole på støtte fra to andre opposisjonspartier, De Grønne og det radikale venstre Rødt, og vil lette koalisjonssamtaler.

«Disse resultatene ser veldig lovende ut; selvfølgelig telles de endelige resultatene fortsatt, men forutsatt at prognosen stemmer, ser det ut til å være et veldig sterkt mandat for endring,» sa Espen Bart, DNA-energisjef.

Muligheten for en trepartikoalisjon «er akkurat det vi håpet på og betyr at vi kan starte samtaler i løpet av de kommende dagene», sa Bart.

De Grønne har sagt at de kun vil støtte venstreregjeringen dersom de lovet umiddelbart å stoppe oljeproduksjonen i Norge, det største oljeproduserende landet i Vest-Europa. Stere har avslått dette ultimatumet.

Steere (61), som i valgkampen hadde lovet å bekjempe sosial ulikhet, har i likhet med Høyre tatt til orde for en exit fra oljeindustrien.

Valgkampen fokuserte på å dempe klimaendringer og beskytte miljøet, samt den tilhørende oljepolitikken.

Oljeindustrien har hjulpet Norge til å bli et av de rikeste landene i verden, men med økende bekymring for klimaendringene etterlyser enkelte nordmenn en overgang til en mindre oljeavhengig økonomi.

De forferdelige spådommene til rapporten fra FNs klimapanel (IPCC) som ble utgitt for en måned siden, har økt populariteten til DNA og flere mindre partier ettersom programmene deres inkluderer ambisiøse planer for å takle klimaendringer.

Steere var utenriksminister i forrige regjering, ledet av daværende DNA-leder og nåværende NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Stere ventes å gå i regjeringssamtaler med Senterpartiet og Sosialistisk Venstre. Senterpartiet har imidlertid varslet at de ikke vil danne koalisjon med Sosialistisk Venstreparti.

Andre leser akkurat nå

You may also like

Leave a Comment