Home » Visestatsminister Gliński: Tamara Łempicka sa hele livet…

Visestatsminister Gliński: Tamara Łempicka sa hele livet…

by Catherine Monroe

Tamara Łempicka er en artist med verdensomspennende anerkjennelse. Samtidig har hun sagt hele livet at hun er polsk, sa visestatsminister og kulturminister Piotr Gliński fredag, med henvisning til kjøpet av 18 av hennes malerier til Nasjonalmuseet i Lublin.

Informasjon om kjøpet av atten verk av Tamara Łempicka for 8,5 millioner PLN ble offentliggjort av lederen av departementet for kultur og riksantikvarer fredag ​​på Nasjonalmuseet i Lublin. I et intervju med Radio Lublin tok han opp temaet. Han minnet om at en stor revyutstilling av kunstnerens arbeider fant sted i Lublin i fjor.

«På grunn av suksessen til denne utstillingen og dens store antall besøkende – fordi denne utstillingen ble sett av 86 000 mennesker – mennesker – er at vi bestemte oss for å kjøpe arven fra Łempicka i Mexico, hvor hun tilbrakte de siste årene av sitt liv og det donere til nasjonalmuseet i Lublin,” sa Gliński.

Når han så på Łempickas arbeid, påpekte han at det var forskjellige epoker når han evaluerte verkene hennes, men til slutt «vant gleden over, fordi det faktisk er flott maleri som vinner når det kommer til direkte kontakt med disse verkene».

«Jeg tror reproduksjonene ikke viser ektheten til dette maleriet fordi de er litt +datamessig+ moderne. På den tiden var det ingen datagrafikk. Dette er ikke +juks+, men autentiske ting basert på en flott maleteknikk. Det må settes pris på. Og år senere satte verden pris på det, sa visestatsminister Gliński.

Han la til at dette bevises av det faktum at Lempickas verk er blant de mest verdsatte verkene av polske kunstnere på verdensmarkedene. Han minnet om at et av Łempickas malerier ble auksjonert for tre år siden for rundt 86 millioner PLN. «Ingen polsk kunstner kan skryte av slike priser for sitt arbeid. Hun er en kunstner med verdensomspennende anerkjennelse. Og samtidig sa hun hele livet at hun var polsk, fordi det var forskjellige digresjoner om dette emnet. Hun kom fra en polsk-russisk familie, men tilbrakte senere praktisk talt hele livet utenfor Polen – først Warszawa, deretter Paris, USA (…), og hun betraktet seg alltid som polsk,” bemerket han.

Med henvisning til Polens restaurering av kulturelle tap, siterte han eksemplet med maleriet «Madonna og barn» som ble returnert fra Japan, sa kulturministeren: «Prosessen med å restaurere tapte verk er veldig forskjellig.» I hvert tilfelle er det forskjellig historie og også ulike juridiske forhold avhengig av landet og omstendighetene vi mottar kunstverk i. Det viktigste er at systemet fungerer. Vi har flere muligheter til å skaffe og gjenvinne disse kunstverkene fordi vi investerer i både IT-verktøy og mennesker,» sa Gliński og la til at en hel avdeling er satt opp for å håndtere dette problemet.

Han husket at Polen mistet en halv million kunstverk under krigen, og «vi må gjenopprette dem fordi de fleste av dem er et sted i verden.» «Dessverre er de ofte gjemt i private samlinger og hjem og kommer ut fra tid til tiden avslører dem bare på auksjoner, sa visestatsminister Gliński.

Under fredagskonferansen i Lublin kunngjorde sjefen for departementet for kultur og nasjonalarv at Łempickas verk ble kjøpt fra statsministerens reserve for 8,5 millioner PLN med deltakelse fra departementet for kultur og nasjonalarv. Samlingen består av 12 lerreter og 6 arbeider på papir og har som allerede nevnt stor verdi innholdsmessig for å forske på kunstnerens verk på grunn av dets tverrsnittskarakter. Blant verkene er verk fra både 1920- og 1970-tallet. Fra 23. juni presenteres verkene i den faste utstillingen i Nasjonalmuseet i Lublin. (PAP)

av Gabriel Bogaczyk

ga/ aszw/

You may also like

Leave a Comment