Home » verdensmesterskap i Budapest

verdensmesterskap i Budapest

by Gunnar Garfors

verdensmesterskap i Budapest. Kandidatene til pallen kan telles på én hånd, men vi forventer finaleplasser og personlige rekorder fra ungdommen.


Verdensmesterskap i Budapest – Forhåndsvisning

Kandidatene til pallen kan telles på én hånd, men vi forventer finaleplasser og personlige rekorder fra ungdommen.

De siste tolv årene eller så har polske idrettsutøvere vært blant de beste i verden, og vunnet mange medaljer ved verdens- og europeiske mesterskap, samt en imponerende prestasjon ved OL i Tokyo. Sportskalenderen har blitt alvorlig forstyrret av pandemien, og det er grunnen til at representanter for «Dronningen» arrangerer de viktigste begivenhetene år etter år. For det første de nevnte spillene, i fjor verdensmesterskapet i Eugene og EM i München. Denne sesongen er Budapest nok en gang vertskap for verdenseliten, og denne gangen neste år skal vi analysere startene på Paris-OL. Damene og ridderne av «Dronningen» opplever en fargerik svimmelhet…

Et rekordstort lag

40 år har gått siden det første verdensmesterskapet i Helsinki og arrangementet har bare vokst seg større for hver utgave. I løpet av flere verdenscuper gjaldt helt andre kriterier for opprykk til landslaget. Før hvert større arrangement satte fagforeningsaktivister minimumskrav som måtte oppfylles for å få æren av å delta i hovedkonkurransen. I vårt tilfelle var de ekstremt strenge og noen ganger oppnådde VM-medaljevinnere dårligere resultater enn våre nasjonale kvalifiseringskriterier. Det ble en uskreven regel at den potensielle representanten var borte med 0,1 sekunder. eller noen få centimeter til PZLA-minimum og ble ikke inkludert i laget. Selvfølgelig var verdensstandardene litt mildere og utøverne møtte dem uten store problemer. Imidlertid er kvalifikasjonsreglene noe endret.

World Athletic (verdensforbundet) har gitt nye regler for rekruttering av VM-deltakere. De riktignok ganske høye minimumskravene i de enkelte konkurransene ble oppfylt. Det polske landslaget fullførte dem i 18 konkurranser og laget ville være mye mer beskjedent enn det som går til Budapest. Alt dette skyldtes rangeringen i de individuelle konkurransene, som (i likhet med flyttingen) gjorde det mulig for en større gruppe utøvere å delta.

Aldri siden 1983 har laget vært så mange som i dag. I Budapest vil vi se et 67-sterkt lag i aksjon, og det ville vært enda større ettersom flere nøkkelpersoner ikke kan delta av ulike årsaker. Anna Kiełbasińska, Justyna Święta-Ersetic, Iga Baumgart (flott 400m-løper) og Maria Andrejczyk (spydkast) er i ferd med å komme seg etter skadene. Adrianna Sułek-Schubert (hun giftet seg for noen dager siden, ektemannen Kacper) annonserte på sosiale medier at hun forbereder seg på å bli mor, men vil komme tilbake enda sterkere før Paris. Patryk Dobek, Tokyo 800m bronsemedaljevinner, har slitt i to år og klarer ikke å gjenvinne OL-formen. Han byttet trener to ganger og hadde også helseproblemer.

Mystikk og fredens kraft

Ja, laget er det største i verdensmesterskapets historie (sist gang var det 45 personer i Eugene), men det betyr ikke at medaljefangsten blir rekordstor. Tvert imot, det kan til og med ligne på det som nylig skjedde i USA (se medaljeliste) eller til og med være mer beskjedent. I «Polish Hammer», vår signaturkonkurranse, starter vi med den optimale line-upen – tre kvinner og tre menn. For ikke lenge siden valgte vi tre album nesten i blinde. Mye har endret seg nå, ettersom Anita Włodarczyk, flere medaljevinner ved de olympiske leker, verdensmesterskap og EM, er i ferd med å komme tilbake i form etter skaden i fjor. Kast innenfor 74 meter garanterer ikke plass på pallen.

– Jeg anser Budapest som et stopp før Paris, fordi neste års start vil være den høyeste i karrieren min – sa den tredobbelte olympiske mesteren etter å ha vunnet gull igjen i det polske mesterskapet i Gorzów Wielkopolski.

Verken Włodarczyk eller Malwina Kopron, bronsevinneren fra Tokyo, garanterer plass på pallen. Hvordan skal det bli? Dette får vi vite om torsdag rundt 21.30 etter finalekonkurransen.


Les også:


Wojciech Nowicki, den olympiske mesteren fra Tokyo, er alt annet enn en idrettskjendis. Han er alltid rolig og veldig rolig før og etter konkurransen. Hammerspilleren fra Białystok er på toppen av verdensrankingen denne sesongen (81,92 i DL i Oslo), men kaster regelmessig og presist. Han ser ut til å være hovedfavoritten til gull, og det ville være hans første etter sølv- og tre bronsemedaljer i verdensmesterskapet i fjor. Hans lagkamerat Paweł Fajdek, seks ganger verdensmester, har en helt annen karakter. Han var alltid overalt og var ikke redd for å bruke harde ord ved enhver anledning om nesten alle emner.

Nå viser han en helt annen holdning og unngår helst journalister. Og av en enkel grunn: etter sykdom og skade kunne han ikke gjenvinne formen og kastet under evnene. Endelig oppnådde han en distanse på 78,10 i MP i slutten av juli, og dette er et signal om at formen hans går i riktig retning. Neste søndag får vi vite om alt er på rett plass og om våre hammerspillere tar de to første plassene.

kvinner først

Natalia Kaczmarek, vår beste 400m-løper, var i fantastisk form nesten fra sesongstart. Hun vant tre løp i Diamond League og oppnådde 48,48 sekunder, eller 0,2 sekunder, i Chorzów. fra den polske innspillingen av Irena Szewińska fra… 1976 fra Montreal. Trener Marek Rożejs lag står overfor en vanskelig oppgave i Budapest. I begynnelsen av juli vurderte hun hvilken taktikk hun skulle bruke og om hun skulle satse på mixed stafett. Denne ideen viste seg å være ubrukelig ettersom det blandede løpet finner sted den første dagen av mesterskapet og kvalifiseringsrundene i de individuelle løpene begynner neste morgen. For å komme til finalen må du gjennomføre to starter, og det blir ikke lett. Kaczmarek er en av mange kandidater til pallen, men å forbedre den nasjonale rekorden er nærmest en medaljegaranti.

Pia Skrzyszowska, vår fremragende hekkeløper, har overvunnet skadene sine og løper fortere og raskere. 5. august oppnådde hun sesongens beste tid med 12,59 sekunder på stevnet i Bern. Men samtidig tapte hun den europeiske U23-rekorden til sveitsiske Ditaja Kambundja, hvis resultat på 12,47 ble forbedret med 0,04 sekunder. resultatet av hekkeløperen fra hovedstaden. Nivået på denne konkurransen er utrolig, og selv å nå finalen vil være en suksess.

Akkurat som Ewa Swoboda på 100 m løp. AZS AWF-sprinteren brøt den «magiske» barrieren på 11 sekunder i Katowice denne sesongen. – 10,94, det vil si 0,01 sekund dårligere enn Ewa Kasprzyks nasjonale rekord fra 1986. Å forbedre rekorden ville være kulminasjonen på en vellykket sesong og samtidig et motiverende insentiv til å jobbe før OL i Paris. Teamet inkluderte også Kryscina Cimanouska fra Hviterussland, som nylig fikk tillatelse fra verdens myndigheter til å konkurrere i fargene rødt og hvitt. Den er beregnet på 100m og 200m løp og vil sannsynligvis være en styrke i 4x100m stafetten, som har en sjanse til å nå finalen.

Vi er spente på å se prestasjonen til Eugenes to ganger andreplass, turgåer Katarzyna Zdziebło. Legen fra Mielec hadde alvorlige problemer med landstrener Robert Korzeniowski. Dette hadde definitivt innvirkning på forberedelsene til starten i Budapest. Interessenten er selv ekstremt forsiktig med sine sjanser på dette arrangementet og har ikke vært i spesielt godt humør i det siste.

En overraskelse på bakken?

– Det var tider da et resultat på 5,80 i VM allerede betydde medalje, og jeg kan ikke overskride denne grensen, sa den tredobbelte VM-medaljevinneren Piotr Lisek trist etter lag-EM i Schlesia. Disse ordene er glemt fordi jo nærmere Budapest, jo bedre form får stavhopperen fra Stettin. På to starter i Tyskland, først i Jockgrim, oppnådde han 5,82, og noen dager senere i St. Wendel 5,87. Dette er hans beste resultat siden 16. august 2020, da han hoppet 5,90 i Stettin. Garanterer denne disposisjonen kamp om medaljer? Alt avhenger av hendelsene på bakken og taktikken valgt av skuespillerne i dette showet. Armand Duplantis, verdensrekordholderen fra Sverige, er ikke med i løpet.

– Det er han som deler ut kortene i bakken og dikterer høydene som ligger foran – forklarer Lisek, som ikke har noen sjanse i denne hånden.

Forbedre personlige rekorder

Hvordan evaluerer vi utøvernes prestasjoner i dette arrangementet? Tross alt har mange av dem ikke mye sjanse fordi det er den sportslige virkeligheten. Det viktigste er at deltakerne nærmer seg eller forbedrer sine personlige rekorder. Dersom dette er tilfelle, er vurderingen positiv. Dominik Kopeć løp 100 m på 10,05 sekunder denne sesongen. og hvis han kom nær dette resultatet, ville starten hans være vellykket. I Budapest får vi se Marek Zakrzewski, den to ganger junior-europamesteren på 100 og 200 m stafett, i aksjon.

Vi skrev ovenfor om Hammer-kjørernes kandidater til pallen. Men i de resterende konkurransene er det ekstremt beskjedent og vi er glade for hver finaleplass. Vi vet ikke hva den olympiske mesteren fra Tokyo, turgåeren Dawid Tomala, kan gjøre. Det er også mange unge debutanter i laget. For dem er det en flott mulighet til å bli kjent med atmosfæren til et stort arrangement. Da blir det mindre stress ved starten av de olympiske leker i Paris.


Verdensmesterskap i Budapest – Høye priser

Utøverne konkurrerer ikke bare om medaljer, men også om pengepremier. World Athletics annonserte bonusbeløpene som idrettsutøvere som konkurrerer i Budapest kan motta. Den totale verdien av bonusen er opptil $8,5 millioner. Alle som lander i poengene kan forvente å tjene penger.

Verdensrekorden er evaluert på høyeste nivå og forfatteren av det beste resultatet kan regne med en bonus på PLN 100 000. AMERIKANSKE DOLLAR. Gullvinnerne «samler inn» PLN 70 000. AMERIKANSKE DOLLAR. Halvparten av dette beløpet betales for sølv – PLN 35 000. USD og for bronse – 22 tusen. AMERIKANSKE DOLLAR. For gull i stafetten er bonusen PLN 80 000. USD, for sølv – 40 000 og for bronse – 20 000.


I bildet: : Wojciech Nowicki er hovedkandidaten til gull. Cselv om hans følgesvenn Paweł Fajdek, seks ganger verdensmester, kan spille ham et puss.
Foto Łukasz Sobala/ PressFocus.pl


Huske – Selvfølgelig er vi der for deg i kiosker og supermarkeder. Du kan også kjøpe oss elektronisk. Fortsett selvfølgelig å lete etter oss www.ekiosk.pl Og http://egazety.pl.

You may also like

Leave a Comment