Home » VM 2022: To norske reportere arrestert i Qatar

VM 2022: To norske reportere arrestert i Qatar

by Thure Lindhardt

Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani samlet materialer på et lager for innvandrere som blant annet holdt på å forberede stadioner til neste års VM. Temaet for de forferdelige forholdene disse arbeiderne lever under har lenge dukket opp i media. Andre journalister som jobbet med ham har også møtt motgang og arrestasjoner.

Ifølge NRK ble hans ansatte pågrepet en søndag kveld kort tid før avreise fra Doha uten å oppgi noen grunn. De ble løslatt uten siktelse etter rundt 30 timer og landet i Oslo onsdag morgen.

SE OGSÅ: Beskjeden Bayern-seier i Kiev. Et fint mål av Lewandowski

Fengslingen av Ekeland og Ghorbani vakte raseri i Norge. Landets statsminister, Jonas Gahr Stoere, sa dette var uakseptabelt. – Pressefrihet er avgjørende for at demokratiet skal fungere. Dette viser også viktigheten av tildelingen av Nobels fredspris (journalister) i år. Jeg er veldig glad for at Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani allerede er løslatt, skrev politikeren onsdag.

Journalister ba sine ledere ikke forlate arbeidsplassene og utstyret deres. Arrestasjonen hennes ble kritisert av blant annet Norsk Journalistlag, det lokale fotballforbundet, utenriksminister Anniken Huitfeldt og Norges Olympiske Komité.

– Vi må slutte å tildele de største idrettsarrangementene til land som ikke respekterer pressefriheten og ytringsfriheten, sa den norske olympiske komitéleder Berit Kjoell i en uttalelse. Et lignende problem gjelder vinterlekene neste år, som arrangeres av Beijing.

Som svar siktet Qatar-regjeringen to nordmenn for å ha brutt seg inn på privat eiendom og filmet dem uten tillatelse. Uttalelsen sa at arrestasjonen kom etter at en klage ble mottatt fra en ukjent eier av privat eiendom i leirens lokaler. Det viste seg at Ekeland søkte filmetillatelse men tok seg inn på området før tillatelsen ble gitt.

– Som i nesten alle land er det å gå inn i fremmed territorium i strid med qatarisk lov, som medlemmer av denne gruppen var fullt klar over før de gikk inn på eiendommen. (…) Opptaket vi fanget opp ble slettet av myndighetene i henhold til qatarisk lov – det ble notert.

You may also like

Leave a Comment