Home » Verden er på hodet: mindre oljeproduksjon og fallende priser; Bensin blir billigere

Verden er på hodet: mindre oljeproduksjon og fallende priser; Bensin blir billigere

by Catherine Monroe

Onsdag 3. mai falt prisen på juli Brent-oljefutures med 4,5 prosent. opp til $71,93 per fat. Sist olje var så billig var 20. mars. Futures på amerikansk råolje WTI i juni falt enda mer – 4,84 prosent. til 68,19 dollar fatet.

Kina har skylden, men ikke bare

Bevegelsene i oljemarkedet reflekterer utsiktene for etterspørselen etter råvaren på svake økonomiske data. Tidligere i uken ble det sluppet statistikk fra Kina, den største oljeimportøren og forbrukeren. Forretningsaktivitetsindeksen (PMI) i Kinas produksjonssektor falt under den nøytrale linjen – til 49,2 poeng fra 51,9 i mars – og i ikke-industri til 56,4 poeng fra 58,2 poeng forrige måned.

Dette forklarer imidlertid ikke den raske billiggjøringen av råvaren. «Det er lite nye underliggende data som garanterer et salg, selv om investorer virker stadig mer bekymret for de makroøkonomiske utsiktene og dens innvirkning på oljeetterspørselen,» sa ING-strategene Warrena Patterson og Ewa Manthey til MarketWatch.

Mens oljeprisene blir påvirket av frykt for svak etterspørsel, har gass blitt billigere hittil i år og nærmer seg allerede $400/$300, prisen de fleste EU-kunder betalte Gazprom før krigen brøt ut i Kreml.

Unionen har fått konsekvenser

Ifølge den London-baserte børsen ICE falt prisen på gassfutures i Europa onsdag 1 % til i underkant av 423 dollar per tusen kubikkmeter.

You may also like

Leave a Comment