Home » «Vi kan ikke la hatet være ubesvart», forsikrer den norske statsministeren – Frigjøring

«Vi kan ikke la hatet være ubesvart», forsikrer den norske statsministeren – Frigjøring

by Thure Lindhardt
Ved den første markeringen av landets mest tragiske dobbeltangrep forsikret Erna Solberg at han ønsket å få slutt på «intoleranse og hatefulle ytringer», mens trusselen fra høyresiden fortsatt er deprimerende.

Dette var de blodigste angrepene Norge har sett siden slutten av andre verdenskrig. Nøyaktig ti år på dagen etter dobbeltangrepet til høyreekstremisten Anders Behring Breivik, talte norsk statsminister Erna Solberg torsdag.

«Vi kan ikke la hat være ubesvart», sa hun under den første hyllingen planlagt for å minnes tragedien. Hun snakket til de overlevende og familiene til ofrene, og understreket at mye hadde blitt gjort de siste ti årene for å bedre forberede sikkerhetstjenestene og bekjempe alle former for ekstremisme. «Den viktigste paraden, vi må bygge den i hver av oss», bestått, sa den konservative lederen. Etter din mening er det nødvendig «Styrke et bolverk mot intoleranse og hatefulle ytringer».

Emuler

22. juli 2011 drepte Breivik (32), forkledd som politimann, 77 uskyldige mennesker, først ved å detonere en bombe nær regjeringens hovedkvarter i Oslo, deretter ved å åpne ild mot et ungdomsarbeidermøte på den lille øya Utoya. drepte 69 mennesker, de fleste av dem tenåringer. Breivik, som anklaget sine ofre for å jobbe for et flerkulturelt samfunn, var dømt til tjueen års fengsel, en straff som kan forlenges på ubestemt tid.

Sistnevnte ble imidlertid etterlignet: Skyggen hans henger over flere angrep, inkludert mot moskeer i Christchurch (New Zealand) i 2019. Sist tirsdag ble et minnesmerke til ære for det første dødelige offeret for en rasistisk handling i Norge, Benjamin Hermansen – myrdet av nynazister i 2001 – ødelagt med inskripsjonen «Breivik hadde rett».

Overlevende fra Utoya-drapene beklager at Norge et tiår senere ikke klarte å stille den høyreekstreme ideologien som motiverte angrepene for retten. «Dødelig høyreorientert rasisme og ekstremisme lever fortsatt med oss» understreket Astrid Eide Hoem, som slapp unna blodbadet ved å gjemme seg i en voll og i fjor ble AUF-sjef. «De bor på Internett, de bor ved spisebordet, de bor i mange hus. [de personnalités] veldig lyttet til «, argumenterte hun. Tillegget «Nå må vi bekrefte en gang for alle at vi ikke aksepterer rasisme, at vi ikke aksepterer hat.»

Ytterligere heder vil følge i løpet av dagen, inkludert en minnemesse i Oslo domkirke, hvor daværende statsminister Jens Stoltenberg, nå NATO-sjef, holder en tale. Samt ny seremoni på ettermiddagen på Utoya, deretter konsert med tale av kong Harald V på kvelden.

You may also like

Leave a Comment