Home » Vest-Pommerns voivodskap: For 29 år siden sank fergen «Jan Heweliusz».

Vest-Pommerns voivodskap: For 29 år siden sank fergen «Jan Heweliusz».

by Gabriel Scott

Fredag ​​er det 29 år siden Jan Heweliusz-fergen sank. Det var den største sjøkatastrofen i den polske handelsflåtens etterkrigshistorie.

På grunn av den nåværende epidemisituasjonen vil det ikke være noen minnemarkering på den sentrale kirkegården i Szczecin for å minnes ofrene for fergeulykken.

«Likevel, som hvert år, ønsker vi å minnes de som døde i denne katastrofen, så vi oppfordrer alle til å legge ned kranser og tenne lys ved monumentet.» Jan Heweliusz – vi husker «- sa Małgorzata Denkiewicz, direktøren for «Folket «. av havets fundament.

Som tidligere år skal mannskapene på fergene som skal til Sverige kaste spesielle kranser på havaristedet.

For ofrene for fergeulykken «Jan Heweliusz» fredag ​​klokken 18 i kirken St. Johannes evangelisten ved ul. Holy Spirit i Szczecin, det holdes en hellig messe.

Fergen «Jan Heweliusz» sank før daggry 14. januar 1993 nær den tyske øya Rügen. Det var den mest tragiske katastrofen i historien til polsk skipsfart – 55 mennesker døde – borgere fra Polen, Østerrike, Ungarn, Tsjekkia, Sverige og Norge.

«Heweliusz» seilte fra Świnoujście til Ystad, Sverige i løpet av natten 13. til 14. januar 1993. Reisen startet sent fordi bakdøren, det vil si luken som lukker det indre av vogndekket, ble reparert tidligere. Det var 64 personer om bord: passasjerer og besetningsmedlemmer, 28 lastebiler og 10 jernbanevogner.

Cruiset gikk normalt frem til klokken 03.30 da stormen startet på sjøen. Fergen kjørte deretter langs kysten av Rügen. Ca tid. Da «Jan Heweliusz» passerte den nordvestlige spissen av øya klokken 04.00, traff orkanen med en styrke på 12 på Beaufort-skalaen siden. Kaptein Andrzej Ułasiewicz prøvde å redde skipet ved å rette baugen mot bølgene, men til ingen nytte. Klokken 04.30 beordret kapteinen at skipet skulle forlates på grunn av skipets økende helling.

SOS-signal sendt. Den økende listen og hardt vær hindret mannskapet i å sette ut livbåtene, men det ble gjennomført en redningsaksjon med deltagelse av tyske, danske og svenske helikoptre, samt fergene «Nieborów» og «Kopernik», den tyske redningsslepebåten « Arkona» og det polske skipet «Huragan» . Syv flåter ble skutt ut på vannet. Ca tid. Klokken 11.00 sank fergen. Kapteinen, førstebetjent Roger Janicki og tredjeoffiser Janusz Lewandowski ble på kapteinens bro til slutten.

55 mennesker ble drept: 35 passasjerer (inkludert to barn) og 20 besetningsmedlemmer. 39 lik ble funnet. Ni besetningsmedlemmer ble reddet.

Tog- og bilfergen «Jan Heweliusz» ble bygget i 1977 ved Trosvik verft i Norge. Fergen hadde nesten 30 ulykker før den sank, og det brøt ut brann om bord i 1986. På tidspunktet for katastrofen var skipet eid av Euroafrica, et datterselskap av Polish Ocean Lines. Senkingen av Heweliusz var den største katastrofen i historien til polsk skipsfart i fredstid.

Vraket ligger på ca 25 meters dyp.

Ser du etter et lager til leie? Se på annonsene på PropertyStock.pl

You may also like

Leave a Comment