Home » Vesten står overfor prøven på enhet med Russland ettersom spenningene mellom Moskva og NATO eskalerer | Utenriksnyheter

Vesten står overfor prøven på enhet med Russland ettersom spenningene mellom Moskva og NATO eskalerer | Utenriksnyheter

by Thure Lindhardt

En «uvanlig» økning av russiske tropper i og rundt Ukraina, utplasseringen av migranter av Kreml-allierte Hviterussland for å destabilisere EU og avfyring av et anti-satellittvåpen gjennom Moskva ut i verdensrommet – alle handlinger under terskelen til krig.

Men, samlet sett, kan de være en del av en bevisst og farlig test av vestlig enhet støttet eller til og med orkestrert av den russiske presidenten? Vladimir Poutine?

Noen analytikere mener det, og påpeker at det øyeblikket spenningen mellom Moskva og NATO eskalerer ikke vil komme som en overraskelse, gitt bare uker etter at USA, Storbritannia og andre allierte sluttet seg til deres. Tilbaketrekking fra Afghanistan.

Bilde:
Taliban-tropper samles i september for å feire tilbaketrekningen av amerikanske styrker fra Kandahar, Afghanistan. Foto: EPA-EFE / Shutterstock

Observatører peker også på den politiske svakheten til mange vestlige demokratier – inkludert Storbritannia og EU – som argumenterer mot et stadig mer komplekst stoff eller fokuserer på kortsiktige nasjonale valgsykluser i stedet for å prioritere strategisk samarbeid. Utfordringer fra autoritære rivaler.

Du ser De ser Russland beskrevet som den mest umiddelbare trusselen og anklaget Moskva for til og med å bruke energi som et våpen – eller i det minste dets evne til å holde tilbake energiforsyninger fra europeiske kunder som en innflytelse.

Alle som har den minste tvil om alvorligheten av denne flerdimensjonale krisen bør bare lytte til ordene til Jens Stoltenberg, generalsekretær i OTAN, mandag på en briefing med journalister ved siden av Ukrainautenriksministeren.

Tidligere statsminister Stoltenberg er generelt konservativ i sin tale, velger sine ord med omhu og vekker aldri for mye oppmerksomhet.

Så når han snakker om mulige bekymringer, betyr det at noe virkelig kan gå galt.

Bruk Chrome-nettleseren for en mer tilgjengelig videospiller

Antenner viser omfanget av grensekrisen mellom Polen og Hviterussland

– De siste ukene har vi sett store og uvanlige konsentrasjoner av russiske styrker nær grensen til Ukraina, sa han.

«Enhver ytterligere provokasjon eller aggressiv handling fra Russland vil være svært bekymringsfull. «

Så var det denne observasjonen fra general Sir Nick Carter, den avtroppende sjefen for de britiske styrkene, da Sky Newss Trevor Phillips søndag spurte ham om han ville være enig i en vurdering fra tidligere MI6-offiser Christopher Steele om at den russiske ledelsen tror de er i krig med Storbritannia og dets allierte.

Han sa: «Jeg tror nok Russland ser på den globale strategiske konteksten som en pågående kamp der jeg tror de vil bruke alle instrumenter for nasjonal makt for å nå sine mål, men ved å gjøre det ønsker de ikke å provosere krig. .

Forsvarssjef, general Sir Nick Carter
Bilde:
Forsvarssjef, general Sir Nick Carter

«Så ja, jeg tror på en måte han har rett. «

Forsvarssjefen la til: «Men spørsmålet er selvfølgelig hvordan man definerer krig, og som soldat ville jeg ha en tendens til å definere krig som selve kamphandlingen … jeg tror de ikke vil gjøre det. det.» Dette.

«Jeg tror de ønsker å prøve å nå sine mål på en mer differensiert måte. «

Han snakker om å operere i en gråsone mellom fred og krig, hvor alt og alle – migranter, energiforsyninger, sosiale medier – kan brukes som et våpen for å nå et mål.

I dag sier analytikere at bevisene på Russlands gråsoneaktivitet øker etter hvert som USA, Storbritannia og andre NATO-allierte prøver – noen tror ikke dynamisk nok – å svare.

En beslutning fra amerikanske tjenestemenn i forrige uke om å fordømme russiske troppebevegelser i Ukraina, inkludert å advare europeiske allierte om at Moskva til og med forbereder seg på å invadere, er en del av denne aktiviteten.

Noen observatører lurer på om den tyske energiregulatorens beslutning på tirsdag om å suspendere godkjenningsprosessen for en kontroversiell ny rørledning for å levere russisk gass til Europa også er en gråsone gitt bekymring for Russlands evne til å holde Europa som gissel for energiforsyninger.

Medlemmer av den ukrainske statsgrensevakten vil delta på et treningskurs nær grensen til Hviterussland og Polen i Volyn-regionen i Ukraina 16. november 2021.  REUTERS / Gleb Garanich TPX IMAGES DU DAY
Bilde:
Ansatte ved den ukrainske statsgrensevakten under et treningskurs nær grensen til Hviterussland og Polen i Volyne-regionen i Ukraina

Et annet mulig gråsonesignal kom fra Storbritannia da de bestemte seg for å sende en håndfull tropper til Polen mens den polske regjeringen kjemper med den økende migrasjonskrisen på grensen til Hviterussland.

Hviterussisk leder Alexander Lukasjenko, en nær alliert av president Putin, anklages av Warszawa for å ta migranter med fly og buss til grensene til Polen, Litauen og Latvia som en del av en hybridkrig som gjengjeldelse mot EUs sanksjoner etter hans kontroversielle gjengjeldelse. Valg i fjor.

Russlands president Vladimir Putin og hans hviterussiske kollega Alexander Lukasjenko
Bilde:
Russlands president Vladimir Putin og hans hviterussiske kollega Alexander Lukasjenko

Han nekter for å ha orkestrert problemet.

Men flyttingen har økt spenningene i EU, der migrasjon er et kritisk spørsmål.

Han så også polske tropper mobilisere for å forsvare grensen deres, mens øvelser av russiske og hviterussiske soldater fant sted på hviterussisk side – ytterligere gråsonemeldinger og kontrameldinger.

Men jo høyere konsentrasjon av militær makt, desto større er risikoen for reell militær konflikt – ved et uhell eller med vilje.

You may also like

Leave a Comment