Home » Vil Europa tåle å bevæpne kampen mot Ukraina?

Vil Europa tåle å bevæpne kampen mot Ukraina?

by Gabriel Scott

Vil Europa tåle å bevæpne Ukraina? Til tross for deres store vilje til å hjelpe, er mange land i ferd med å nå grensene for sine muligheter. Tyskland er også ansvarlig for dette.

LES OGSÅ:Tyskland ønsker ikke å betale erstatning til Polen. PiS-president: Det er rasistisk behandling av Polen. Våre motstandere er enige

FORHOLD. 242. dag av krigen. «Under dekke av evakuering fra okkuperte Kherson, transporterer russiske tropper fanger og kidnappere»

Velkjent ukrainsk gründer arrestert i Zaporozhye! Han er mistenkt for å ha levert deler til helikoptre og fly til Russland

Stadig flere europeiske land har problemer med å hjelpe Ukraina med militært utstyr. Dette gjelder spesielt de baltiske landene og de mindre landene i Sentral-Europa. Estlands forsvarsminister Hanno Pevkur kunngjorde at militærhjelp til Ukraina allerede er 1/3 av landets årlige militærbudsjett. Krigen varer i 8 måneder, noe som kan bety at bistanden til Ukraina vil konsumere opptil 50 % av Estlands forsvarsutgifter hvert år. Budsjettet for 2023 forventes å være over 42 % høyere. I følge Kiel-instituttet leverte Norge mer enn 45 % av haubitsforsyningen, Slovenia nesten 40 % av tankene og Tsjekkia om lag 33 % av de mange missilsystemene. Analysen er basert på den årlige rapporten om bevæpning og troppenivåer over hele verden utgitt av International Institute for Strategic Studies.

Den største leverandøren av bistand til Ukraina er selvfølgelig USA, som allerede har levert våpen og utstyr til en verdi av 17,5 milliarder dollar. På omfanget av Pentagons budsjett virker dette lite. Dette beløpet tilsvarer omtrent amerikanske forsvarsutgifter per uke, men strukturen på bistanden må vurderes. Ifølge den amerikanske tenketanken Stimson Center har krigen i Ukraina redusert det amerikanske lageret av Javelin antitankvåpen med opptil en tredjedel og lageret av Stinger-missiler med 25 %. Snart vil den amerikanske hæren gå tom for britiske M777-haubitser fordi de ikke lenger er i produksjon. De ble mye brukt i Afghanistan og Irak. Prosessen med å erstatte dem vil ta år.

Dette er en av de sakene som viser dilemmaene vestlige politikere og militæret står overfor. Overfør svært effektive våpen til Ukraina samtidig som du svekker krigspotensialet i årevis, eller hold dem for deg selv og send våpen som kan erstattes etter planer skrevet i årevis.

Krigen vil vare måneder, kanskje år, og begge sider vil raskt tømme sine lagre av våpen. Seier kan avhenge av hvem som varer lenger. Russland har mye mindre økonomisk og teknologisk potensial, men det kan gjøre opp for manglene ved å mobilisere og militarisere en stor del av økonomien. Noen av de mobiliserte soldatene er allerede sendt til arbeid i våpenfabrikker, hvor produksjonen kan fortsette hele døgnet. Vesten kan ikke gjøre det.

Russland vil gjenopprette sine evner før heller enn senere

Det sier den estiske forsvarsministeren Pevkur til Associated Press. Russland sier de har erfaring med å gjenoppbygge militæret slik at det kan invadere naboene med noen års mellomrom, som Georgia i 2008, Ukrainas Krim og Donbass i 2014, og nå hele Ukraina.

Max Bergmann, direktør for Senter for strategiske og internasjonale studier for Europa, sier at lagre allerede er brukt opp i mange land. Du kan til og med ta det bokstavelig, det handler tross alt også om ammunisjon. Som han sier det:

Mange vestlige land har gått tom for fettreserver og fordøyer beinene.

Forsvarsutgifter legger en stor byrde på økonomiene til enkeltland som er fanget i krise.

På denne bakgrunn blir det spesielt tydelig hvor dramatiske virkningene av tysk svindel er. Det handler ikke bare om å håndtere russerne, avhengighet av gassforsyninger og finansiering av bevæpningen til Moskva-regimet, men også om manglende oppfyllelse av forpliktelser overfor NATO og allierte. I 2014, under NATO-toppmøtet i Cardiff, Wales, forpliktet medlemslandene seg til å allokere 2 % av BNP til sine militærbudsjetter. Faktisk var disse forpliktelsene nærmest en betingelse for medlemskap. Den svært svake regjeringen til president Barack Hussein Obama, som frem til 2014 hadde som mål å redesigne forholdet til Russland, håndhevet aldri denne forpliktelsen. De fleste utgiftene til alliansen, designet for å garantere sikkerheten til europeiske land, har blitt båret av USA og, i rimelig grad, av Storbritannia og Polen.

I mellomtiden nektet Tyskland, Europas største økonomi, å betale for sin egen sikkerhet. Mellom 2014 og 2020 økte Berlins forsvarsutgifter fra 1,18 % til bare 1,24 %. Leder for det føderale forsvarsdepartementet fra 2013 til 2019 var den nåværende presidenten for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen. Avskjedsseremonien til luftvåpengeneral Karl Mulner, som var på førtidspensjonering, i 2018 ble et symbol på Bundeswehrs undergang. Han var en pådriver for å øke forsvarsutgiftene betydelig, og von der Leyen og Merkel gjorde alt de kunne for å bli kvitt ham. En flytur på 4 Eurofighter-jagerfly ble organisert til ære for den avtroppende sjefen. Det viste seg at dette var de eneste tyske kampmaskinene som kunne lanseres den dagen. Ytterligere undersøkelser avslørte at av de 128 tyske jagerflyene var bare 10 luftdyktige og bare 4 fullt bevæpnet.

Til tross for press fra Donald Trump-administrasjonen har ikke Tyskland økt utgiftene mye, og etter utbruddet av pandemien og Joe Biden kom til makten, har spørsmålet om Tysklands sikkerhetskjøp med andres penger forsvunnet. Det viste seg først nå, etter krigsutbruddet i Ukraina, at uten det store presset fra den internasjonale opinionen, ville Berlin helst ikke hjelpe Ukraina i det hele tatt. Besparelsene som Tyskland oppnådde i forsvarsutgifter gjorde det mulig å finansiere sosiale utgifter sjenerøst og å kjøpe sosial fred. Nå betaler Ukraina og hele Europa for det som hjelper Ukraina og flere og flere har ingenting å gjøre. Det er ingen måte å erstatte våpnene og utstyret som ble brakt for å bekjempe Ukraina på så kort tid. Krisen og forstyrrede forsyningskjeder gjør det også vanskelig å kontinuerlig gjenoppbygge forsvarsevner. Tyskland er også ansvarlig for å sørge for at Ukraina ikke får så mye våpen og ammunisjon som det trenger og kan bruke.

You may also like

Leave a Comment