Home » Viktig uttalelse fra den norske statsministeren. «Vi vil donere F-16-fly til Ukraina»

Viktig uttalelse fra den norske statsministeren. «Vi vil donere F-16-fly til Ukraina»

by Gunnar Garfors

«Vi vil donere norske F-16 jagerfly til Ukraina, og når det gjelder antall og leveringsplan, vil vi kunngjøre det senere,» sa Store på en pressekonferanse i Kiev.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky beskrev den norske statsministerens avgjørelse som «viktig og historisk». – For øyeblikket har vi tre land som gir oss sine fly: Danmark, Nederland og Norge. Jeg er ekstremt takknemlig for deg,» understreket Zelensky.

Tidligere hadde Norge inngått en avtale med Romania om salg av 32 F-16 kampfly, og de resterende 12 flyene skulle gå til det amerikanske private selskapet Draken International. Til syvende og sist, ifølge NRK Television, som siterer en samtale med Store, blir det ingen transaksjon med det amerikanske selskapet. Dette åpner for muligheten for å flytte flyet til Ukraina. Det vil trolig være fem til ti maskiner, hvor mange avhenger av analysen av teknisk tilstand og utstyr.

Norge kjøpte mer moderne F-35-fly fra USA.

Store foretok et tidligere uanmeldt besøk i Kiev torsdag, Ukrainas uavhengighetsdag. Han holdt en tale ved anledningen. I helgen annonserte statsministrene i Nederland og Danmark, Mark Rutte og Mette Frederiksen, overføring av F-16-fly til Ukraina.

Daniel Zyśk (PAP)

fortjeneste / ganger /

You may also like

Leave a Comment