Home » Verdens første autonome containerskip leveres i Norge

Verdens første autonome containerskip leveres i Norge

by Peter Østbye

Selvfølgelig er det allerede elektriske skip. Det finnes de som har slike autonome muligheter. Men Yara Birkeland er større og inkorporerer mer grønn teknologi enn andre. Det er det første helelektriske praktiske lasteskipet som frakter kjemikalier (hovedsakelig gjødsel) fra Yara-anlegget i Sør-Norge til nabobyer i regionen.

Den 80 meter lange Yara Birkeland har et 6,8 MWh batteri og kan frakte 3200 tonn gods.Yara Birkeland elektrisk båt. Foto Knut Brevik Andersen

Maksimal hastighet på skipet er rundt 28 km/t. (15 knop) er en helt normal indikator. Ammoniakkgeneratorer og annet utstyr som bruker Yaras produksjonsanlegg forventes å være om bord i fremtiden, men er nå et helelektrisk skip.

Yara Birkeland skal spare 1000 tonn CO2-utslipp årlig. Dette skipet vil med andre ord eliminere 40.000 lastebilturer i året. Den første seilasen 18. november var ikke så imponerende – skipet kom fra Horten i Oslo. 70 km. reisen er bare begynnelsen – fra neste år skal Yara Birkeland testes intensivt i noen år.

Yara er spent på det nye skipet, som snart skal frakte last. Arbeidet med dette er imidlertid ennå ikke fullført. Yara Birkeland blir et autonomt skip. Dette vil selvsagt bidra til å redusere logistikkkostnadene, men enda viktigere, Yara Birkeland vil gjøre det mulig for Kongsberg å teste og forbedre sin frittstående teknologi.


Yara Birkeland elektrisk båt.  Foto Knut Brevik Andersen

Yara Birkeland elektrisk båt. Foto Knut Brevik Andersen

Med det er Yara Birkeland langt fra det største containerskipet når det gjelder størrelse og kapasitet. Det er imidlertid en mulighet til å utvikle teknologier som vil rydde opp i shippingsektoren.

Shipping kan utgjøre 17 prosent i 2050 hvis ingenting endres. CO2-utslipp ettersom andre transportsektorer, spesielt landtransport, blir renere. Bevegelsen er selvsagt også synlig i skipsfarten – et ammoniakkdrevet skip skal dukke opp neste år. Men nye initiativ er alltid velkomne.

You may also like

Leave a Comment