Home » VM i sjakk: Magnus Carlsen vant med Jan Niepomniaszczi og utvidet ledelsen i kampen

VM i sjakk: Magnus Carlsen vant med Jan Niepomniaszczi og utvidet ledelsen i kampen

by Thure Lindhardt

Kampen på søndag ble avsluttet etter 46 trekk og over fire timers spill.

– To faktorer var avgjørende i dagens kamp. Tittelkonkurrenten spilte et dårlig spill som ikke appellerte til en spiller på dette nivået. Jeg kan si at hans svakere spillere ville skamme seg. Likegyldigheten fungerte definitivt ikke i dag. Spørsmålet er om det var tretthet, for vi vet at spillerne i parti nummer seks brukte nesten åtte timer ved sjakkbrettet fredag, de hadde ikke tid til å hvile fordi de spilte i går også. Det ene er tretthet, det andre er det faktum at russeren akkurat begynner å svikte mentalt fordi han ser at motstanderen er mektig, «ikke knekker». På et tidspunkt er avgjørelsene som en spiller begynner å ta mot en som Carlsen ikke lenger rasjonelle – kommenterte den fire ganger polske mesteren Mateusz Bartel om spillet for sjakkportalen.

SE OGSÅ: Jan-Krzysztof Duda med den polske supercupen i sjakk

Han la merke til at Niepomniaszczi hadde mistet noe av seg selv.

– Nordmannen spilte rolig og selvsikkert i starten av kampen. For å bruke fotballterminologi var det ikke en catenaccio, men en «Tiki Taka» – han satt på sin halvdel uten noen superoffensive intensjoner. Han ønsket å vente på at motstanderen skulle se hva han ville gjøre. På et tidspunkt gjorde russeren en stor feil ved å gi fra seg en bonde. Jeg vet ikke om det var en feil eller om han planla det på den måten, men han kom ikke på noe. Effekten var slik at det ble klart selv for en lekmann at det i normal posisjon førte til en situasjon der han hadde færre bønder og ikke lenger kunne reddes av trekk 25, og etter trekk 46 ga han på – han verdsatte.

Spillet til lederen på FIDE Carlsen-rankingen (2882) med den femte på verdensrankingen Niepomniaszczim (2782) vil bli spilt i det internasjonale utstillings- og konferansesenteret i Dubai. Den består av 14 runder (i denne utgaven er konkurransen økt med to i forhold til de forrige) og varer til 14. desember, med mindre en av spillerne tidligere har samlet 7,5 poeng. Kampene begynner klokken 13.30 polsk tid.

Ved uavgjort vil vinneren kåres 15. desember gjennom ekstra tid i hurtigsjakk. Premiepotten er på 2 millioner euro, hvorav vinneren får 60 prosent og taperen 40 prosent.

Mandag er tredje hviledag. Tirsdag spiller Niepomniaszczi mot White i niende runde.

– Vi har seks kamper igjen. Hver spiller har tre hvite og tre svarte. Derfor vil den neste duellen for White Ignorant-spillerne virkelig være deres siste sjanse til å starte en kamp i en kamp. Det er kjent at svart er mye vanskeligere å vinne i sjakk enn hvit, spesielt i en situasjon hvor hvit ikke trenger å ta risiko. Så siden han har tre kamper i tankene med White, må han begynne å gjøre noe og prøve å finne et spill å vinne. Det kan bety at neste parti blir veldig interessant, men jeg ville ikke bli overrasket om det ikke brakte konkurrenten nærmere triumf, men til og med fjernet det. Carlsen er så dyktig og selvsikker at russeren bare vil vende seg mot ham hvis han spiller for aggressivt. Og det ville bety at kampen ville ende mye tidligere enn planlagt – la stormester Bartel til.

De neste dagene av pausen er planlagt til 9. og 13. desember.

For tre år siden i London, etter 12 uavgjorte kamper med amerikaneren Fabiano Caruana i vanlige klassiske partier i ekstraomganger, beseiret Carlsen ham i tre partier på rad i hurtigsjakk, vant partiet 9:6 og forsvarte igjen sin forrige tittel siden 2013.

AA, PAP

Gå til Polsatsport.pl

You may also like

Leave a Comment