Home » Vesten er klar for sanksjoner mot Russland. Rau vil slå til

Vesten er klar for sanksjoner mot Russland. Rau vil slå til

by Catherine Monroe


© n/z: Zbigniew Rau, foto: Aleksiej Witwicki | GAZETA POLSKA


– Under samtalene i Moskva vil utenriksdepartementets sjef, Zbigniew Rau, presentere løsninger for å redusere spenningen i situasjonen, men jeg tror han også vil vise de russiske samtalepartnerne at den vestlige siden er klar med en fredspolitikk Sanksjoner , sa viseutenriksminister Marcin Przydacz i forkant av besøket til det polske utenriksdepartementets leder i Moskva.

Przydacz snakket i Radio Plus sitt program «The Heart of the Affair» om samtalene som sjefen for utenriksdepartementet, Zbigniew Rau, vil holde som OSSE-formann i Moskva på tirsdag.

Ministeren vil fremme fortsettelsen av dialogen på OSSE-forumet, for noen dager siden i Wien, foreslo minister Rau hele formelen for samtalene i ulike kurver om ulike emner om alle de spørsmålene som er av interesse for både Vesten og Russland ( . ..). La oss selvfølgelig ikke kalle det en forhandling, men heller en formel som i det minste vil prøve å begrense disse spenningene.

sa Przydacz.

Les også: Russisk kontroll over Ukraina gjennom Donetsk og Luhansk? Przydacz presenterer elementene i planen

Russlands høye standarder

Han bemerket at Russland bevisst hadde satt sine forventninger svært høye, i noen tilfeller helt uakseptable. – NATO-siden og EU-siden har fortalt Russland i mange uker at det ikke er noen vei tilbake til innflytelsessfærer, til annenrangsstater, til aggressiv politikk. Det vi kan snakke om er risikoreduksjon, større åpenhet – enten det handler om blant annet OSSE om hvordan man kan lempe på denne situasjonen – sa nestlederen i Utenriksdepartementet.

– Dette vil bli presentert av statsråd Rau, men jeg tror at han også vil vise sine russiske samtalepartnere at vestsiden er klare med sanksjonspolitikken, at disse sanksjonene vil bli skikkelig tøffe og vi håper at Russland vil analysere om det virkelig er lønnsomt. denne politikken skal implementeres med forsikringer om en tøff respons fra Vesten

sa Przydacz.

Han ble også spurt om brev der lokale myndigheter ble bedt om å gi en liste over krisesentre for potensielle flyktninger fra Ukraina og hvor stor en flom av flyktninger vi bør være forberedt på.

Les også: Ukrainas territorielle integritet er Polens statsgrunn. Terlecki: Trusselen om en invasjon er veldig reell

fare for eskalering

Nestlederen i UD understreket at han håper at situasjonen i Ukraina ikke vil eskalere, men at Polen må forberede seg på alle eventualiteter, inkludert eventualiteten av «mange, mange tusen potensielle flyktninger» fra Ukraina. – I dette verste scenarioet snakker vi ikke om hundrevis eller tusenvis (flyktninger), men om mye større tall (…). Vi forbereder oss på et stort antall (flyktninger) sa Przydacz. Han la til at innenriks- og administrasjonsdepartementet har utarbeidet «interne scenarier, infrastruktur og planer» i mange uker.

Les også: Polske diplomater forblir i Ukraina. Det er ingen beslutning om å evakuere. «Vil overtas om nødvendig»

Hva med diplomater?

Et annet spørsmål for Przydacz var om Polen ville følge andre lands eksempel og trekke sine diplomater fra Ukraina. Przydacz sa at Polens diplomatiske oppdrag burde spille sin essensielle rolle, om ikke annet på grunn av den mulige emigrasjonen av ukrainere.

– For det andre er vi OSSE-formann (…) våre institusjoner spiller også en rolle i dette, våre øyne og ører spiller også en rolle. På den annen side er sikkerheten til mennesker det absolutt viktigste for oss, hvis selv et scenario oppstår som fører til behovet for å ta passende beslutninger angående sikkerhet, vil vi ta slike beslutninger

sa Przydacz.

Han understreket også at Polen ikke kan sammenligne seg med for eksempel fjerne asiatiske land som Japan eller Sør-Korea, som nylig bestemte seg for å trekke diplomater. – Vi er et naboland, det er mye nærmere Przemyśl enn Lviv, vi har råd til å ta denne avgjørelsen på et litt annet tidspunkt – sa nestlederen i Utenriksdepartementet.

Les også: En samlet front mot Russland er en nødvendighet. Dera: «Vi må snakke med én stemme. Det funket»

Putins handlinger

Han la til at Russland prøver å skape panikk og at dette er en form for hybrid handling. I ukevis har russiske tropper vært konsentrert på grensen til Ukraina. Disse handlingene vekker alvorlig bekymring i vestlige land, hvis ledere mener det er en risiko for militære aksjoner fra landets side. Moskva hevder at det ikke finnes slike planer, mens de krever garantier fra USA og NATO for ikke å utvide alliansen til Ukraina og trekke dens infrastruktur «fra Russlands grenser».

På grunn av økende spenninger i regionen, har regjeringene i Italia, Nederland, Belgia, Sverige og Spania blitt oppfordret til å forlate Ukraina og ikke omdirigere sine innbyggere dit. Lignende meldinger har blitt utstedt av regjeringer inkludert USA, Storbritannia, Latvia, Norge, Japan, Canada og Israel.

Lørdag snakket USAs president Joe Biden og Russlands president Vladimir Putin på telefon for fjerde gang siden krisens utbrudd. Den amerikanske regjeringen sa at intervjuet var «to the point og profesjonelt», men «endret ikke den grunnleggende dynamikken i situasjonen som vi har overvåket i flere uker». USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan understreket i et intervju med CNN søndag at et angrep på Ukraina kan komme når som helst – både neste uke og etter de olympiske leker, som varer til 20. februar.

»Klikk og se kommentarene under artikkelen eller kommenter på niezalezna.pl

You may also like

Leave a Comment